Hosszú Katinka elúszott, a TEDx marad

Sikerült megújítani a licencet, tíz előadó már visszaigazolta a jelenlétet, jöhet a TEDxUdvarhely harmadik kiadása szeptember 2-án. Megújult a honlap is, ahol vissza lehet nézni az elmúlt két év előadásait. Változik a helyszín, a művelődési házban majd nagyobb közönséget tudnak fogadni, remélik, kezdte meg a TEDxUdvarhely sajtótájékoztatóját Szakács-Paál István, az esemény egyik szervezője.  

Még mielőtt megtudtuk volna az idei előadók részleges névsorát, még Szakács-Paál megosztott néhány technikai infót. Száz főre szól a licencük, de „gőzerővel” dolgoznak azon, hogy ebben az évben több főt tudjanak beengedni, rengeteget leveleznek, kurzusokra járnak ennek érdekében. „Hiszen mi értelme nagyobb helyre menni, hogyha ugyanazokkal a feltételekkel fogunk tudni majd működni?” – kérdezte. 

Idén is lesznek meglepetések, a gasztroélmény sem marad el, bár más TEDx eseményeken nem feltétlenül fektetnek ezekre akkora hangsúlyt, mint itt, a szervezők mégis fontosnak tartják, úgy látják, igényli és szereti ezeket a közönség. A 2023-as téma a Truth and Dare, azaz Felelsz és mersz lesz, az előadók vagy magyarul vagy románul beszélnek majd. Jegyeket várhatóan június elején lehet vásárolni, 220 lejbe fognak kerülni.

Akik már visszaigazoltak

Aki „az arca lett volna” a rendezvénynek, visszamondta, tértek át Szakács-Paál István és Berkeczi Zsolt szervezők a fellépők bemutatására. Hosszú Katinka azonnal igent mondott még a tavaly, de azóta kiderült, hogy gyermeket vár, így nem lesz itt. Itt lesz viszont Gundel Takács Gábor újságíró, műsorvezető, sportriporter, „történetmesélő ember”. Úgy véli, hogy minden sportközvetítés, vetélkedő, beszélgetés végsősoron egy-egy történet elmesélése.

Székely Csaba drámaíró nevével már jó eséllyel találkoztak a színházkedvelők. „Az egyik legismertebb erdélyi kortárs magyar nyelvű drámaíró, aki nem fél olyan kényes témákhoz sem nyúlni, mint a román-magyar viszonyok. Sok humorral, keserű iróniával szokott írni és beszélni az erdélyi magyar valóságról” – mutatják be a következő fellépő munkásságát röviden. 

Udvarhelyi meghívott is lesz idén, aki nem más mint Bara Ágnes. Járt Thaiföldön, Ázsiában, és tizenpár év után tért haza Székelyudvarhelyre, mentálhigiénés szakemberként, mentorként dolgozik. Meghívásával a szervezők szeretnék azt is hangsúlyozni, hogy helyben is nagyon sok értékes ember van, és fontos, hogy őket is megmutassák a nagyvilágnak.

Szintén udvarhelyszéki előadó Jánosi Matilda divattervező. Csekefalván született, tíz fonttal és nulla angoltudással ment ki Londonba szerencsét próbálni, ma pedig egy elismert divattervező. Pár éve a jelmeztervezés és -készítés ragadta magával, és a londoni színháznegyedben, a West Enden kezdett dolgozni. 

Az idei TEDx egyik különlegessége lesz, hogy két nagyon fiatal előadó is lesz, mindketten 12 évesek, de máris nagyon céltudatosan élik az életüket, mondta el Berkeczi. Csipán Kristóf Csaba Maros megyéből érkezik majd hozzánk. Olvasásnépszerűsítőnek hívja magát, imádja a könyveket, és erről vezet egy blogot KriStory néven Facebookon. Négy éve otthon tanul, mert úgy érezte, hogy az intézményesített oktatásban a bátorságát és az egyéniségét is elveszíti.

A másik fiatal előadó neve Keszei Anna Luca, ő szabadidejében szendvicseket ken és biciklivel szállítja el őket az éhezőknek, de emellett rengeteget olvas, cserkészkedik, falmászással foglalkozik, úszik, biciklizik, kirándul. Az egyik szervező egy interjúban figyelt fel a budapesti kislányra, akinek székelyföldi gyökerei vannak.

„Az egyik legbefolyásosabb magyar női kommunikációs és reklámszakembert is köszönthetjük a TEDx színpadán” idén, jelentette be Szakács-Paál. Blaskó Nikolettről van szó, aki nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra. Ügynökségével, illetve ő maga személyesen is rengeteg olyan szervezet munkáját segíti, amelyek hátrányos társadalmi csoportokba tartozó személyekkel foglalkoznak, és a szervezők elmondása szerint, a nők érvényesülését is folyamatosan támogatja. 

Góg Anikó triatlon sportolóként részt vett a 2000-es nyári olimpiai játékokon, most személyi edzőként dolgozik azzal a céllal, hogy minél több embernek lehetőséget biztosítson arra, hogy megtalálja a saját kapcsolatát a sporttal, és annak minden előnyével. Meggyőződése, hogy mindenkinek az életében helye van a sportnak, és ezt népszerűsíti is. 

Nem ő lesz az egyetlen sportoló, Varga Csaba hegymászó, építész is a fellépők között lesz. Tavaly hasonló vonalon Sterczer Hilda tartott előadást, az idén úgy gondolták a szervezők, hogy meghívnának valakit, aki „közülünk való, valamilyen szinten”, utaltak arra, hogy Varga Csaba helyileg közelebb – Nagyváradon – él hozzánk.   

Az idei rendezvényen Zacher Gábor toxikológus is fellép, viszont nem toxikológusként, nem orvosként, nem szakértőként, hanem „emberként” fog színpadra lépni. Talán így kevesebbet láthattuk – mondták a szervezők. 

A tervek szerint lesz több román nyelvű előadó is, viszont eddig csak egynek a nevét árulták el. Lucian Mîndruță újságírót azért hívták el, mert „egy ő egy olyan véleményformáló, aki kimondja azt, amit gondol, szembemegy a fősodorral”. 

15 előadóval számolnak, de fenntartják a jogot, hogy picivel többen vagy kevesebben legyenek. Eddig jól állnak, a jelenlegi állás szerint inkább többen lesznek, mint kevesebben, hisz több fővel is folynak még a tárgyalások jelenleg, viszont amíg nem biztos a jelenlétük, nem szeretnék felfedni a kilétüket. „Tavaly volt olyan előadónk, akit elárultunk, és utolsó pillanatban ő árult el minket”, célzott Szakács-Paál Novák Károly Eduárd sportminiszterre és Nyáry Luca íróra, akik tavaly egy héttel, illetve három nappal az esemény előtt gondolták meg magukat.