Hogyan haljunk meg Oroszországban?

Nem csak a repülés kockázatos Oroszországban, főleg a Prigozsin nevűeknek. Az ablakok, a teaivás, sámáni rituálék – megannyi halálos baleset történik ezek körül az oroszoknál, nézzünk meg néhányat.

A 2022-es teljes invázió előtt sem volt ismeretlen, hogy Oroszországhoz így vagy úgy kötődő egyéneket érdekes balesetek érjenek, nem csak Oroszországban. Szkripal megmérgezése a híres novicsok idegméreggel az angol Salisbury városában, vagy a Litvinyenko ellen használt polónium talán a legismertebb gyilkosságok, amelyek Oroszországon kívül történtek. De ezen kívül is voltak esetek, 2019-ben Berlinben egy csecsen veteránt, Zelimkhan Khangoshvilit séta közben lőtték fényes nappal kétszer fejbe és egyszer vállon. A bolgár Emilian Gebrev 2015-ben élt túl egy ugyancsak novicsokos mérgezést, és több fegyverraktárát is felrobbantották tavaly az oroszok. Az orosz Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki aktivista pedig már két mérgezést élt túl, most meg börtönben van.

1. Bevásárlás után tilos a liftezés a vezér születésnapján

2006-ban Anna Sztyepanovna Politkovszkaja bevásárlásból tért haza épp, Putyin 54-ik születésnapján, azaz október hetedikén. Az újságírónő-aktivista többször írt a csecsen háborúkról és magáról Putyinról, műveit ma is fontos írásokként tartják számon, az akkor még fiatal és csak elnökhelyettes Ramzan Kadirovval is készített interjút. Amikor a lifthez ért, akkor lőtték le.

2. Séta fényárban úszó hídon

Halála előtt hetekkel már mondta ismerőseinek, hogy attól tart, Putyin meg akarja öletni. Amikor a fényárban úszó Bolsoj Moszkvoreckij-hídon kelt át Moszkva szívében, 2015. február 27-én éjfél előtt fél órával, hátulról több lövés érte Borisz Nyemcov ellenzéki politikust. A helyszínen meghalt.

Csecsen elkövetőket tartóztattak le, de erős a gyanú, hogy a fő gyanúsított kínzás hatására vallott. Ráadásul, a merénylők egyike meghalt letartóztatáskor. A pontos körülmények továbbra sem tisztázottak.

A külföldön is számon tartott politikus Navalnijhoz képest sokkal hitelesebben és elvszerűbben ellenezte Putyin rendszerét: például kritizálta a Krím elcsatolását, miközben Navalnij csapata hamar és könnyen beletörődött a nemzetközi jog és más népek jogainak taposásába. A rendes orosznak mit számít a nemzetközi jog, ha közben a rogyina (haza) növekszik.

A tetthely a szigorú rendőri jelenlét ellenére, mai napig emlékhelyként szolgál, virágok és egyéb emléktárgyak kerülnek oda. 2017-ben Washington DC, 2018-ban Vilniusz és 2020-ban Prága is róla nevezte el az orosz nagykövetségnek helyet adó teret. Képzeljük csak el, amint a volt KGB-s, mindenkin végigtaposó, keményvonalas putyinista főnök levelet kap, és szembenéz vele a cím. Írjon panaszt a fővárosba, ha nem tetszik, de le ne felejtse róla a feladó címét!

3. Berlinben tragikusak az ablakok

Nem csak az orosz ablakok gyengék. 2021-ben a berlini ablak is megadta magát, amikor közeledett hozzá egy orosz diplomata – igaz, az ablak az orosz nagykövetséghez tartozott.

A körülmények nem ismertek, az orosz hatóságok a hivatalos közleményben tragikus balesetről beszéltek. A tragikus rész nem kérdés. Érdekes, hogy a Bellingcat oknyomozó portál szerint nem akárki volt az áldozat, hanem egy FSZB-s titkár fia. Úgy tűnik, ez a származás manapság már nem elég ahhoz, hogy az ablak megtartsa a súlyt…

4. Ha Moszkvába repülsz, figyelj, mi van az alsónadrágodban

Navalnij 2020-ban Szibériából Moszkvába repült épp, amikor rosszul lett. Előbb Omszkban szállt le a gép sürgősen, ahol rájöttek, hogy mérgezésről van szó, és mesterséges kómába helyezték, majd Berlinbe reptették, ahol sikerült megmenteni az életét. A mérget sikerült azonosítani, a novicsok idegméreg egy teljesen új verziója került a szervezetébe.

A novicsokos, illetve polóniumos mérgezéseknek szimbolikája van: ilyen jellegű anyagokhoz nem tud akárki hozzáférni, előállításuk és beszerzésük gyakorlatilag csak állami aktoroknak lehetséges. Így tiszta volt az üzenet, hogy ki szeretné Navalnijt eltakarítani az útból. Ennek ellenére Navalnij vállalta a veszélyt, és visszatért Moszkvába, ahol azonnal letartóztatták, amiért megszegte a próbaidejének feltételeit azzal, hogy Berlinben lábadozott. A Bellingcat ennek az ügynek is utánajárt, és amit elértek vele, az egy különleges szintje a nyomozásnak: csőbe húzták a rettegett FSZB-t.

Nem akárki fog ujjat húzni az orosz titkosszolgákkal, de a Bellingcat sem akárki. Telefonon keresték fel a novicsokon dolgozó kutatókat és kapcsolódó ügynököket és sikerült név szerint beazonosítaniuk a bevetett ügynököket. Ezzel sikerült szóra bírni az amúgy ilyen témákat okosan elkerülő Putyint is. Minden oroszok Putyinja ekkor azt állította, hogy ha tényleg ők akarták volna megöli Navalnijt, akkor bizony már halott lenne. Ez már akkor sem volt annyira meggyőző, hiszen Szkripal 2018-as merénylete, amelyben ugyancsak a novicsok volt a főszereplő, is kudarcot vallott, de azért ekkor még sokan komolyan vették Putyint. Elvégre egy mesterstratéga és a világ top titkosszolgáinak eszén nem fog túljárni néhány szakadt újságíró. Ugye? Ugye?!

Navalnij csak erre várt, szólaljon meg a Főnök, tagadja le magabiztos vigyorral. Ez volt a jel, hogy közzétegye azt a telefonbeszélgetést, amely közte és a merényletet végrehajtó egyik ügynök, Konsztantyin Kudrjavcev között zajlott. A mesterien felépített akcióban a hívó számát egy FSZB-s számként álcázták, tehát Kudrjavcev biztos lehetett abban, hogy felettese hívja. Makszim Usztyinov mutatkozott be a vonal másik végén, az orosz Biztonsági Tanácsot vezető Nyikolaj Patrusev titkára. A nagy név hamar eloszlathatta az ügynök félelmeit: az elején még félt ugyan a nyílt vonal használatától, de a végén már önként és dalolva sorolta az akcióban résztvevők névsorát.

Ekkor kiderült az is, hogy a mérget Navalnij egyik alsónadrágjára juttatták fel, majd a sikeres akció után még vissza is szerezték és megtisztították a ruhadarabot. Navalnij tovább ment, szigorúan „számonkérte”, hogy az áldozat miért élte túl az akciót. Kiderült, hogy a pilóta gyors döntése, hogy le kell tenni a gépet Omszkban, és az omszki mentők gyors reakciója, megfelelő felszerelése adott elég időt a politikusnak a túlélésre.

A Bellingcat és Navalnij nem véletlenül időzítette így az akciót: tudták, hogy Putyin ezúttal nem fogja megállni, hogy az őt személyesen irritáló Navalnijjal kapcsolatban ne tagadjon saját maga. Az akció egy másik tagjával is próbálkozott a csapat, de Mihail Svec azonnal felismerte a hívó hangját, és lecsapta a telefont. Jobb híján az orosz vezetés és az FSZB annyit tudott szajkózni, hogy a hangfelvétel hamisítvány.

Az oroszok a Bellingcatet azóta is sértődötten azzal vádolják, hogy hol a CIA, hol az MI6 által gründolt szervezet lenne. Mégiscsak jobban hangzik, hogy egy állami szerv járt túl az eszükön, minthogy néhány lelkes civil. De meg kell jegyeznünk, a nyílt forráskódból, modern eszközökkel dolgozó civilek más titkosszolgákkal is tartják a lépést, például az amerikai szivárogtató, Jack Teixeira identitását is olyan jelekből fejtették vissza, mint az asztallap mintája fotókon. A Bellingcat szerint azért az túlzás, hogy az ő cikkeikből tudták volna meg a hatóságok az elkövető identitását, de nem volt jelentős különbség, csak 1-2 nap előnyük volt a hatóságoknak az azonosításban.

5. Olajra lépnek a másvilágra és viszik a családot is

2022 teljesen új fejezetet nyitott az orosz oligarchák számára: új és izgalmas módok jelentek meg a hirtelen elhalálozásra. Angolul tudóknak egész podcast sorozat szól csak erről a témáról, Sad Oligarch címen. Más, szorgos önkéntesek külön Wikipédia oldalt nyitottak a témának.

Még hogy nincs orosz innováció! Elérték, hogy nem csak az öngyilkosság vágya fogja el hirtelen az addig jól élő, kimondottan vagyonos és befolyásos, jellemzően olaj- és gázipari vállalatokat vezető oroszokat, hanem meglepően gyakran terjed ki az öngyilkosság a családjukra is.

Ilyen Vaszilij Melnyikov esete is, akinek holtteste mellett felesége és két fia is megkéselve feküdt 2022. március 23-án. Alexander Szubbotin szíve májusban egy nagyon rosszul sikerült sámáni rituálén mondta fel a szolgálatot. A hivatalos magyarázat szerint a másnaposság ellen tartott rituálé (a gazdag oroszok körében a hagyományos sámánizmus furcsa mondernizált verzióiért jó pénzeket fizetnek) kissé rosszul sikerült. Drogok vagy varangyméreg okozta a halálát.

Juri Voronov júliusban pedig egy módosított lőfegyverrel végezhetett magával. De egy minek állna neki mókolni egy befolyásos üzletember? Olyat vesz, amilyet csak akar. Egy bérgyilkos viszont jobban el tudja ezáltal kerülni a figyelmet. A pisztolyát is a holttest mellett találták, biztos, ami biztos alapon.

Mihail Watford kicsit kilóg a sorból, ő ukrán származású, ugyancsak olajból vagyonosodott meg, és már a 2000-es évek óta Nagy-Britanniában él. 2022. február 28-án felakasztva találták meg Surrey-i garázsában, de az angol rendőrség nem talált bűntényre utaló nyomokat.

Még több cikket az orosz-ukrán háborúról Lőpor rovatunkban olvashatsz.

Lassan 50-nél jár a Wikipédia listája nem egészen két év alatt, és mindegyikben furcsa részletek vannak. Az orosz hatóságok gyakran igyekeznek letudni az ügyet különösebb nyomozás nélkül, és a médiában is egyre kevesebb és kevesebb információ jelenik meg. Az elején még lefotózták a fegyvert vagy a a búcsúlevelet, de most már inkább elrejtik, még mielőtt a Bellingcathez hasonlóan megszállott újságírók a kívántnál több figyelmet fordítanának a bizonyítékokra.

Nem világos, hogy pontosan miért történnek ezek.

Mark Galeotti szerint nem mindig a Kreml keze van a dolog mögött, minden bizonnyal a riválisok is elérkezettnek látták az időt megtisztítani kicsit a terepet. Amikor olyan pénzekről és vagyonosodási lehetőségekről van szó, amilyent az orosz olaj- és gázipar tud kínálni, akkor a gyilkosság egész motiváló bizonyos embereknek. Mások viszont hangot adtak a háború elején nemtetszésüknek, hiszen tudták, hogy a Nyugat elfordulásával az orosz gazdaság, és elsősorban az energiaipar, olyan ütést kap, amelyre semmi szükség nincs, de amely nagyon, nagyon fog fájni az oroszoknak – meg persze az ő zsebüknek. Putyinnak viszont ma már az enyhe kritikára sincs türelme, a következmények pedig nem dorgáló szavak.

Veszélyes tehát az orosz lét – Moszkva központjában, 10 kilométerre a világ fölött, Berlinben, Londonban, a gazdag negyedben – bárhol történhetnek olyan sajnálatos balesetek, amelyeket gyorsan lezár a rendőrség, de amelyek sok kérdést hagynak maguk után.