Így szelfizik a Tudász győztese

Rengeteg tudás(z)t szívtunk magunkba a középiskolások műveltségi vetélkedőjén, amelyen nagyon kiélezett lett a végjáték.
Fotó: GÁL ELŐD

Hat csapat vett részt az idei Tudász városi szakaszán, csupán a Marin Preda és a Refi nem indította el hármasát, noha a refisek a Stúdió Moziban tartott vetélkedőt megelőző feladatot teljesítették.

Vetélkedő előtti feladat első alkalommal volt. Mégpedig az, hogy a csapatoknak pillangókat kellett megtalálniuk a város különböző pontjain. Történelmünkkel kapcsolatos rejtvények megoldásával jöttek rá, hol találják ezeket. Ezen a feladaton minden csapat a maximális pontszámot gyűjtötte.

A versenyen végül jelen volt a Bányai, a Gimi, a Mező, a Kós, a Peda és a Palló csapata.

A csapatokban sok-sok ismerős arcot fedeztem fel, a Gimi csapatában például az idei gólyakirályt, Széles Lászlót, a pallósok csapata pedig a tavalyi városi szakasz győztes legénységével, azaz leányságával: a Pázsint Tímea, Lukács Boglárka, Kiss Vivien trióval szállt ringbe.

Miután Máthé László Ferenc és Varga Andrea műsorvezetők bemutatták a zsűrit: Kápolnási Zsolt főszervezőt, Dr. Gagyi Katinkát, a főtámogató Melinda Install részéről és Dáné Szilárd magyar szakos tanfelügyelőt, a főszervező ismertette a szabályzatot, és a legfontosabb szabályra külön felhívta a figyelmet:

„nevetni kell a poénjaimon”!

A versenyben idén sokkal nagyobb bibliográfiát kellett átnyálazniuk a csapatoknak, Erdély és Székelyudvarhely történelme volt a téma.

A bevezetés után bele is vetették magukat a mélyvízbe a csapatok, elkezdődött a verseny a szokásos „Ki vagyok én?” feladatkörrel, amelyben egy leírás alapján kellett rájönniük történelmi személyiségek kilétére. Olyanokéra, mint Orbán Balázs, Ugron Gábor, vagy éppen Kertész Mihály, a Casablanca Oscar-díjas rendezője. Az első feladatkör után sok-sok feladat várt még rájuk, például légi felvételek alapján kellett megállapítaniuk olyan híres erdélyi templomok nevét és hollétét, mint a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyház, vagy a brassói Fekete templom.

A színjátszás sem maradhatott el idén, minden csapat kapott egy témát előzetes sorshúzás alapján, amit elő kellett adnia. A témák között szerepelt többek között Márton Áron elfogása, vagy a rendetlen feltámadás is, amely alapján azt fantáziálták a gimisek, hogy Mátyás király a jelenkorban csodálja meg, ahogy szobránál szelfiznek korunk fiataljai. A Pallósok nagy sereggel és zenés műsorral mutatták be témájukat, július 31-et, ami azontúl, hogy Kápolnási Zsolt házassági évfordulójának dátuma, Petőfi Sándor eltűnésének időpontja.

A villámkérdésekkel tarkított rájátszásba

három csapat került be: az alapszakaszt megnyerő Gimi csapata, a második helyen álló pallósok és a harmadik helyezett pedások. A végjátékra nagyon kiéleződött a verseny. Fájó szívvel írjuk le, hogy ez nem azért történt, mert helyes válaszokkal licitálták túl egymást a csapatok, a valóban nehéz kérdéseknél nagyon ritkán merték megnyomni a gombot, ugyanis minden rossz válasz mínusz pontot jelentett.

A gimisek és a pallósok fej-fej mellett haladtak a villámkérdések során, míg az utolsó kérdéseknél a gimis trió helyesen válaszolta meg, hogy a Vörös Hadsereg próbálta meg feltartóztatni a Tiszánál a románokat 1919-ben.

A Gimi kilencedikes, Bekő Mátéból, Széles Lászlóból és Pál Attilából álló alakulata nyögvenyelősen ugyan, de megnyerte a vetélkedőt. Őket Péter István, az iskola történelemtanára készítette fel. A megyei szakaszra rajtuk kívül a második helyezett pallósok és pedások is továbbjutottak, mi pedig minden résztvevőnek gratulálunk!