Ha nyernek, Gálfi hozza a pezsgőt a kupába

Fotó: GÁL ELŐD

Ezúttal a harmadikszámú európai kupasorozat, a Europe Trophy érkezik Székelyudvarhelyre, amelynek mérkőzéseit május 28-án, szombaton rendezik a városi sportcsarnokban. A tornára olyan Bajnokok Ligája részvevők is jelentkezhettek, akik ott nem jutottak be a legjobb nyolc csapat közé.

Ezen múlhat a jövőévi BL-indulás

„Mi minden lehetőséget meg akarunk ragadni, egyrészt, hogy szerepelhessünk, másrészt, hogy ezáltal pontokat szerezzünk, hisz ezek alapján állítják össze minden szezon végén az európai ranglistát. Ahhoz, hogy mi jövőben ismét a Bajnokok Ligájában tudjunk szerepelni, ahhoz szükségünk van pontokra” – mondta el a szombati mérkőzéseket beharangozó sajtótájékoztatón György István, a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub vezetője.

A jövő évi Európa Kupa (a második számú európai kluboknak kiírt bajnokság) indulás már zsebben van, úgy tudja István, hogy kellő pontszerzéssel el tudják csípni, hogy a legjobb 24 csapat között legyenek rangsorolva, ami ismét Bajnokok Ligája indulást jelenthetne. Ezzel történelmet is írnának, hisz legutóbb a hetvenes években volt utoljára romániai csapat a Bajnokok Ligájában, de ezzel duplázhatna az udvarhelyi klub, ehhez kívánt sok sikert Mester Zoltán, a Városi Sportklub ügyvezetője is a csütörtöki sajtótájékoztatón. 

Hogy pontosan mennyi pontot kell ehhez összegyűjteniük, nem tudja a csapatvezető, függ ez a többi európai kupákban szereplő csapat ezután begyűjtött pontszámaitól is. „Utoljára a határon voltunk a BL és az Európa Kupa között, ha most maximális pontot tudunk összeszedni, és akár a döntőtornára kijutni, ahol megcsípnénk egy érmes pozíciót, akkor a BL-re ismét odaérhetünk, én azt mondom” – mondja, ahogy azt is, hogy „legrosszabb esetben” jöhet az Európa Kupa, de meg kell várni, hogy az európai kupasorozatok lejárjanak ahhoz, hogy végleges legyen az említett ranglista. „Oroszok voltak előttetek?” – kérdezi Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke nevetve. És a kérdés teljesen jogos, hiszen a szombati résztvevők közül is

kizárták az orosz csapatot.

A Europe Trophy első körében nyolc földrajzi régióban folynak a küzdelmek, az udvarhelyiek a keleteurópai csoport házigazdái, amelyből végül három együttes is hiányozni fog: a szövetség az orosz csapatot kizárta, az ukrán és koszovói csapat nem vállalta a szereplést. „Ez nem változtat a célkitűzésen, szeretnénk a jövő hónapban megrendezendő csehországi döntőtornára kijutni, ehhez a csoportot meg kell nyernünk” – mondja István.

Majd azt is tisztázza az asztalra helyezett hatalmas kupáról, hogy azt ugyan a hétvégi győztes kapja, megszerzésével még nincs megnyerve a Europe Trophy, ugyanis minden földrajzi régió győztese elnyeri a szövetség által előre elküldött kupát, a nyolc régió győztese júniusban Csehországban küzd meg a végső győzelemért. A másik hét csoport győztese megvan, az itteni csoportot megnyerő csapat csatlakozik majd hozzájuk Csehországban. „Én azt szeretném, hogy ezt tartsuk itthon” – mondja István, és „töltsük meg pezsgővel”, teszik hozzá a mellette ülő politikusok, sőt Gálfi Árpád polgármester egy pezsgőt is beígér az asztaliteniszezőknek. „Csehországban egy, még ennél is nagyobb térfogatú kupát lehet majd nyerni”, mondja István, Gálfi azt is megtölti, replikázik.

István úgy látja, hogy ők az esélyesek, de nem szabad előre inniuk a medve bőrére, hisz mindegyik csapatot válogatott asztaliteniszezők alkotják. Az udvarhelyiek Sebastian Loso, Lucian Munteanu, és György Szilárd összeállításban állnak asztalhoz, István nem játszik, árulja el kérdésemre, „az egy különleges eset volt”, gondol a Craiova elleni alsóházi rájátszásban rendezett találkozóra, ahol több év után játszhatott éles mérkőzést megint. Szerinte ez a hármas a legjobb választás, nem csak amiatt, hogy nagyon kezdenek összerázódni, hanem mert az ellenfelek játékáról készült felvételek tanulmányozása során is úgy látták, stílusban ők lehetnek a szerbek és a macedónok legjobb kihívói. A szerb csapat tagjai egy játékos kivételével magyarok, a macedónok pedig szerbek, és a románok is magyarok – nevetjük el a beharangozón. „Oda kell figyelni, hogy ki milyen himnuszt énekel” – kacag fel a sajtótájékoztatón sziporkázó Bíró.

Ami a programot illeti,

három résztvevő csapattal egynapos lesz a verseny, és nem is lesz zsúfolt a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub programja, „a többi csapatot érinti az egymás utáni mérkőzés, de ez legyen az ő problémájuk”, mondja István. Csapatuk elsőként 11 órától lép asztalhoz a macedón bajnok  TTC Mladost Prilep ellen, a macedón és szerb klub délután fél négytől mérkőzik meg, majd a szerb bronzérmessel, az STK Semerinnel este 8 órától játszanak az udvarhelyiek. A csarnoknál szombaton 25 lejes napijegyet lehet váltani, amivel az összes találkozót meg lehet nézni, de aki csak az esti mérkőzésre érkezik, az 15 lejért vásárolhat jegyet.