Iohannis: Semmi bajom a magyarokkal, csak…

Klaus Iohannis államfőnek saját bevallása szerint nem a romániai magyarokkal, hanem a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusaival „van baja”, akik a Székelyföld autonómiájáról szóló tervezeteket támogatnak. Erről a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában beszélt az elnök, amelyet a szükségállapot feloldásáról és a május 15-e után esedékes változásokról tartott.

Nekem semmi bajom a magyar nemzetiségű személyekkel, sokat ismerek közülük, voltak és vannak magyar kollégáim, tisztelem őket, túlnyomó többségük rendes, szorgalmas ember, akik végzik a dolgukat. Nekem a politikusokkal van bajom, főleg a PSD-s politikusokkal, akik a székelyföldi autonómiával kapcsolatos törvényt próbáltak meg elfogadtatni – fogalmazott az államfő, április 29-ei nyilatkozatára utalva, amely nagy port kavart. Volt aki bocsánatkérést, más egyenesen a lemondását kérte,

ő erre inkább húzott még egy lapot.

Iohannis rámutatott: az elmúlt napokban kiderült, hogy a szóban forgó tervezet nem az egyetlen ilyen jellegű kezdeményezés. Ugyancsak hallgatólagosan ment át az RMDSZ-nek egy másik törvénytervezete, amely „a már létező közigazgatási törvénnyel párhuzamosan” hozna létre egy újabb törvénykönyvet, „egy RMDSZ-es verziót”, amely – értelmezése szerint – kötelezővé tenné a magyar nyelv használatát Erdély „bizonyos részein”.

Az RMDSZ által kezdeményezett tervezetet április 8-án hallgatólagosan fogadta el a szenátus, döntő házként a képviselőház szavaz róla. A 2019. október 28-án iktatott törvénytervezet többek között ezeket a jogokat tartalmazza:

  • ott is megmaradnának a magyarság nyelvhasználati jogai, ahol a közösség számaránya 20% alatt van
  • szankciókat írnak elő arra az esetre, ha a közintézmények nem tartják be a nyelvhasználati jogokat;
  • a megyei rendőrségekre is kiterjesztenék az anyanyelv-használati jogot;
  • a szimbólumok használatáról dönthet a megyei és helyi önkormányzat.

„Ezúttal a PSD nem állhat elő azzal, hogy nem tudott róla, mert a tervezet átment a szenátusi szakbizottságokon, ahol törvényhozóik támogatták. Most, hogy ismét nyilvánosan elmondtam, mit tervez megint a PSD, megtalálják majd a módját, hogy e törvény ellen szavazzanak, de nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk, hogy a PSD olyan tervezeteket támogat, amelyek a Székelyföld autonómiáját szorgalmazzák, márpedig ezek egyszerűen alkotmányellenesek, és én nem fogom tolerálni az ilyen törvényeket” – nyomatékosította az államfő.

Feljelentik Iohannist

Az RMDSZ által létrehozott Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat után a Szociáldemokrata Párt (PSD) is bejelentette, hogy panaszt tesz az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) Klaus Iohannis államelnök ellen, a Székelyföld autonómiastatútumának kapcsán tett kijelentései miatt.

Ezzel párhuzamosan az ALDE kezdeményezni fogja a szenátus házbizottságánál, hogy hívják a parlamentbe Klaus Iohannis államfőt. Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök szerint az államfőnek ismertetnie kell azokat a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják az „egyik romániai parlamenti párt és egy idegen hatalom között” Székelyföld autonómiája kapcsán született állítólagos megállapodást.

A Iohannis által nevén szólított Orbán Viktor magyar miniszterelnök értetlenségének adott hangott, ugyanakkor türelemre intett: „Várok egy kicsit, hogy letisztuljon a helyzet, és megértsük, mi történt. (…) Ha persze rákényszerülünk, majd felvesszük a kesztyűt, de most nem javaslom, hogy az elénk dobott kesztyűért lehajoljunk‟ – mondta, jelezve: nem tudni, provokációról, „balesetről” vagy egy hosszabb távú román nemzetstratégia első mozzanatairól van-e szó.

Az Erdélyi Magyar Szövetség társelnökei, Csomortányi István (EMNP) és Mezei János (MPP) az Európai Néppárt elnökének, Donald Tusknak a figyelmét egy, Az Európai Néppárt elnöksége szerint elfogadható a gyűlöletkeltés? című levéllel hívták fel.