Fontos visszatérők, és fontos búcsúzók – alakul az SZFC játékoskerete

Robciuc Cristian kapusedző, László Zsolt csapatmenedzser, Lucian Nicolau vezetőedző, és Mitra Szilárd másodedző, fotók: GÁL ELŐD

Július 10-én az első közös idénybeli edzésükre érkeznek a Székelyudvarhelyi FC labdarúgói. Van, köztük néhány már általunk is jól ismert visszatérő. És ugyanígy a stábban is, amely a vezetőség részéről László Zsolt csapatmenedzserrel közösen mutatkozik be, és ismertetik az idén az udvarhelyi focicsapat színeit magára öltő játékosok keretét, célkitűzéseket.

Azért is a korai találkozó, mert a szövetség igencsak előre hozta a kupasorozat kezdetét, a korábban megszokott augusztus közepi időpont helyett augusztus 2-án már tétmeccset játszik a csapat, és ezután hetente jönnek a kupafordulók, amelyek során a csoportokban való részvételt vívhatja ki az együttes, hiszen idén új, csoportos rendszerben zajlik majd a Román Kupa. „Úgy döntöttünk, amíg lehet, megyünk” mondja László Zsolt hozzátéve, hogy elég

bő a keret

ahhoz, hogy ne csak a 3. ligás bajnokságra helyezzék a fókuszt.

A távozók között vannak nevek, akik elvesztésének nem tudunk felhőtlenül örülni, hiszen többen közülük az elmúlt két évben alapemberei voltak az SZFC-nek – így a székelyudvarhelyi csapatkapitány Savin Cătălin, a védelem egyik meghatározó játékosa, Berkeczi Csongor, és az egyik gólfelelős, Simó Csongor, de akár Albert Hunor kapust is említhetnénk, aki elé a csapat mindig igazolt egy másik hálóőrt, aztán Huni általában „visszaverekedte” magát a kezdőbe. Kovács Botond, Marius Matei is távozik, míg Botorok János próbajátékon van Marosvásárhelyen, az ő jövője így még kérdéses.

A szakmai stábban is történt változás, az eddigi kapusedző, Daniel Paul Harnagea a 2. ligás Unirea Sloboziánál folytatja, helyére tért vissza Robciuc Cristian, „alias Pista”, aki két évvel ezelőtt, amikor a csapat a 2. Ligáért való feljutásért harcolt, szintén az udvarhelyiek kötelékében dolgozott. „Örülök, hogy visszatértem, szíves-örömest jöttem. Remélem, hogy a kapusok az utolsó problémái lesznek az edző úrnak, ahogy azt is, hogy idén sikerül teljesítenünk a kitűzött célokat” – mondja.

A játékoskeretben idén ezért küzd majd a Vlasa mellé érkező Bartók Alpár kapusposzton, és egy másik hálóőr, Fábián Győző is érkezett próbajátékra. Mivel a szövetség megköveteli, hogy egyszerre három ifijátékos is legyen a pályán, ezért itt ilyen téren is erősített a csapat. Az OSK-tól Matei Radu, Cristian Paul Bălănucă és David Belu érkezett, mint 2005-ös születésű játékosok, míg az FK-tól a két évvel ezelőtti, kiugró szezon visszatérője Antal Barna kötött szerződést a klubbal, mellette Bara Levente, Balázs Lajos Norbert, Bujdosó Szilárd, Bakos Ervin és Sebestyén Botond, utóbbi „hazatér”, hiszen zetelaki labdarúgó – sorolja a csapatmenedzser, akik szerint így „le vagyunk fedve ifikből”.

Rajtuk kívül többen próbajátékon szerepelnek, de még nem írtak alá, így Cristian Bogdan, Sütő Zalán és egy román-kanadai-magyar állampolgár belsővédő, Gaczella Róbert Michael, aki az elmúlt szezont a DEAC-nál töltötte. A keret megvan, és „jól néz ki”,

de mi van a célkitűzésekkel?

Az első és a legfontosabb minél hamarabb, ha lehet, már az augusztus 2-ai kupamérkőzésre – de az augusztus végére esedékes bajnoki rajtra mindenképpen – kialakítani a csapatkohéziót, hiszen hiába maradt a tavalyi gárda nagy része, több mint tíz érkező van, ecseteli Lucian Nicolau vezetőedző. „A kupában minél tovább próbálunk menetelni, de a legfontosabb számunkra idén is az augusztus 26-án kezdődő bajnokság lesz, amelyben a rájátszásba jutást tűztük ki célul” – jelenti ki. A bajnokság a tavalyihoz hasonló lebonyolításban zajlik, az oda-visszavágós alapszakaszbeli párharcok után a csoportok legjobb négy együttese jut a rájátszásba, majd a rájátszás csoportgyőztesei játszanak egymás ellen a feljutás kivívásáért.

Mitra Szilárdnak van már erről udvarhelyi tapasztalata, ő is egy alapillére volt a 2. Liga kapuját döngető álló keretnek. Szilárdra – akárcsak tavaly – másodedzőként és játékosként is számíthat az együttes, igaz utóbbit „csak, ha nagyon muszáj, nem állok félre olyan könnyen”. „Csak, ha ég a ház” – egészíti ki nevetve László Zsolt.

Hogy kik lesznek az ellenfelek, milyen csoportba kerül a csapat, egyelőre nem tudni. A tavalyi a felosztásban – a Kovásza, Brassó és Prahova megyei – együttesekkel szívesen maradnának. Akár az is benne van a pakliban, hogy moldvai csoportba kerül a csapat, „és amikor megérkeznek az idegenbeli meccsre, már kapják, az sms-t, hogy Üdvözlünk Ukrajnában” – viccelődik a csapatmenedzser, hozzátéve, hogy egy ilyen csoport elég sok útiköltséget is hozna magával.

Ami viszont biztos, hogy a brassóiakkal, aztán a második ligás FK Csíkszereda ellen játszanak barátságos meccseket, majd a csíkszeredaiak ifjúsági együttesével – mondja még zárásként a vezetőedző.