Fűtéspótlékot kap a város

28 napirendi ponttal hívta össze a polgármester a március havi rendes tanácsülést, a hónap utolsó csütörtökére, mely egyben az utolsó napja is.

Novemberben még az Urbana megmentése volt a tét. Archív felvétel (Pál Edit Éva)

Az első pontok között a hivatal elszámol a város 2021. évi költségvetésével, máris – alig egy hónappal az elfogadása után – módosítja a 2022. évi költségvetést, illetve az Urbana éves költségvetését is előkészítették. A városi kassza 219 ezer lejjel gazdagodik, energiaártámogatásként érkezik a kormánytól, illetve 9 ezer lejt adományként kell befogadnia az önkormányzatnak az erdőtelepítési akció költségeire.

Hibrid gépjárművek vezetői számíthatnak 95%-os adókedvezményre, egy temetkezési vállalkozó működési engedélyre vár.

Átalakítanak néhány, a polgármester alárendeltségébe tartozó állást: két orvosi pozícióból egy fogorvosi és egy asszisztensi lesz, illetve egy parkolóőrt is alkalmaznának a polgármesteri hivatalhoz.

Napirenden lesznek a bölcsődés gyerekek, a megye szociális intézményeinél elhelyezettek eltartási költségei, illetve más szociális szolgáltatások finanszírozása.

Ingatlanügyekről is döntenie kell a testületnek: most is van egy telek, amit – a földtörvény értelmében – az állam nevéről a háztulajdonosra írnak át, míg egy másikat éppen köztulajdonba vesznek, közterület (utca, járda) létrehozása céljából. Jóváhagyásra vár a város külterületét képező mezőgazdasági területek vásárlási eljárása,  30 ezer lejjel emelik a tavaly augusztusban elfogadotthoz képest a katolikus egyháztól oktatási célra használt épületek utáni bért, illetve azt javasolja a hivatal, hogy a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztárától vonják meg adott ingatlanok ügykezelését.

Négy esetben a gázhálózaton, egy-egy esetben villany- és vízvezetékeken végzett munkálatokhoz kért hozzáférést a szolgáltató. Ezeken kívül a Lejtő–Farcádi–Cinege zóna áramellátásáról, illetve a Tábor utcai új szolgálati lakások közművesítéséről is szól egy határozattervezet. A fejlesztések közül még a Fernengel-kereszteződés tervét javasolja elfogadásra a városháza.

A csütörtökön 9 órától kezdődő tanácsülés a város főjegyzőjének 2021. évi beszámolójával zárul, hacsak nem lesznek más különfélék.