Hétvégén hogy is lesz a kijárással?

Mivel a hétfőtől, október 25-étől érvényes intézkedések sokak számára nem egyértelműek, és sok kérdés merült fel arra vonatkozóan, hogy hová szükséges és hová nem a zöldigazolvány, a helyi rendőrség összegyűjtötte a fontosabb szabályokat.

Kérésünkre tisztázták azt is, hogy az új szabályok országos szinten, az adott település fertőzési rátájól függetlenül érvényesek, a korábbi besorolásokat („színeket”) felszámolták, a különböző forgatókönyveket egységesítették. Az új kormányhatározat tehát felülírja azt a korábbi szabályt is, miszerint a 6,5 ezrelék meghaladása miatt a hétvégi kijárási tilalom már 20 órakor kezdődne, többek között Udvarhelyen is.

Akárcsak máshol az országban, az éjszakai kijárási tilalom minden nap 22 és 5 óra között érvényesEzzel összhangban van az a rendelkezés, miszerint a vendéglátó egységek, az üzletek és más szolgáltatóegységek 5 és 21 óra között tarthatnak nyitva, ezen az intervallumon kívül csak a házhozszállítás megengedett.

A kijárási tilalom alól mentesülnek

a zöldigazolvánnyal rendelkező, oltott vagy a betegségen igazoltan átesett személyek.

További kivételek: munkavégzés (munkáltatói igazolással vagy nyilatkozattal); orvosi vizsgálat; gyógyszerek beszerzése; utazás (jeggyel/foglalással bizonyítandó); gyermekek, idősek, betegek, fogyatékkal élők kísérete és ellátása; családtag halála; egyéb indokolt eset (saját felelősségre tett nyilatkozattal).

Hol, mit kell felmutatni?

Zöldigazolvány: a certificat-covid.gov.ro oldalról letöltött, uniós digitális Covid-igazolvány, amely igazolja, hogy a tulajdonosa kapott Covid-19 elleni védőoltást, negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy felgyógyult a Covid-19-ből. Útmutató a letöltéshez itt található.

Hivatalos gyorsteszt: laboratóriumban végzett teszt. A gyógyszertárakban kapható teszteket nem fogadják el.

12 év felett kérik a beoltottságot vagy a betegségből való kigyógyulást bizonyító zöldigazolványt az alábbi helyeken:

Nem csak a beoltottakat és a betegségen igazoltan átesett személyeket, hanem a negatív teszttel (max. 72 órás PCR vagy 48 órás gyorsteszt) rendelkezőket is fogadják:

A belépéshez nem kérik sem a védettségi igazolást, sem a negatív tesztet:

Más fontos szabályok

Kül- és beltéren egyaránt kötelező az orrot és a szájat takaró maszk viselése. 

A bárok, klubok, diszkók bezárnak 30 napra.

Magánrendezvényeket – esküvőket, keresztelőket, más összejöveteleket – tilos tartani. 

Főszabály szerint koncerteket és előadásokat, képzéseket, konferenciákat sem szabad szervezni. Kivételt képeznek a múzeumok, könyvtárak, könyvesboltok, mozik, filmstúdiók és audiovizuális termek, előadóművészeti intézmények programjai.

A sportrendezvényeket nézők nélkül lehet megtartani.

Tüntetést, gyülekezést legtöbb száz, beoltott vagy a betegségen igazoltan átesett személy részvételével lehet szervezni.

Az afterschool típusú tevékenységek 14 napig szünetelnek.