Ismered a maszkos hölgy legendáját?

Egy kicsiny kis Szebeni megyei falu, Somogyom kicsiny kis evangélikus templomában találtak rá az elmúlt évek egyik legjelentősebb erdélyi emlékanyagára. Az elhagyatott szász templom lemeszelt falai alatt a magyar középkor freskói lapultak meg, nem is akármilyenek: az Erdélyszerte népszerű Szent László-legenda is feltárult a restaurátorok előtt.

A vezető restaurátor szerint a 14. században épült templomot több ütemben, gazdagon díszítették freskókkal, a hajó legfelső szintjén találtak rá teljes épségében a Szent László-legendára, mellette Szent Margit és Szent Katalin-legendái is előkerültek. A kiemelt képen a Szent László-legenda egyik híres részlete látszik, amelyen a kun vitéz elrabolja a magyar leányt. A sors pedig pont úgy hozta, hogy a 2021. évben tárják fel, és a hölgy fejéről az a rész hiányozzon, ami az arcát takarja, mintha egészségügyi maszkot viselne.

Több képet és az interjút a feltárást vezető szakemberrel, Kiss Lóránddal a vasarnap.hu oldalon lehet megnézni. A fotókat Stefan Dragomir készítette, külön köszönet T. Szabó Csaba történésznek, hogy felhívta rá a figyelmet.