Ismered a főtéri szökőkút Bokályfestő lányának atyját?

fotó: Szilágyi István

Kiállítás nyílik Székely József rajztanár, szobrászművész alkotásaiból csütörtökön, március 9-én este 18 órakor a Kossuth Lajos utca 42. szám alatti Képtárban. A szobrászművész nevéhez fűződik a főtéri szökőkút Bokályfestő lány alakja is, és a városi parkban lévő Napozó nő című műkő is az ő keze munkája sok más alkotása mellett, amelyekből most a kiállításra ellátogatók is láthatnak.

A Haáz Rezső Múzeum és a Művelődési Ház gyűjteményéből, valamint az alkotó családi hagyatékából összeálló tárlatot Berze Imre szobrászművész nyitja meg, a házigazda Miklós Zoltán múzeumigazgató. A kiállításmegnyitón a Clarinetto Kamarazenekar előadását is hallhatják az érdeklődők.

A kiállítás a március 9-ei nyitástól kezdve április 10-ig lesz látogatható.

A Haáz Rezső Múzeum célja, hogy kiállítással tisztelegjen a Székelyudvarhelyen alkotó képzőművészgeneráció tagjai előtt: Maszelka János tiszteletére tavaly januárban, májusban Nagy György, a főtéri szökőkút Aratónőjét alkotó szobrászművész tárlata nyílt meg, és idén januárban Sepsi Lajos festőművész és grafikus munkáit állították ki a Képtárban. Őt követi most Székely József kiállítása, és a múzeum Orbán Áron szobrászművész életművét is be szeretné mutatni a közeljövőben.

Székely József (1929–2006) Erdőszentgyörgyön született, 1955-ben végezte el a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolát. Élete javát – 51 évet – Székelyudvarhelyen élte le, itt alapított családot és vált a közösség ismert, elismert és megbecsült tagjává, rajztanárként dolgozott a városban.

Termékeny alkotó volt, ezzel kapcsolatban így vallott: „Soha nem tudnám abbahagyni az alkotást, az életnek is csak úgy van értelme, ha hagyunk valamit magunk után ezen a földön.” Fából, terrakottábból, márványból, műkőből, fémből készült kisplasztikái, plakettjei, szobrai és térplasztikái belföldi és külföldi köz- és magángyűjteményekben lelhetők fel. 

Számos köztéri szobra van Udvarhelyen, így a főtéri szökőkút Bokályfestő lány alakja, amelyet 1957-ben készített, a városi park Napozó nő című szobra 1969-ből, az 1997-ben készített Tomcsa Sándor mellszobor a Művelődési Ház mellett, valamint Baróti Szabó Dávid mellszobra a Tamási Áron Gimnázium felé vezető sétányon.