Hogyan éljük túl az uborkaszezont?

Ha nincs pénzed és több szabadnapod nyaralni, csak egy délelőttöd az uborkaszezonban, és valamit kezdenél vele, keress valami hasznos és igazán asszonyos tevékenységet. Ha még nem vagy asszony, az se baj, délelőtt minden férfi dolgozik, és nem látják, hogy leányka létedre savanyú uborka eltevésére szánod el magad.

Először is vegyünk két ügyes, székely menyecskét, adjunk hozzá egy hagyományos, fonott kosarat, két vászonszatyrot, és végül savanyú uborka recepteket a két ügyes, székely menyecske anyukájától.

Ha ez megvan, keressük meg az ideális uborkát: kicsi, ropogós és 5 lejbe kerül – mert a 4 lejes már meg van fonnyadva.

S bár nincs túl nagy választék – három helyen lehet uborkát venni a nagypiacon –, keressük meg azt a kedves (keresztúri) eladót, aki megengedi, hogy kiválasszuk a kicsi, ropogós uborkákat.

Minden receptben szerepelnek mindenféle zöld és szárított dolgok is, s bár nem mindig tudjuk, hogy mi, micsoda, a piacos nénik külön is megnevezik, és rámutatnak a portékáikra az asztalon, így nem kerül elő a telefon és a Google.

Ahogy hazaérünk, pakoljunk ki mindent, amilyen kaotikusan csak lehet, hogy úgy tűnjön: óriási uborkába vágtuk a fejszénket.

És akkor mossunk ki minden nagyobb befőttesüveget, amit a lakásokban találunk. De ne használjuk fel az egészet, hogy maradjon még lekvárnak és zakuszkának is.

Sőt: főzzük is ki a befőttesüvegeket, mert az a legbiztosabb.

Közben, ha négy kezünk van, akkor mossuk meg az uborkákat is (vigyázat: azokat ne főzzük ki!). Ha nincs négy kezünk, akkor az ősi savanyúuborkafőzők szerint: ráér utána is.

És akkor jöhet a művészet. Azt mondják, hogy nehéz egy kis autó csomagtartójába úgy becsomagolni, hogy minden is elférjen. Hát ez annak a haladó szintje. Egy befőttesüvegbe belefértetünk körülbelül 5-6 darabot az uborkából, fokhagymát, csípőspaprikát, tormát, szárított kaprot, zeller-szárat és/vagy csombort (reméljük, mert nincs itt a néni, hogy elmondja újra), és mindenféle szemes fűszereket.

Utolsó aktív és izgalmas mozzanatképpen töltsük fel színültig a csak sós, vagy sós-ecetes oldatunkkal az üvegeket, és addig csavarjuk rá a fedőket, amíg elsőfokú égést nem okoz a forróság.

És tádám!

U.I.: Fogalmunk sincs hány napig kell várni, amíg fogyasztható, de az uborkaszezon végéig mindenképp várjunk vele.