Hamarabb beadathatod az emlékeztető oltást

Az eddigi hat hónapról négy hónapra csökkentették mindegyik oltóanyag esetében az időtartamot, amelynek elteltével az emlékeztető adag felvehető – jelentette be csütörtökön Valeriu Gheorghiţă, a koronavírus elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.

A döntést a többi ország példáját látva hozták meg, valamint azért, mert a tudományos adatok azt mutatják, hogy az omikron-változat elleni védelem a teljeskörű beoltottságot követő negyedik hónap után jelentősen csökkenni kezd – érvelt Gheorghiţă.

A módosítás január 17-étől érvényes. Hétfőtől tehát minden olyan személy, aki esetében eltelt négy hónap a vakcina második adagjának felvétele óta, jelentkezhet az emlékeztető adag beadására. Ez minden 12 év fölötti személyre érvényes – mondta.

A katonaorvos azt tanácsolta a veszélyeztetett kategóriákba tartozóknak és a krónikus betegségben szenvedőknek, hogy oltassák be magukat az emlékeztető adaggal, mivel a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy ezzel nagyobb fokú védelemre tesznek szert a betegség súlyos, kórházi kezelést igénylő, vagy elhalálozáshoz vezető formáival szemben.

A kiemelt kép illusztráció.
Agerpres