Jakab Áron Csaba: Megyünk tovább!

fotó: Szász Attila

Bár a sajtóban és egyéb médiában többször felmerült, „még ti is kérdeztetek róla” , személyesen még egyetlen jelölt sem kereste, egyetlen jelölttel sem egyeztetett, tehát nem is kerülhetett ez így szóba, felelte Jakab Áron Csaba megkeresésünkre, hogy érkezett-e felkérés a Miklós Zoltán–Imre Gábor tandem részéről, hogy legyen a csapatuk tagja, illetve lépjen vissza Miklós javára a székelyudvarhelyi RMDSZ tisztújításán.

Míg csütörtöki sajtótájékoztatójukon a Miklós–Imre páros csak udvarolt, hogy csatlakozzon hozzájuk, vasárnap Ladányi László Zsolt képviselő Facebook-oldalán konkrétan visszalépésre kérte a harmadik jelöltet, hogy ezzel is segítse őket Antal Lóránt szenátor ellenében, és ezzel meglepő módon állást is foglalt – parlamenti kollégája ellenében – az egyik jelölt mellett a helyi érdekű választáson.

Februárban nyílik a tulipán?

Február 27-én tisztújítást rendeznek, azaz elnökséget és választmányi tagokat választanak a székelyudvarhelyi RMDSZ-ben, amit több mint egy évig ügyvivő elnök vezetett. Szabad választást ígértek, bárki jelentkezhetett, aki RMDSZ-tagságot vállalt és bárki szavazhat, aki a helyszínen aláír egy nyilatkozatot, hogy belép az RMDSZ-be. Miklós Zoltán, Imre Gábor, Jakab Áron Csaba és Antal Lóránt szenátor jelentkeztek, Imre Gábor azonban visszalépett Miklós Zoltán javára, hogy erősítse a legesélyesebbnek tartott Antal ellenében.

Nem veszi személye elleni támadásnak a visszalépésre való felkérést, „a képviselő maximalizálni akarja a változáshoz fűződő esélyeket, én annak tudom be, hogy szeretné, ha egy jelölt maradna” – fogalmazott Jakab Áron Csaba.

 – Az, hogy mik lesznek az ők következő lépéseik, nekem kiszámíthatatlan, én végzem a dolgom, jelölt vagyok. Egy videósorozatban fogom a terveimet ismertetni a következőkben a Facebook-oldalamon, és megyünk tovább – mondta a kampányáról.

Jakab még a jelentkezési határidő lejárta előtt úgy nyilatkozott, sejti, hogy lesz valaki, aki Bíró Barna Botond széki elnök érdekszférájából jelölteti magát. De nem Antal Lórántra számított, konkrét személyre nem is gondolt: „Viszont így már nehéz arról is beszélni, hogy a Bíró Botond érdekszférájáról lenne-e szó, vagy sem, inkább úgy fogalmaznék, hogy egy oldalt képviselnek.

– Nagyon meglepődtem rajta, szerintem ez nem az ő szintje, feladatköre, ő valahol máshol kellene, hogy teljesítsen, de nincs jogom, hogy minősítsem a jelölteket, mindenkinek joga van elindulni – válaszolta kérdéseinkre.

Antal korábban azt mondta: azért is jelentkezett, hogy legyen valódi verseny, ne csak mímeljék azt, szerinte a jelöltek így is, úgy is visszaléptek volna a vége előtt egyetlen jelölt javára. „Kicsit rosszul esett ez a megnyilvánulása, nem kellene burkoltan a jelölttársait minősítse” – reagált Jakab a szenátor kijelentésére.

Miklós Zoltán és csapata kedden egy olyan információt osztott meg a Facebookon, hogy a szenátor emberei üzengetnek, hívogatják, hogy lépjen vissza, úgyse fog nyerni, érzelmi zsarolásban részesítik (nyilatkozatra alapuló, nem ellenőrzött információ, hogy valóban történt-e hívogatás és zsarolás, csak annyit tudunk tényszerűen, hogy az egyik jelölt csapata ezt állítja, ami lehet kampányfogás is – a szerk.). Te kaptál ilyen üzenetet?

 – „Egyetlen ilyen üzenetet sem kaptam senkitől. Lehet azért, mert nem látják értelmét. Én ezt dicséretként értékelem, mert nem olyannak ismernek, akivel a sorsdöntő dolgokban alkudozni, dekázni, eladni, megvenni lehet. Olyannak ismernek, akinek véleménye, célja van, tudja mit akar, és ha akar valamit, majd elmondja” – fejtette ki a maga javára fordítva a kérdést Jakab.