Új csókák jöttek a sulikba

Megkoronázták a gólyakirályt és a gólyakirálynét, de még azelőtt valaki nagy bejelentést tett.

Valószínűleg az egyetlen esemény Udvarhelyen, ami évről évre az előre meghirdetett időpontban kezdődik, az a városi gólyabál. A péntek este rendezett vetélkedőn hét előtt öt perccel el is indult a visszaszámlálás. Hétkor az esemény előzetes videója kezdődött, amit tátott szájjal nézett végig a tömeg, és amiből kiderült, nagyon utca lesz az idei gólyabál: a hiphop kultúra lesz a témája.

Ágoston Gyopár és Balázs László műsorvezetők hipp-hopp bemutatták a zsűrit: Ugrósdy Mercédesz Flóra UFF-nál tevékenykedő önkéntest, Bokor Előd életművészt és grafikust, Antal Eszter táncost, Dávid László huszárosmegjelenés-dizájnert és Katona Lóránt rendőrt.

Azt hallottam, hogy valami új csókák jöttek a hoodba – próbált azonosulni a témával Gyopi, de műsorvezető-társa nem díjazta: „jól van Gyopper, de miért nem beszélsz magyarul?”.

A szervező fiatalok sziporkáztak a műsorvezető szerepben, a mellettem ülővel gyorsan ki is fejeztük egyetértésünket abban, hogy nem kell nekik se Golyó, se Tóth Árpi, se Szűcs-Olcsváry, nagyon jól megoldják házon belül. Balázs Lászlónak, aki diákpolgármester egyben, a házigazda szerep is nagyon ment, csupán a Százszorszép Sépszégszalon kimondásával akadtak gondjai a támogatók felsorolása közben.

Nem kellett sokat várni a csókák, azaz a gólyák megjelenésére sem, az első feladatban rap formájában mutatkoztak be, azaz mutatkoztak volna, ha a szöveget nem feledték volna. Persze, nem mindenki sült bele a szövegbe, a Pedások kezdtek, úgy tűnt, ők még nem tudták, hogy belesülni módi, hiba nélkül el is nyomták bemutatkozójukat. Így a Predások is.

„Misi durva csávó” – szövegelte Bogi, a Marin Preda fiúgólyája egy-két táncmozdulattal igazolta is a gólyalány kijelentését.

Anna, a Mező gólyalánya el-elcsukló hangon ugyan, de próbálkozott, a párja azonban elindította a lavinát, s ezután sorban sültek bele szövegükbe a diákok.

„Yo, Bikafalva, ő a falu bikája” – rappelte párjáról a kellemes meglepetések közé tartozó refis lány, Adél.

A bányais fiú nem illetődött meg a tömeg láttán, olyat rappelt, hogy a hangfalak is kimentek, szerencsére hamar orvosolták a problémát a technikáért felelős szervezők.

A gimiseknek is hiba nélkül ment a bemutatkozás, „ma biztos nem otthon töltöm az estét, alig várom, kezdődjön a buli, ma gólyabálba megyek” – szólt a refrénjük.

A mellettem ülővel egyet értettünk abban, hogy a diákoknak telefonból kellene olvasniuk a szöveget, hiszen az lehetett akármilyen zseniális, ha a lámpaláz miatt sokan egy sort se tudtak belőle felidézni.

A bemutatkozókat táncpárbaj követte, a pallós srác erre a próbára levetkőzte a lámpalázát, „a kígyómozgás mestere” – mondta róla a műsorvezető.

A táncpárbajnál mindenki odarakta a csontot, még egy krumpot (agresszív, állatias táncstílus, amelyet azért találtak ki, hogy a táncon keresztül, erőszakmentesen fejezhessék ki az agressziót) is láthattunk Misitől, a Marin Preda fiúgólyájától. Laci, a gimis fiú jobb híján legényes sarokcsattogtatással próbálkozott.

A tánctudás után a kreativitást tesztelték a szervezők. A gólyáknak kézzel kellett festeniük valamit, majd elmagyarázniuk, hogy a mázolmányukon szereplő szimbólumok, mit jelképeznek. „Ez igen, nagy tapsot nekik, kreativitás felsőfokon, P betű” – ironizált picit Balázs László, amikor meglátta, a pallós gólyák egy P betűt festettek.

„Eresszed Misi” – ordították a közönségből a Marin Predás fiúnak, akinek párja, Bogi elmagyarázta, azért lett ilyen színes a festményük, mert „meri állítani”, hogy az ő iskolájuk a legkucifántosabb.

Végül a gólyák ügyességét és intelligenciáját, műveltségét tesztelték. Az egyik gólyának az volt a feladata, hogy négy kérdésre válaszoljon, míg a próba második felében párja a derekára kötött nehezékkel le kellett, hogy verjen a sörösládákról négy palackot. „Minden helytelen válasz esetén az egyik ládakupac magasságát plusz ládával növeljük meg” – magyarázták a műsorvezetők.

Engem megvettek kilóra a gólyák, amikor megválaszolták, hogy mi 2Pac és Eminem polgári neve, de a csípőmozgás sem volt rossz, kevés palack maradt fent a feladat végére.

A próbák lejárta után, míg a zsűri pontozott, jött az elmaradhatatlan szervezőtánc, ami néha káoszba fulladt amiatt, hogy túl sokan voltak a színpadon…

… néha pedig tátott szájjal ámultam azon, hogyan tudják ennyire precízen kivitelezni a koreográfiát, ami a zsúfoltság ellenére is rendkívülire sikerült.

Azt is megtudtuk, hogy miért lett rendkívüli. „Szeretnék elnézést kérni azoktól, akiknek kellemetlenséget okoztunk azzal, hogy maximálisan odatettük magunkat. Azt hiszem, itt az ideje, hogy bejelentsem, hogy a tanári pályafutásom Udvarhelyen ezzel a tánccal és ezzel a csapattal ért véget” – jelentette be Zsombori Beáta Natália koreográfus.

A tánc után csupán az eredményhirdetés volt hátra. Jó műsorvezetőkhöz híven Gyopi és Lacika jó sokat húzták az időt, majd bejelentették, a Marin Preda gólyái, Veres Bogi és Codreanu Mihai lettek a harmadikok a 2018-as gólyabálon, a Refi gólyapárja Sebestyén Adél és Tóth Szilárd a második helyen végeztek. Mihait, mindenki Misijét az égbe dobálva ünnepelték barátai.

És dobpergés. Ha még nem tudtad volna, eláruljuk, hogy Varga Boglárka és Széles László, a Gimi diákjai lettek az idei gólyabál nyertesei, akik társaik rajongása közepette, még a színpadon rágyújtottak egy „cinege, cinegére”.

Kattints a hozzászólások megjelenítéséhez

Korábbi képriportok