Így jelentkezhetsz oltásra otthonról

Ha te is rászántad magad az új típusú koronavírus elleni oltásra, akkor jó hírünk van, március 15-étől már a teljes lakosság jelentkezhet. 

A felület működése hétfőn még elég lassú, sőt, az is előfordul, hogy hiába nyomunk egy-egy gombot, semmi reakciót nem váltunk ki. Ilyenkor megoldást jelenthet, ha várunk néhány percet vagy frissítjük az oldalt. De az sem kizárt, hogy várnunk kell legalább 10 percet, amíg újra elérhető lesz a weboldal. Nem kell megijedni, még így is gyorsan megy a programálás, fél óránál többet biztosan nem vesz el az életedből.

A programozáshoz először regisztrálni kell. Ha a linkre kattintasz, ez fog megjelenni a képernyődön. A neved és egy tetszőleges jelszót kell bepötyögnöd – az utóbbit kétszer.  

Ha ezzel megvagy, ikszeld be a négyzetecskét, hogy elolvastad és beleegyezel a felhasználói feltételekbe, és már majdnem készen is vagy.

Ez fog megjelenni a képernyődön, ami a regisztrációd megerősítését kéri. Lépj be az általad megadott ímélfiókba.

Majd kattints az ímélben elküldött linkre. 

Ezután már csak az előbb megadott ímélcímet és jelszót kell beírnod. 

És már végeztél is a regisztrációval. Következhet az adataid kitöltése. 

A neved, a keresztneved és a személyi számod (CNP) megadása után az állandó lakhelyed szerinti megye és település nevét kell kiválasztanod. A téglalapokra kattintva fog lenyílni egy lista, onnan válaszd ki a megyét és a települést (ha bepötyögéssel próbálkozol, a betűk megjelennek, de hiába töltöd ki a téglalapokat, üres mezőként fogja őket továbbra is kezelni a rendszer, és kéri, hogy töltsd ki őket). Majd kattints a Pasul următor gombra.

Ezután a kék négyzetecskét kell beikszelned, ezzel beleegyezel az adataid feldolgozásába és elismered, hogy tudomásul vetted a jogaidat. Ezután a Finalizează gombbal lépj tovább. 

Ezt az üzenetet fogod látni: a programáláshoz szükséged lesz a telefonszámod érvényesítésére is. 

Miután bepötyögted a telefonszámodat, sms-ben fogsz kapni egy érvényesítő kódot, ezt a Cod de verificare alá másold át.

Ezután következhet a programálás. 

Az Acțiuni alatt a második köröcskére, azaz a Programare-ra kattints. 

A megjelenő listán a megyei oltásközpontokból válogathatasz. Az első oszlopban a számok a szabad helyeket, a második oszlopban pedig a várólistán lévőket jelzik. 

Azokon a helyeken, ahol vannak még szabad helyek, a kék körre kattintva tudsz időpontot kérni.

Ahol már nincsenek, ott a lila körre kattintva kérheted, hogy te is várólistás legyél. 

Az oltáson jár az eszed?

Sok kérdésed van a vakcinákról? Válaszokért kattints ide. 

Ha pedig meggondoltad magad, akkor egy kattintással megszüntetheted a várólistás foglalásod. Ezzel készen is vagy, nincs más dolgod, mint várni. Zörgő Noémi, városháza szóvivője megkeresésünkre elmondta, hogy valószínűleg a helyi központokból telefonon értesítik majd a várólistásokat, az oltás előtti telefonos egyeztetéseket is ők intézik. Mivel a helyi központról van szó, a román nyelvtudás miatt sem kell aggódnod.  

Bár hétfőn még 700 várólistás volt az udvarhelyi központban, kedd délelőttre a számuk 1.800 fölé emelkedett. A városházi szóvivő szerint nagyjából heti 1.000 oltással számulhatunk, ha van megfelelő mennyiségű oltóanyag, március 1. és 7. között például 992 oltást adtak be, támasztotta alá egy példával.  

Ezen az oldalon élőben követheted a helyek számát az egész országban, ahogyan azt is, hogy milyen oltóanyaggal oltanak az adott központban. 

Nem csak te kérheted az előjegyzésedet, ha egészségügyi szempontból a veszélyeztetettek csoportjába tartozol, akkor a családorvosod, ha pedig kulcsfontosságú munkát végzel, akkor az alkalmazód is regisztrálhat.

A 65 évesek is kérhetik a programálást már a második szakasz óta, vagy a családtagjaik is előjegyezhetik őket a személyi számuk alapján a RO Vaccinare oldalon. Ha azonban segítségre lenne szükség, akkor a városháza szociális igazgatóságához lehet fordulni a 0744-420918-as telefonszámon. 

Időpontkéréssel kapcsolatos kérdések miatt a 0214-144425 országos telefonközpontot is lehet keresni vagy a székelyudvarhelyi oltóközpontot a 0733-313010-es telefonszámon.