Itt az Euroins biztosításainak határideje

December 7-én lejárnak a csődeljárás alatt álló Euroins által kibocsátott kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) kötvények – számol be róla a Maszol.ro. Tájékoztatásuk szerint egy héttel a biztosítások lejárta előtt még több mint 840.000 sofőr rendelkezett a tavasszal csődbe ment társaság által kiállított kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. Nekik a következő napokban meg kell kötniük a december 8-tól érvényes új kötvényeket.

Aggódsz, mert az Euroins-nél van a biztosításod?

A Maszolnak nyilatkozó Birtalan József – a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) vezetőtanácsának tagja – szerint nincs napirenden a kötvények újabb meghosszabbítása, miután augusztus végén három hónappal, december 7-ig kinyújtották ezek érvényességét. Ahogy korábban írtunk róla, az ASF március 17-én döntött úgy, hogy visszavonja az Euroins Románia biztosítótársaság működési engedélyét a cég fizetésképtelenségére utaló jelek miatt. A biztosítások szeptember 8-i határidőig lettek volna érvényesek, ám három hónappal meghosszabbították azt, hiszen a határidő közeledtével még 1,8 millió Euroins-kötvény volt érvényben.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást harminc nappal annak érvénybe lépése előtt meg lehet kötni, tehát akinek Euroins által kibocsátott kötvénye van, már november folyamán vásárolhatott volna újat, sőt már a csődeljárás kezdetén vissza lehetett volna mondani az Euroins-es kötvényt, és vásárolni egy újat. Ez esetben, késéssel ugyan, de a Biztosítási Garanciaalaptól visszakapták volna a lemondott időszakra a kötvény értékét. Ezt még megléphették azok az autótulajdonosok december 6-ig, akinek még több hónapra szólna a lejárt érvényességű RCA-ja. Ha valaki az Euroins működési engedélyének március közepén történt visszavonása előtt vásárolt kötvényt, akkor a 3 hónapos időszakra visszakaphatja a pénzét, tehát a kötvény értékének negyedét. Ha valaki 1.000 lejt fizetett, akkor a 3 hónapos időszakra 250 lejt kell visszakapjon – hívta fel a figyelmet Birtalan, hozzátéve, hogy az Euroins csődje óta és a mai napig a garanciaalaphoz beérkezett 170 ezer kárigényből, kárigényből és díjvisszatérítési kérelemből mindössze 10,5 százalékot sikerült rendezni, tehát a kérelmezők elég nagy késéssel jutnak a pénzükhöz.

A szakértő javasolja a 15-20 százalékos felár kifizetését, hogy az RCA tartalmazza a közvetlen kifizetési záradékot, mert ez esetben a kárvallott kárát a saját biztosítója téríti meg, így lecsökken a kockázat, ha esetleg a kárt okozó biztosítója késve, vagy rosszul fizet. Az év végéig még érvényben az RCA-ársapka, így az árak addig nem fognak elszabadulni, mutatott rá a Maszol által megkérdezett szakértő. Azt is tanácsolja, minél hamarabb keressenek fel egy biztosítót, egy brókert, vagy próbáljanak elektronikusan új kötvényt vásárolni, ameddig nincs érvényes kötelező biztosításuk, ne közlekedjenek.