Indul az iratkozás az előkészítő osztályokba (frissítve)

Március végétől lehet beíratni az előkészítő osztályokba azokat a gyerekeket, akik 2021 során töltik be a hatéves kort – közölte a Hargita megyei tanfelügyelőség március 18-án tartott online sajtótájékoztatóján.

A 2021/22-es tanévben induló „nulladik” osztályba való beíratáshoz szerdán, március 17-én véglegesítették a körzeteket Hargita megyében is, a táblázatot a tanfelügyelőség honlapján közölték, innen máris letölthető.

Maga az iratkozás március 29-étől április 28-áig tart, a szülők/gyámok ebben az időszakban tölthetik ki az erre vonatkozó típuskérést, amit online vagy postán keresztül is elküldhetnek annak a körzetnek az iskolájához, ahová a gyermeket szeretnék íratni. A tanfelügyelőség mégis inkább a személyes leadást ajánlja, amihez telefonos programálást tanácsolnak kérni, a zsúfoltság elkerülése végett.

A beiratkozásokat követően május 10-étől május 19-áig zajlik a helyek kiosztása, eredményhirdetés pedig május 20-án várható: legfennebb 22 tanulót vesznek fel osztályonként, a megye szintjén összesen 178-at indítanak (a részletes táblázat itt található). Amennyiben maradnak üres helyek, azokat az adott körzeten kívüliek is betölthetik a második szakaszban, ez május 24-étől 31-éig tart, és június 4-én várható eredmény. Túljelentkezés esetén az intézmény sajátos elosztási kritériumait alkalmazzák.

Frissítés (március 19.)

Ha a gyermek nem járt óvodába vagy eddig külföldön tartózkodott, a szülő/törvényes képviselő/gyám a Megyei Nevelési Erőforrás- és Tanácsadó Központtól (CJRAJ) kell, hogy kérje a gyermeke fejlettségi szintjének felmérését, személyesen, e-mailen vagy postai úton. A gyermekek felmérése 2021. március 22. és április 27. között zajlik, időpont-egyeztetés a 0266-317048 telefonszámon lehetséges, áll a CJRAJ oldalán. Székelyudvarhelyen egyébként az Eszterlánc napközi a felmérőközpont.

Abban az esetben, ha a gyermek hazai óvodába jár, nem kell külön fejlettségi felmérésen részt vennie, az előkészítőbe szükséges ajánlást a szülő/törvényes képviselő/gyám személyesen, elektronikusan vagy postai úton igényelheti az adott óvodától. Az eljárás azon hatéves gyermekekre érvényes, akik szeptember 1. és december 31. között születtek, viszont esetükben megtörténhet, hogy az előkészítő helyett a nagycsoportban maradást javasolják. Demeter Levente főtanfelügyelő közlése szerint ez kötelező érvényű a szülőkre nézve, viszont augusztusban kérhetnek egy újabb ajánlást, és a megmaradt helyekre iratkozhatnak a gyerekkel, ha ezúttal pozitív az eredmény.

Az augusztus 31-éig hat évet betöltött gyerekeknél nincsen szükség ajánlásra, de csak orvosi igazolással lehet kérvényezni, hogy nagycsoportban maradhassanak még egy évig, közölte még a Hargita megyei főtanfelügyelő.

Szükséges iratok

Amennyiben a szülő/törvényes képviselő/gyám a lakókörzetéhez tartozó intézménybe szeretné beíratni a gyermekét, a kérés kitöltésének és érvényesítésének pillanatában, az iskola titkárságán, a saját személyazonossági igazolványának fénymásolatát, a gyermek keresztlevelének fénymásolatát és az óvodai ajánlást vagy a fejlettségi szintet igazoló bizonylatot is mellékelnie kell. A fénymásolatokat az eredeti dokumentumok felmutatása mellett fogadják el.

Ha nem a lakókörzetéhez tartozó intézménybe szeretné beíratni a gyermekét, a saját személyazonossági igazolványának fénymásolatán és a gyermek keresztlevelének fénymásolatán kívül (melyeket eredeti változatban is felmutat), a választott iskola titkárságára be kell nyújtania azon dokumentumok, iratok fénymásolatát, melyekkel igazolja, hogy eleget tesz az intézmény sajátos elosztási kritériumainak, amelyeket ki kell függeszteniük.

Az iratkozást lebonyolító informatikai program nem engedélyezi egy gyereknek több iskolába való beíratását, hívják fel a figyelmet a honlapon elérhető útmutatóban. A körzetesített tanintézményekben elsőbbséget élveznek azok a gyermekek, akiknek a lakcíme az adott körzetben van, míg a körzetfüggetleneknél (felekezeti, művészeti, alternatív) alapvetően versenyalapú a felvételi, tudtuk meg a főtanfelügyelőtől, aki azt is elmondta: ha valaki nem a körzetéhez tartozó intézményt választja, akkor is beikszelheti tartaléknak a körzetében fenntartott helyet.

Abban az esetben, ha e-mailen vagy postai úton szeretnék elküldeni a beiratkozási kérést, egy saját felelősségre írt nyilatkozatot is kell csatolniuk ehhez, melyben az adatok hitelességéért kezeskednek.