Ilyen lesz idén a Szent István-nap

A magyar államalapítás ünnepe alkalmából a városháza a kulturális intézményekkel együtt háromnapos Szent István-napi programmal készül, áll az esemény Facebook-oldalán. A programokról Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője mesélt portálunknak.

Augusztus 18-án, kedden 18 órától Márton Zsigmond fényképész Székelyudvarhelyi életképek az 1960–80-as években című könyvét mutatja be a Haáz Rezső Múzeum udvarán, erről itt írtunk bővebben.

Szerdán 17 órától a Művelődési Ház Szent István és kora című kiállítását nyitják meg a Református Kollégium udvarán, ez rövid ideig az esemény után is megtekinhető lesz. Egy órával később a jubiláló házasokat köszöntik a Márton Áron téren, jelentkezésüket a polgármesteri hivatal augusztus 10-éig várta. Az eseményen közreműködik a Székelyföldi Filharmónia.

Csütörtökön, augusztus 20-án 17 órakor a Haáz Rezső Múzeum a zabolai Csángó Néprajzi Múzeummal közösen tart egy tárlatmegnyitót Történelmi zászlósor címmel, ez online követhető a múzeum Facebook-oldalán és a polgármesteri hivatal oldalán. Itt zászlórekonstrukciókat lehet majd megnézni. A tárlatot Szekeres Attila István, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja és az Erdélyi Címertudományi Egyesület elnöke fogja bemutatni, a kiállítás szerkesztője Pozsony Ferenc kolozsvári néprajzkutató.

18 órától lesz a Szent István-napi ünnepi műsor és az új kenyér megszentelése. Közreműködnek az helyi lelkipásztorok, az Udvarhely Néptáncműhely, a Serittő Néptáncegyüttes, a Kedves és Huzavona zenekarok, valamint az Alla Breve Vegyeskar és Kovács László karnagy. Ünnepi beszédet mond Gálfi Árpád polgármester. Rövid szünet után, 20 órától a Tomcsa Sándor Színház színész-zenakarának ünnepi koncertje lesz a Márton Áron téren.

A járványügyi létszámkorlátozás miatt a jubiláló házasok köszöntésén, a kenyéráldásos ünnepségen, illetve a színész-zenekar koncertjén való részvétel regisztrációhoz kötött. Az online jelentkezési íveket itt és itt találod. A tervek szerint a színpadon zajló eseményeket a polgármesteri hivatal Facebook-oldalán is közvetíteni fogják.

A rendezvényen:

A kiemelt kép archív felvétel.