Jönnek a gépek, és elveszik a munkád

Egy kicsit a jövőről, egy kicsit a kávéról, egy kicsit az adakozásról is szólt az év utolsó Bizniszvitaminja.
Fotók: Szász Zsuzsi

Hosszas sorbanállás után az előadásra érkezők jórésze minőségi kávét kapott a finom péksütemények mellé, amihez egy pohár igazi gyümölcs/zöldséglé is járt. Majszolgatás közben Mózes Tamás mutatta be a Fresh cukormentes termékeit, amelyek adalékanyagok hozzáadása nélkül, pasztőrözéssel készültek. 

Őt Dénes Jónás, kávészakértő, a Bibas Group (Segafredo) munkatársa követte, aki beavatott a kávékóstolás fortélyaiba, hogy a koffein miatt keserű a fekete, és hogy nem érdemes aggódni a túladagolás miatt. Azt is megtudtuk, hogy nincs egyetlen tuti kávéfőzési módszer, csak megfelelően kell alkalmazni és minőségi alapanyaggal.

A kávéhoz jöhet még egy kis adat?

A fő meghívott, Juhász Jácint, a BBTE adjunktusa a business intelligence, a business analytics fontosságáról beszélt. Az üzleti elemzőként is tevékenykedő előadó azzal kezdte, hogy milyen utat járhatott be az elmúlt húsz évben egy üzleti elemző. Kiderült, a trendek arról szólnak, hogy adatalapú információkat kell szerezni a megalapozott döntések meghozatalához, és az üzleti folyamatok előrejelzéséhez.

Szó volt arról is, hogy hihetetlen mennyiségű adatot halmoztunk fel, amik önmagukban nem értékek, így az a kihívás egy-egy vállalkozás adatainak feldolgozásánál, hogy olyan kérdéseket fogalmazzunk meg és úgy csoportosítsuk az adatainkat, hogy azzal értéket teremtsünk, hogy valóban hasznos legyen az adott vállalkozás számára. Ebben segítségünkre lehet a mesterséges intelligencia, illetve számos más technikai eszköz is, de amiatt nem kell aggódni, hogy emberi erőforrásra nem lesz szükség.

Az eladók mennek, a papok maradnak

Az előadó kiemelte azokat a kompetenciákat is, amelyekre mondjuk 2020-ban szüksége lesz egy munkavállalónak: ilyen a komplex problémamegoldásra való készség, a kritikai gondolkodásmód, a kreativitás, az emberek, csapatok menedzsmentje és koordinálása és az érzelmi intelligencia.

S ha már szóba kerültek a technológiai fejlődés által veszélyeztetett szakmák, ezek közül leginkább a telefonos marketingesek félthetik az állásukat, de a könyvelők, bolti eladók és ingatlanügynökök szénája sem áll túl jól, míg például az atlétikaedzőket, a fogorvosokat és a papokat biztosan nem fogja senki sem egyhamar helyettesíteni.

Juhász Jácint az üzleti elemzés, vagyis a business analytics teljes folyamatáról is mesélt, és néhány, egyre ismerősebbé váló fogalommal is találkozhattunk. Manapság a big data az egyik ilyen, ami nem takar egyebet, mint azt a hatalmas mennyiségű információt, ami nap mint nap keletkezik, illetve mindazokat az eszközöket és eljárásokat, amelyekkel ezek az információk feldolgozhatók.

Az üzleti adatok feldolgozásában történt az utóbbi években egy paradigmaváltás, míg eddig főleg a múltra vonatkozó információkat kezelték, és vontak le belőlük következtetéseket, jelenleg a jövőt trendjeit próbálják belőlük megjósolni.

A technikai részletekben gazdag előadás végére egyvalamit jól megjegyeztünk: bármennyi adat is van a világon, és abból bármilyen kis részt is tesz ki az, ami ránk vonatkozik, egészen biztos, hogy feldolgozható valamilyen módon.

Jövő az inkubátorházban

Szakács Paál István, a Harghita Business Center igazgatója, büszkélkedve köszönte meg a jelenlévőknek, hogy az elmúlt évben mind a negyven rendezvényükön szép számban jelen voltak, és elmondta, hogy jövőre ennél is több, azaz legalább ötven eseménnyel készülnek.

Már február 29-én az Ép testben ép lélek című konferencián olyan neveket vonultatnak fel, mint Zacher Gábor toxikológus, vagy dr. Csókay András magyar idegsebész, aki a bangladesi sziámi ikreket választotta szét. Március nyolcadikára pedig Inspiráló nőket várnak az inkubátorházba: Jakupcsek Gabriellát, Falusi Mariannt, Kósa Erikát, Kovács Orsolyát, Felméri Cecíliát.

Az előadás ideje alatt az öthónapos, érmihályfalvi Noel kezelésére gyűjtöttek adományokat. Ez az a ritka izomsorvadásos betegség, amit egy több mint kilencmillió lejes gyógyszerrel tudnak csak gyógyítani, és amire nemrég a magyarországi Zentének kigyűlt a pénz.Noel édesanyja, Fodor Hilda élőben bejelentkezett egy bukaresti klinikáról. Elmondta, hogy kisfiának szüksége van köhögtető- és lélegeztetőgépre, ezeket ott tudják beállítani, illetve más vizsgálatokat is végeznek. Az esemény beugróját felajánlották nekik, hiszen a reggelit biztosító vállalkozások ezúttal eltekintettek tiszteletdíjuktól, így az előadás végére 3542 lej gyűlt össze. Ha lemaradtál az adakozásról, itt pótolhatod.