Hölgyeim és uraim, tegyék meg a téteket: pont kerül a Szejke-ügy végére?

Október 26-ra esik a hónap utolsó csütörtöke, így a soros havi tanácsülés is. A napirendre tűzött pontok között szerepel a 2023-as év költségvetésének utolsó módosítási lehetősége – amelyben megbújik a sokat tárgyalt Szejke-ügy – digitális vízóra leolvasás, textilhulladék-gyűjtőpont és egyéb izgiségek. 

De az első és legfontosabb

mégis csak a költségvetés kiigazítás, amiben szerepel a szejkei kanalizálás is, amit csak az utóbbi két hétben háromszor tárgyaltak – azaz tárgyaltak volna, ha lett volna kvórum – rendkívüli tanácsülésen. A munkálatok befejezéséhez 400.000 lejre lenne szükség, ezt próbálják még egyszer átvinni. Kiigazítaná költségvetését még több alintézmény, megközelítőleg 270 ezer lej értékben. Növelné működési költségeit a városháza 1,1 millió lejjel. 

Szintén emelnék a keretet többek közt a szejkei mofettánál, egy tömbházszigetelésre vonatkozó pályázatnál, a közvilágitás esetében, a vízóraolvasás digitalizációjának projektjénél, illetve a Fernengelnél lévő kereszteződés átalakításánál. Hogy mindenki megkapja, amit kér, 1 millió lejt kellene ide csoportosítani. 

Növelni szeretnék az uniós projektekre szánt keretet is, összesen 4,4 millió lejjel. Ide tartozik a Csillagvizsgáló, a Bányai János Műszaki Szakközépiskola épülete, a sétatéri minifocipálya és a játszótér, a II. Rákóczi Ferenc utca felújítása, illetve három tömbház szigetelése (egy-egy a Mihai Eminescu, a Függetlenség és az Építők utcákban). 

Honnan vesznek el?

Hát a Bethlen Gábor utca és a Bethlenfalvi út közvilágításától, a Szarkakő alatti erdősítéstől. Egyéb tételek mellett innen több mint 1,6 millió lejt tudnának összeszedni. 

A zöld közszállítási rendszer projektje, a városközpont rendezési tervének költségei, a művelődési ház energetikai felújítása, egy leendő hulladékgyűjtő központ és az elektromos buszokkal kapcsolatos, Fenyéddel közös projekttől is vennének el. A felsoroltak az országos helyreállítási terv (PNRR) részeként valósulnának meg, de úgy néz ki, nem idén, ezért innen 11 millió lejt tudnának máshová csoportosítani.

Az uniós projektek közül csökken a Székelytámadt várra, a Csillagvizsgálóra, sétatéri minifocipályára és a játszótérre, a szombatfalvi idősfoglalkoztató központra, a kisiparosok inkubátorházára, a nagy mobilitási tervre és a II. Rákóczi Ferenc utcai munkálatokra szánt keret. Apróbb tételekből elcsoportosított pénzekkel együtt ez mintegy 30 millió lejt jelent. 

Nem elhanyagolható pont a napirendi listán,

hogy Székelyudvarhely kül- és belterületeit érintő adózási zónákat fogják frissíteni, illetve a 2024-es évre vonatkozó helyi adók és illetékek összegét is. 

Változhat valami a Fernengelnél lévő útkereszteződésnél is. Az évek óta húzódó ügy következő lépése a villanyoszlopok elmozdítása kell legyen, úgy látszik, csütörtökön erről is fognak dönteni. 

Ahogy arról is, fogadnak-e ügyvédet a székelyudvarhelyi Városi Kórház számára egy évekkel ezelőtti DNA-s ügy kapcsán, amelyben a Korrupcióellenes Ügyészség többek közt Lukács Antal volt kórházigazgató ellen indított eljárást. 

Illetve az sem mellékes, hogy elfogadhatják a dokumentációt, amellyel Udvarhely is csatlakozna a megyei hulladékgyűjtéshez és -kezeléshez. 

A vízóraolvasás folyamatának digitalizációja külön pontként szerepel a napirendek közt. Ahogyan a textilhulladékok szelektív gyűjtési pontjainak azonosítása és ingyenes használatba adása is. 

A szombatfalvi idősfoglalkoztató központ leltári értékét is frissítenék, ahogyan egyes középületek beruházási dokumentációját is. Bővítenék a gáz- és villanyhálózatot több udvarhelyi utcában. Zöldövezeteket újítanának, két utca bekerülne a városrendezési tervbe, kettőben pedig magánterületeket tennének közvagyonná közterület létrehozása céljából.

A kiemelt kép archív / fotó: GÁL ELŐD