Fülelj, itt Márton Áron beszél!

Forrás: Magyar Kurír.hu

Bemutatják a (Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960) című kötetet a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban május 4-én, csütörtökön 18 órától. 

A jegyzőkönyveket Nagy Mihály Zoltán és Denisa Bodeanu tanulmányai vezetik be, a kutatók munkáját pedig irodalomjegyzék és mutatók segítik – áll a bemutatót hirdető Facebook-esemény leírásában. A könyv a helyszínen megvásárolható lesz, Nagy Mihály Zoltánnal Róth András Lajos történész beszélget. 

A könyvről

A Securitate tisztjei 1956-ban helyeztek lehallgató készüléket Márton Áron dolgozószobájának falába, amellyel magnószalagra rögzítették az ott elhangzó beszélgetéseket. A kötet ezeknek a beszélgetéseknek a szöveghű átirata. A lehallgatási jegyzőkönyvek forrásértéke a történész számára felbecsülhetetlen, betekintést ad Márton Áron egyházpolitikai elképzeléseibe, kapcsolati hálójába, megismerhetjük az állammal szembeni passzív, de olykor ellenállásra buzdító egyházfőt – áll a bejegyzésben. Ugyanakkor a jegyzőkönyvek bemutatják a romániai kommunista rendszer egyház- és vallásellenes politikáját is.