Karanténsztori: részegen ki visz majd haza?

Te mit tennél?
Illusztráció.

Kijárási tilalom van. Pár hónapja még el sem tudtuk volna képzelni, hogy az mit jelenthet. Ma már tudjuk. Hozzászoktunk. Úgy látom, hogy az emberek fegyelmezettek, betartják a szabályokat. Természetesen egy-két kivétel mindig akad, de környékünkön a fölösleges koslatások száma nem számottevő.

Pár hete egy bácsikát kaptam lencsevégre, aki a temetőbe igyekezett. Figyelmeztetni akartam, hogy veszélynek teszi ki magát, de végül hagytam, hogy békésen folytassa útját. A fotók és a mellé csatolt szöveg megosztotta a közvéleményt a közösségi hálón: volt, aki a szépet látta benne, és volt, aki személyiségi jogsértéssel dobálózott. Úgy érzem, helyesen cselekedtem annak ellenére, hogy állampolgári kötelességem lett volna figyelmeztetni a bácsit arra, hogy kijárási tilalom van, és veszélyes neki sétálnia. A történtek után mégis nyugodtan tudtam lefeküdni.

Az elmúlt napokban ismét résztvevője voltam egy olyan esetnek, amelyben érzésem szerint helyesen cselekedtem, de a mostani katonai rendeletek szerint másképpen kellett volna tennem.

Egy keddi este volt, hét óra lehetett. A nagyobbik fiammal a tömbház harmadik emeletéről levittük a szemetet a közeli gyűjtőpontba. Visszafele összefutottunk egy jó ismerőssel, és megálltunk pár szót váltani. Néhány másodperc múlva a fiam szólt, hogy az út másik oldalán a földön fekszik egy bácsi. Először nem láttam, mivel egy autó eltakarta a kilátást, pár lépés után vettem észre, hogy igaza van.

Az úttesten egy idős férfi négykézláb kutatott valami után a földön. Nem gondolkodtam sokat, hogy mit tegyek: odamentem hozzá, a kezébe adtam a szemüvegét, amit a földön keresgélt. Pillanatok alatt érkezett még egy fiatalember, aki segített talpra állítani a bácsit. Ekkor már tudtuk, hogy nem betegség miatt feküdt le, enyhén szólva is nagyon részeg volt. A segítő fiatalember továbbállt, én meg megkérdeztem a beszélni is alig tudó férfit, hogy hol lakik. Szerencsém volt, pár tíz métert kellett támogatnom a lakásáig. Mielőtt elváltak útjaink, megkérdeztem, hogy ebben az órában hol járkált.

–  Fiam, a komám pincéjében borozgattunk egy kicsit – válaszolta.

Arra is kíváncsi voltam, hány éves lehet, így az életkora felől is érdeklődtem.

– Ha „ezek” kérdezik, akkor 64. Ha pedig maga, akkor 74! – érkezett a válasz.

Pedig mindegy, hogy ki kérdezi. De nem is ez a lényege a történetnek. A bácsika is hibázott, megszegett néhány szabályt, hogy tudatában volt-e ennek, nem tudom. Én is hibáztam: nem tartottam a távolságot tőle, sőt a vállamon vittem hazáig. Őt is, illetve magamat és családomat is veszélynek tettem ki.

Mit kellett volna tennem? Hagyjam az úton, remélve, hogy valaki majd segít rajta? Vagy esetleg hívjak segítséget a sürgősségi segélyhívó számon? Az első eszembe sem jutott, a második dolog elég bonyodalmas folyamat lett volna. Talán nem a szabályoknak megfelelően jártam el, de ismét nyugodtan tudtam este lefeküdni.

Ha a „karanténos’’ időkben veletek is történtek érdekes, izgalmas vagy vicces dolgok, írjátok meg. Küldjétek el a sztorit a szerkesztoseg@uh.ro email címre, és mi megjelentetjük a legjobbakat az oldalunkon.