Két nyert pont kellett Losónak, amikor a szentgyörgyi egyenlített

Összecsapott a SIC és a SZAK. Fotó: GÁL ELŐD

A Sepsiszentgyörgyi Sic volt az ellenfele a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klubnak kedden, október 25-én a nemzeti bajnokság elsőosztályában. Az új rendszer bevezetése óta – a 2022-23-as idénytől nem tornarendszerben játszanak a csapatok, hanem oda- és visszavágós fordulókat rendeznek hétről hétre – ez volt az első alkalom, hogy hazai közönség előtt játszhattak György Szilárdék, és, talán a korai kezdés miatt, ugyan kevesen látogattak ki a mérkőzésre, buzdításból nem volt hiány.

Ezt György Szilárd már a találkozó elején, Demeter Lehel ellen meghálálta a kilátogató sportkedvelőknek. A szentgyörgyi ma egyszerűen nem tudott mit kezdeni Szilárd játékával, ő meg sokáig pontot sem veszítve menetelt, és ugyan 8-2 után elkezdett kapaszkodni a szentgyörgyi asztaliteniszező, a végjáték Szilárdnak jött ki jobban.

Azok után, hogy a második szett is az övé lett, a harmadik elején Demeter összeszedte magát, és ő lépett el az udvarhelyi sportolótól. Azonban 2-5-ös vezetésnél sorra rontotta el a labdákat, és pillanatok alatt 5-5-öt mutatott az eredményjelző. A szentgyörgyi játékos, miután Szilárd könnyedén egyenlített, fejben összeomlott: nagyon sokat hibázott, legtöbb ütése vagy a hálóban kötött ki, vagy nem ért asztalt. Ugyan a végjátékra még egy kicsit feljebb kapaszkodott, Szilárd behúzta a harmadik szettet is, megszerezve ezzel a vezetést a hazaiak számára.

A fiatal Dragoș Bujor következett a szentgyörgyiek részéről, akinek az udvarhelyiek svéd idegenlégiósa, az ágyékhúzódással küszködő Sebastian Loso ellen kellett asztalhoz állnia. Az első szett kiélezett csatát hozott, de nüanszokkal Bujornak sikerült felülemelkedni ellenfelén. A második szett ijesztően hasonló volt, fej-fej mellett haladtak a játékosok, de Bujor magát is felcukkolva – ordított egy-egy megnyert pont után – nagyszerű utolsó labdameneteket produkált, és megnyerte ezt a szettet is.

A harmadik ugyanígy kezdődött, és a közönség hiába éltette az udvarhelyiek légiósát, az első, megnyert pont nagyot dobott a szentgyörgyi játékos morálján. Loso végig lecsapásokkal támadott, Bujor az asztaltól távol védekezett, és amikor a svéd finoman megpróbálta beejteni a háló mögé a labdát, hajszál híján, de visszaért a szentgyörgyi, majd ütött egy visszaadhatatlan nyerőt. Időt is kértek az udvarhelyiek. A kupaktanács után Loso visszajött a meccsbe, és ellenfelével maratoni játszmára kényszerítették egymást, amelyben 13-13-as állásnál végül Bujornak jött ki jobban a lépés, így egyenlített a vendég csapat.

Következett a harmadik páros: Tamás Szabolcs és Ștefan Moldoveanu. Ugyan az első, szoros szettet Moldoveanu nyerte, a másodikban Szabi került 4 pontos előnybe, és hiába egyenlített ellenfele, innen az udvarhelyi játékosnak nem volt megállás, magabiztosan nyerte a következő három szettet. Egy párharcra került az udvarhelyi együttes attól, hogy harmadik mérkőzését is megnyerje az idei Szuperligában.

A György Szilárd által megvert Demeter ellen jöhetett újra Loso, aki az első két játszmában ellenállhatatlan játékot mutatva diadalmaskodott, de a közelnek tűnő győzelem még váratott magára.

Demeter összekapta a játékát, és kiegyenlített, jöhetett tehát az utolsó szett, amely a mérkőzés végkimeneteléről is dönthetett udvarhelyi győzelem esetén. Loso jól is kezdett, de tartotta a lépést vele ellenfele is, és 9-8 után kiegyenlített. Szerencsére Loso tudott válaszolni, megnyerte a következő labdamenetet, és 10-9-es vezetésnél a meccslabdát sem rontotta el. 3-1-re nyert a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub, amely háromból hármat nyerve továbbra is tökéletes a Szuperligában.

A csapatnak Bukarestben a bajnoki esélyes Steaua ellen jön a folytatás novemberben.