Gálfi: Nem szabad félúton félbehagyni a megkezdett munkát!

Egyedül maradt a csapatkapitány. A polgármester a megbuktatására indított propagandára gyanakszik, fotó: Gál Előd | archív

Teljesen felfordult Székelyudvarhely közélete múlt héten, amikor kiderült, hogy Pálfi Kinga alpolgármester és Albert Sándor városmenedzser lemondásra készül, majd csütörtökön hivatalosan és nyilvánosan meg is tette ezt, a Szabad Emberek Pártja pedig emiatt közös lemondásra kérte fel az általa eddig támogatott polgármestert. 

Megkerestük Gálfi Árpádot, hogy válaszoljon kérdéseinkre, és közölje álláspontját mind a két városvezető, mind pedig a POL nyilatkozatai kapcsán, de pénteken a titkárnőtől azt üzente ki, hogy küldjük el e-mailben kérdéseinket, hétfőn válaszol.

Kilenc kérdést küldtünk szombat délelőtt, ezekből egyelőre egyre válaszolt nagyon tisztán és konkrétan a közleményben, arra, hogy lemond-e: nem.

A cikk webre szerkesztése közben megérkeztek a válaszok, hamarosan azokat is közzétesszük.

Közleményében meglebegteti,

hogy létezik egy Gálfi-ellenes propaganda a városban, amit valakik megrendeltek, finanszíroznak, de nem konkretizálja azt, hogy kiről vagy kikről van szó: „maradjunk annyiban, hogy mindent a maga idejében fogok kimondani, vagy leírni”. 

Ugyanebben a stílusban folytatja, amikor azt írja, megdöbbentette, hogy azok a leghangosabb kritikusai, akikneknek lehetőségük lett volna változtatni, „de nem vállalták a felelősséget, a könnyebbik utat választották, amelyhez elegendő az is, ha kényelmesen üldögélve megtölthetik a közösségi oldalakat, vagy az újságokat rólam szóló rémhírekkel, és kényelmesen üldögélve mindenben hibát találhatnak, amit teszek, vagy amit tettem eddig”. Itt sem derül ki, hogy kire és mire gondol, csak sejthetjük, hogy talán azokról beszél, aki(k) szinte városmenedzser(ek) lett(ek), évente kimutatást készít(enek) arról, hogy hogy állnak a fejlesztések a városban, de nem biztos.

Többek között arra kérdeztünk rá, hogy az ő szempontjából mik voltak a városházán tapasztalt felmondások okai, konkrétan a városmenedzser és az alpolgármester esetében mikor romlott el a viszony, amiről az alpolgármester beszélt csütörtökön, de ezt elintézi annyival, hogy: „Valóban felmondott néhány volt munkatársunk az elmúlt két évben, ahogyan most legutóbb is két közvetlen munkatársunk döntött a távozás mellett. A velük történt személyes beszélgetéseim során kiderült, hogy a motivációk eltérőek.”

Nagyra értékeli a felmondott emberek munkáját, de nem ért egyet az általuk választott megoldással. A 15 elnyert EU-s pályázat projektjei közül kettő lezárult már, hat projektre megköttetett már a kivitelezőkkel a szerződés, a többi projektünk előkészítése is folyamatban van – számol be arról, hogy is állnak azok a beruházási projektek, amelyeket elnyert a város, és amelyeknek vészesen közeledik a határidejük, de nem, vagy alig látszik előremozdulás esetükben.

A POL felkéréséről, hogy mondjanak le közösen,

úgy gondolja, hogy a viszony megrontása a csapattal valakinek érdekében állt, és meglepi, hogy sikerült, ahogy az is, hogy most a POL az ő lemondásától teszi függővé a sajátját. A lemondásokat meghátrálásként, a választók cserbenhagyásaként értelmezi, és úgy gondolja, nem szabad félúton félbehagyni a megkezdett munkát. „Nem szabad szem elől téveszteni, hogy 2024-ig vállaltunk munkát és a mandátum felénél még nem biztos, hogy borítékolható a végeredmény. Soha senkit nem láttam eredményt elérni úgy, hogy félúton meghátrál, vagy megfutamodik”.

Történtek számonkérések a részéről, de ez senkit nem jogosít fel a meghátrálásra. „Mindenki ítélje meg majd, hogy mi a tisztességesebb út? Meghátrálni, megfutamodni, vagy kitartani és befejezni azt, amit elkezdtünk?” – olvasható a közleményben.

Egy buzdító retorikával ér véget a szöveg: „Hiszek Székelyudvarhelyben és tisztelettel kérem önöket, hogy higgyenek bennem. Én nem adom fel! Önök se adják fel! Most egy nehezebb időszakot élünk át közösen, de túl leszünk rajta!

Isten áldja közösségünket, városunkat és minden jószándékú, önzetlen székelyudvarhelyi polgárt!

Nehéz időkben is azt mondom, hogy: Hajrá Székelyudvarhely!”.

Mi történt eddig?

A város második és harmadik embere a múlt héten lemondott. Pálfi Kinga alpolgármester a megromlott viszonyra hivatkozva azt mondta, hogy nem akar vérbe mártott karddal minden nap végigvonulni a hivatalon, mert ha ő marad, ez lenne: harc. Albert Sándor pedig a sikertelenséggel és a konfliktusos hangulattal magyarázta, hogy nem folytatja városmenedzseri munkáját.

Az önkormányzati testületben a 19-ből 12 taggal rendelkező POL-frakció két vezetője, Godra Zsolt és Péter Balázs pénteken teljesen alkalmatlannak nevezte a polgármestert arra, hogy a várost vezesse, és közös lemondásra szólította fel a felelősségvállalása képpen. Úgy nyilatkoztak, hogy 2020-ban tévedtek, amikor négy “történet”, azaz négy szempont alapján úgy ítélték meg, hogy indulásuk sikerre van ítélve.

A jelöltek közül a legkisebb rosszat választották, a legalkalmasabbnak vélt személy mellett álltak ki, de időközben megtapasztalták, hogy a vezetői kvalitásainak hiányát sok munkával és lelkesedéssel, valamint az előző 4 év tapasztalatával kompenzáló polgármester nem tartja be az együttműködési protokollumot, többek közt nem vesz részt a fejlődést garantáló vezetőképzésen, coaching-on, és nem engedi azt sem, hogy az irányításban tapasztaltabb személyek az előre megegyezett munkakörüket, autoritásukat gyakorolják.

A POL-csapat és a polgármesterjelölt által aláírt protokollumba foglaltak közül az egyik legsúlyosabb, amit nem tartott be szerintük Gálfi, hogy a politikai karantén feloldására nem tett lépéseket, állítják, bár már nincs is nagy tétje, hogy nem tudunk több pénzt lehívni a városnak, amikor azt sem tudjuk elkölteni, ami van, és az a polgármestertől független fejlemény is enyhíti a konfliktus hatásait, hogy közben lettek apolitikus kormányzati pénzforrások – teszik hozzá a POL-tagok.

A Szabad Emberek vezetői azt állították, hogy az egyik legmeghatározóbb tényező a felmondásokban és a politikai viszonyokban, hogy polgármester folyamatosan valamilyen „láthatatlan kéz” ellen harcol, mely „a háttérben bomlaszt”, állandóan konspirációs elméleteket fabrikál, mindig valaki vagy valami ellen küzd, Pálfi Kinga is ennek a rávetített ellenségképnek lett saját bevallása szerint az áldozata.

A POL-tagok azt mondták, amennyiben nem mond le Gálfi, ők is maradnak a tanácsban, mely ezentúl 19 ellenzéki képviselővel működik majd, vagyis minden tanácsos ellenzékbe kerül, és „konstruktív ellenzékként” csak azokat a tervezeteket szavazzák meg, melyek a város érdekét szolgálják, de a polgármester ügyvédfogadásaiba és olyan dolgokba, amelyeket megítélésük szerint csak a politikai tőkéje növelése érdekében tesz, nem mennek bele.