Hivatalos: törölni kell a jogtalanul magas számlákat

A kiállításuktól számított 15 napon belül kötelesek újraszámolni a szolgáltatók a jogtalanul magas energiaszámlákat. Az erről szóló sürgősségi rendeletet szerdai ülésén fogadta el a kormány, tájékoztat az Agerpres.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter a kabinet ülése után elmondta: a jogszabály azokra a számlákra terjed ki, amelyek nem tesznek eleget az árplafon bevezetéséről és a drágulások kompenzációjáról szóló törvénynek. A téves számlákat nem kell kifizetniük a fogyasztóknak, a szolgáltató késedelmi pótlék kifizetésére sem kötelezheti az ügyfeleit, nem függesztheti fel az energiaellátást június 31-éig – tette hozzá.

Az Electrica Furnizare szolgáltató máris több mint 2,2 millió számlát érvénytelenített, és az újraszámolás után ismét kiállítja ezeket – derül ki az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) szerdai közleményéből.

Az intézkedés a november elseje óta kiállított számlákra vonatkozik. Február elsejétől csökkentett árplafon és megemelt kompenzációs küszöbök érvényesek az energiaszámlákra, ezekről itt írtunk részletesen.