Idén is egyértelműen a rájátszás a cél az SZFC-nek

Fotó: GÁL ELŐD

„El volt döntve százszázalékig, hogy nem indulunk a 3. ligában sem, mert az FK Csíkszereda nem tud adni ifjúsági játékosokat, hisz a bajnoki címet szerző ifjúsági csapatuk idén indul az európai kupasorozatban. Amikor erről megjelent egy hír, és ezt Csíkban olvasták, hívott minket Szondy Zoltán elnök, hogy valahogy megoldják. Baga, Berkeczi, Lázár, Albert, Botorok” – sorolja László Zsolt, a Székelyudvarhelyi FC csapatmenedzsere az FK kölcsönjátékosait, amikor a fiúk délutáni edzésére érkezem, hogy megérdeklődjem a nyári változásokat.

Színház a pályán?

Július közepén megjelent egy hír arról a Székelyhonon – ahol a csapat sajtósa sportújságíróként dolgozik –, hogy a Székelyudvarhelyi FC nem indít csapatot a román labdarúgó 3. ligában, hiszen az FK Csíkszereda visszahívja az Udvarhelyen kölcsönben játszó játékosait, és nem elegendő a csapat költségvetése egy teljesen új játékoskeret verbuválására,  és az önkormányzatra is hárították a felelősséget: a pályázati úton megítélt 320.000 lejes támogatását kevésnek tartják.

Ehhez képest már másnap sajtótájékoztatón jelentette be Berkeczi Attila elnök, és az önkormányzati választásokon az RMDSZ-listán is szereplő László Zsolt csapatmenedzser, hogy mégis indulnak.    

Berkeczi, a középhátvéd marad, de továbbra is – ahogy a tavalyi rájátszásban is – térdsérüléssel küszködik, így a szezonnyitón semmiképpen nem lesz bevethető, tudjuk meg. „Járja az orvosokat, négyen négy diagnózist mondanak, ilyet nem láttam” – panaszolja a csapatmenedzser. 

Arról kérdezem, hogy Mihai Ianc vezetőedzővel próbáltak-e szerződést hosszabbítani.

„Volt egy bizonytalanság, hogy hogyan is lesz. Először azt vártuk, hogy indulhatunk-e a második ligában. Ha a második ligában indulhattunk volna, egyértelműen nem 18, csak 12 játékost kell megtarts, és hozzá még jobbakat hozni. A második ligában nagyobb fizetéseket kell adj. A második liga küszöbén addig húzta a szövetség is az időt, hogy a játékosok szétszéledtek, mert a szerződések le voltak járva. Nem lehet tudni ezzel a városvezetéssel, ilyen támogatottsággal hogy lehet hosszabb távú stratégiát felállítani és többéves szerződéseket kötni. A szponzorok részéről is változott a hozzáállás, többen abban az esetben támogattak volna továbbra is ugyanabban a mértékben, ha feljutunk a második ligába. Mivel az első helyen végeztünk, egy-egy játékos karrierjében nagyon jó dobbantó lettünk” – bukik ki belőle.

Többen a feljutást megcélzó Nyárádtőnél – így a székelyudvarhelyi Bálint Rajmond is, akivel hosszabb interjút olvashattatok portálunkon –, többen a Dinamo Bukarestnél kötöttek ki. Savin Cătălinnek, a csapat kapitányának is volt ajánlata Nyárádtőről, és „ahogy az elején kinéztünk, csomó gyerekkel, megijedt, hogy nem lesz eredmény, és már hajlott a váltás fele, de végül a maradás mellett döntött, ahogy

elkezdtek elsimulni a ráncok”.

Ianc a Dési Szamoshoz szerződött, ahogy Mészáros Alpár, a csapat szakmai igazgatója is még júniusban. Dusinszki Zoltán ajánlotta Ianc helyére Gabriel Manuel Rădulescu vezetőedzőt, akivel sikeres volt a találkozás, szerződést kötöttek, de László Zsolt szerint ahhoz, hogy ez a gépezet továbbra is olajozottan működjön, Mitra Szilárd maradása is elengedhetetlen volt. 

„Alappillér. Ő már tud itt mindent, mi, hogy működik, mind szervezésben, mind a pályán, hisz másodedzői szerepe is van. Dolgos, és ért hozzá. Most bejutott az edzői B licenszre, a focit nagyon látja” – áradozik róla a menedzser.

Ezekből a Nike majókból csak neki adtál, hol a többi? – ordít le a pályán edző Mitra a csapatmenedzsernek. „Nem vagyunk a Reál Madrid, nincsen Nike, legyen jó a Jako, az is jó drága” – üvölt neki vissza nevetve László Zsolt. A vezetőedző mellett érkezett a stábba Daniel Paul Harnagea kapusedző, aki már a Budvár kapusaként eltöltött három évet Udvarhelyen, és aki éppen Fabian Petrescuval gyakorol. Ő volt a barcarozsnyóiak csapatkapitánya tavaly, és fontos érkezője a játékoskeretnek, amely hatalmas frissítésen esett át.

Marucza Csanád, Simó Csongor, Cătălin, Mitra, és az FK-s kölcsönjátékosok mellé érkezett például Marius Matei, aki az előző szezont a 2. ligás Unirea Sloboziánál töltötte, Ștefan Gavîrliță az Astra Giurgiutól, Kovács Botond a Dunaharaszti MTK-tól, Bokor Barna a 4. ligás Szovátai SK-tól, Darius Loredan Dobrean és Becze Tamás a Sepsi OSK fiókcsapatától, Andrei Curpăn a Ceahlăul Piatra Neamțtól, Kovács Tamás a Dési Szamostól, Cristian Moldovan a Pandurii Tîrgu Jiutól, a székelyudvarhelyi születésű Szakács Szilárd kölcsönbe jött  az FK-tól és Tordai Tamás, az SZFC saját nevelése is csatlakozott a kerethez.

Egyértelműen a rájátszást célozza meg

ezzel a kerettel idén is a Székelyudvarhelyi FC, amelyet idén a tíz 3. ligás csoportból az ötödikbe sorsoltak. Hogy milyenek az esélyeink, az az ellenfeleken is múlik. A tavalyi mumus Pucioasa idén nem ebbe a csoportba kapott besorolást, de Blejoi, Plopeni, és Brassó riválisok lehetnek.

László Zsolt úgy látja, a csapat gerince elég masszív. „Petrescu a kapuban, ott van előtte Mitra, Kovács Szabi, aki szintén tapasztaltabb, 96-os születésű, előttük Savin, míg a támadó sorban Simó, Marucza, Gavîrliță” – sorolja. Elmondja, még két játékossal tárgyalnak, egyikük egy visszatérő lehet a tavalyi keretből, de konkrétumokat még nem árul el.

Az udvarhelyi együttes szombaton, augusztus 27-én játssza első bajnokiját a Blejoi ellen idegenben, aztán hétközben valószínűleg kupameccset is játszanak. Az első itthoni mérkőzés szeptember 10-én, szombaton lesz.