Ilyés döntött: lenne a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke

Ilyés Ferenc döntött és a sportág tavaszi közgyűlésén megpályázza a Magyar Kézilabda Szövetség elnöki tisztségét – számol be a magyarországi Nemzeti Sport szakportál, amely interjút is közöl a magyar válogatott egykori székelyudvarhelyi csapatkapitányáról.

Saját elmondása szerint Ilyés beszélt már indulási szándékáról Kocsis Mátéval, miután a Fidesz politikusa bejelentette, nem jelölteti magát újra az elnöki tisztségre, és elhatározásában egykori csapattársai – akik közül ma már többen klubvezetők, edzők – megerősítették.

Ekkor lehet Ilyés Ferenc a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke

A 229-szeres magyar válogatott főállású elnök lenne, feladná tatabányai munkáját, és legfőbb céljaként azt nevezte meg, hogy mindkét felnőttválogatott sikeresen vívja meg az olimpiai selejtezőt, a lányok először is jussanak el odáig.

Részletes szakmai tervekről nem beszél az elnökjelölt, csupán annyit árul el, hogy a sportág nagyjainak szerepvállalása mellett meg kell találni azokat a fiatalokat, akik a szakmai újításokat, a legmodernebb kézilabdás felfogást képviselik.

Hogy miért ő lenne a legjobb döntés?

Mert beleszülettem és onnantól fogva máig benne élek a kézilabdában, az elhivatottságomat szerintem senki sem kérdőjelezi meg. Mindhárom élklubnál megfordultam, azt hiszem, mindenütt minimum elfogadtak, az sem véletlen, hogy a válogatott csapatkapitánya lehettem a londoni olimpián. Hogy mindezt Székelyudvarhelyről érkezve érhettem el, azt annak köszönhetem, hogy a szívem, a lelkem a magyar kézilabdáé, bárhol, bármilyen minőségben volt benne szerepem, mindig mindent beleadtam” – olvasható válasza az interjúban.

Úgy látja, a sportág tömegesítése megtörtént, a szükséges létesítmények, az infrastruktúra megépült, az utánpótlás-korosztályokban tarolnak, így az alapok szilárdak, a sikeres utánpótlás-játékosokat azonban át kell vezetni a felnőttválogatottba. Ennek érdekében a szövetség és a klubok közötti kommunikációt is javítani kell, és ugyan néha nem mindig egyeznek a klubok és a szövetség érdekei, úgy hiszi, hogy a fontos és közös ügyekben a lehető legközelebb tudja hozni egymáshoz az érintett feleket.

Ilyés úgy gondolja, Kocsis Máté befolyása, érdekérvényesítési képessége továbbra is a segítségükre lesz, „nem engedi el a kezüket” a leköszönő elnök. Azt egyelőre nem tudja, kik lesznek az ellenfelei a tisztújításon, de majd a befutónak „bárki is lesz az, neki nem magát, hanem a magyar kézilabdázást kell építenie, pontosabban szolgálnia. Különben semmi értelme az egésznek”.

Ilyés Ferencet a Nemzeti Sport interjújának megjelenése után mi is megkerestük – néhány napja azt ígérte, nyilatkozni fog, ha körvonalazódnak a dolgok –, remélve, hogy üzen majd az udvarhelyi olvasóknak is, azonban nem ad több interjút, adta tudomásunkra.