Jakab Zoltán: vannak meccsek, amik nem a pályán zajlanak

Galacon kapta ki az elődöntőt a Székelyudvarhelyi FK. Fotó: Club Sportiv United Galați Facebook-oldal

Éjjel háromkor ért haza a Székelyudvarhelyi Futsal Klub csapata Galacról, miután az idei bajnokság elődöntőjének – két győztes meccsig tartó – második párharcát is elveszítette a United ellen, és így elszálltak a döntős reményei.

A csapat vezetőedzője, Jakab Zoltán másnap reggel már a mérkőzés videóit elemzi és vagdossa, amikor megkeressük, hogy értékelje a Galac elleni összecsapást.

A keddi mérkőzés

egyébként – akárcsak a sportcsarnokban játszott első meccs – nem indult rosszul az udvarhelyieknek.  Az első percekben Balázsi Attila egyedül vezethette rá a galaci kapusra a labdát, de mellélőtte a ziccert, majd Bálint Andor is ráeresztett egy lövést Toniță kapujára, aki hatalmas bravúrral hárított. Ezt követően Crăciun szerezte meg a vezetést a hazaiaknak, erre még Bálint Andor válaszolt, Cireș góljára viszont már nem tudtak reagálni az udvarhelyiek. A dolgukat a játékvezetők sem könnyítették meg, hisz ezután egy véleményes büntetőt ítéltek, amit Crăciun értékesített, majd Dos Santos góljával már 4-1-re léptek el a hazaiak.

Lélektanilag nagyon kellett volna a második félidő eleji gól Jakab Zoltán együttesének, ehelyett Cireș jegyzett találatot a galaciak részéről, és jöttek a következő hazai gólok is. Végül Miklós Tamás gólja arra volt elég, hogy 9-2 arányban kapjanak ki az udvarhelyiek Galacon.

Ugyan az eredmény nagy különbséget mutat a két csapat játékereje között, a vezetőedző szerint meg kell nézni a meccseket. Az első, hazai mérkőzésen például legalább

három hatméteres büntetőt nem adtak meg

a javukra, egyet 0-0-nál, egyet 0-1-nél, és egyet 1-3-nál.Noha a játékvezető bizottságnak lenne a dolga, Jakab Zoltán többeknek is eljuttatta az erről összevágott összeállítást a szövetséghez, ami alapján bebizonyosodott, hogy igazuk van. „3-1-nél ráadásul 5 másodpercen belül kettőt nem adtak meg, amikor fellökték Purecet (Bálint Andor – szerk. megj.), majd utána Kedeit” – mondja az edző, aki azt is tudja, hogy ez már falrahányt borsó, hiszen amikor egy ilyen letesz, általában kimagyarázzák, és ha egyértelműek is voltak a bírói hibák, azzal már nem érnek sokat, hogy a játékvezetőket eltiltják egy fordulóról. „Nem is lett volna, ahol vezessenek mérkőzést. Ők akkor állnak, vannak eltiltva, amikor nem is kellett volna meccset kapjanak” – magyarázza.

Ahogy fentebb írtuk, a galaci meccsen sem kerülték el a kérdéses játékvezetői döntések a csapatot. „Az életben nem kapunk ilyent, elég könnyen megadott büntető volt” – fogalmaz, hozzátéve, hogy állítólag az idei bajnoki cím Galacnak van kitalálva, ezért kíváncsi, belenyúlnak-e a Déva elleni döntőkbe a játékvezetők. „Ha nekünk a harmadik hely van kitalálva, nagyon ügyesek kellenek legyünk, hogy ezt a kerítést át tudjuk mászni” – mondja az elúszott döntőről, hozzátéve, hogy most már a Temesvár elleni bronzcsatára fókuszálnak, mert úgy érzi, a harmadik hely „minket illet”. Itt szeretnék a szövetség engedélyét kérni, hogy felvegyék a mérkőzést, pont az ilyen kérdéses bírói ítéletek miatt. „Ez egy meccs lesz a szövetséggel, vannak meccsek, amik nem a pályán zajlanak le, zártkapusok” – fogalmaz nevetve.    

Persze, nem fog mindent a játékvezetőkre, tudja, hogy a helyzetek alapján kellett volna vezetniük legalább két-három góllal Galacon.  

„Megyünk neki sokszor a falnak. Elmondtam nekik is, hogy azokat a helyzeteket, amik voltak az első félidőben, ha nem váltjuk gólra egy ilyen fontos mérkőzésen, addig nincs, miről beszélni. Úgy vezet az ellenfél 4-1-re, hogy mi kellene vezessünk 2 góllal. Ha ezt az ember elmondja valakinek, nevetségesnek tűnik. De megmondtam nekik, akkor hoztuk volna a galaciakat kellemetlen helyzetbe, ha mi berúgjuk a góljainkat, s a félidőben vezetünk 3-1-re. Akkor iparkodtak volna, amíg valahogy megfordítják, de nem is adtunk erre esélyt. Magunkban most az van, hogy úgysem hagyták volna, hogy nyerjünk, de ki kell próbálni, hogy hagyták volna-e. Nem próbáltuk ki” – fejtegeti Jakab.  

Amikor elúszni látta

a mérkőzést, muszáj volt gondolnia a Temesvár elleni bronzcsatára, és felmerült a kérdés, hogy a harmadik hely megszerzése a fontosabb, vagy hogy megszorongassuk Galacot.

„Gondolom, mindenki látta, hogy a második félidőben három játékost nem is hagytam kijönni a padra, mert ott is sárgát kapunk. Egyeseknek az a szándéka, hogy a temesvári meccsen se tudjunk kiállni. Kanyó, Bálint Andor s Tankó Levente a tribünön ültek, nehogy lapot kapjanak, mert nagyon úgy nézett ki, hogy arra megy ki a játék. Úgy éreztem, hogy a meccs elmenni látszik, és nem biztos, hogy jó, ha meghalunk, összeszedünk csomó sárgát, és úgyis kikapjuk a meccset, vagy mára (ha nyertek volna, szerdán, április 20-án egy mindent eldöntő mérkőzést játszottak volna – szerk. megj.) átmentjük magunkat s úgy elfogyunk, hogy Temesváron nincs ki pályára lépjen. A második félidőben ezért a gyerekek játszottak többnyire” – magyarázza a mester.

A fiúk összerázásával nem lesz különösebb probléma, van idő – mondja. Az időpont még nem világos, az edző szerint megy a sunyizás, „keresik a számunkra legrosszabb időpontot, s számukra a legjobbat” – mondja jelezve, hogy a versenykiírás szerint április 30. és május 2. között kell lejátszani az első meccset, egy hét múlva a visszavágót.

Összeségében,

ha meglesz a harmadik hely és az U19-es csapattal – amelyik idén kupagyőztes lett – megnyerik a bajnokságot, akkor ez – a körülményekhez képest – egy tökéletes szezon Jakab Zoltán szerint.

„Lehet azon rágódni, hogy lehetett volna jobb, de nem a legfelső polcról vannak a játékosaink. Amíg nem veszünk onnan két olyan játékost, mint ahonnan a Galacnak van Pelé s Araujo, addig ez van. Akárkivel merek fogadni, ha Galacról s Déváról kiveszik a külföldieket, akkor 3-4 góllal nyerünk, de ez nem így működik, hogy kivesszük, ez már csak magyarázkodás arra, hogy mi miért nem hozunk játékost” – vélekedik az edző, aki azt is tudja, hogyan tudnának előrébb lépni, de az, „még ha furcsán hangzik is”, duplájára emelné a költségvetést.

„Csak egy példát mondok. A napi egy darab kétórás edzést át kellene váltani kettőre, hogyha az egyik nem is más, mint egy foglalkozás: mérkőzésnézés, konditerem. Akkor már jönnek azok a problémák, hogy a keresztúri játékosainkat fel kell költöztetni, azoknak albérlet kell, étkeztetés. Ezek költségek. A mostani pénzért lehet már ezt a munkát nem is vállalja a játékos. Most mindegyik amellett, hogy edz, még kapirgál, hogy kiegészítse a keresetét.

Vagy egy másik egyszerű példa: minden fontos, tévés meccsünk 6 órától van s 7-től, s ebben a szezonban még egy edzésünk nem volt délután. Délelőtt tíztől kell eddzünk, mert akkor kapjuk meg támogatásba a Rákóczi termet, amit köszönünk is szépen, de csak délelőtt van. A csarnokba a kézilabda miatt nem tudunk bemenni, a bajnoki meccseinket meg tudjuk ott rendezni, de az ifjúsági 3-as korosztály edz a meccsidőpontunkban ott, nem mi. Ezek mind konkrét tények, én nem szeretek magyarázkodásokba belemenni, de ezek szakmailag befolyásoló tények. Ha nem tudunk ezen változtatni, ez van” – zárja beszélgetésünket.