Fogorvosi rendelők, térfigyelő kamerák és kicsapás

Első házként elfogadta szerdán a képviselőház a közoktatási törvény tervezetét. A jogszabályjavaslat 191 támogató és 68 ellenszavazatot kapott, 11 képviselő tartózkodott a voksoláskor, írják az Agerpresen. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) bejelentette, hogy nem támogatja a tervezetet, és ellene szavaz.

Ligia Deca tanügyminiszter kiemelte, hogy a közoktatási törvény tervezetét alaposan megvitatták, a parlament elé terjesztett változat kollektív erőfeszítés eredményeként született meg, amelyhez emberek ezrei járultak hozzá önkéntes alapon.

A képviselőház oktatási bizottságának elnöke, Natalia Intotero ismertette az alsóházban elfogadott főbb módosító javaslatokat. Ezek közé sorolta azt, amelyik előírja, hogy 2030-ig valamennyi oktatási intézményben működnie kell orvosi és fogorvosi rendelőnek. Egy másik előírás szerint a szülők hozzájárulásával térfigyelő kamerákat szerelnek fel az osztálytermekbe. Rendelkezik a törvény a fegyelmi vétséget elkövető tanulók és tanárok esetében alkalmazandó szankciókról is, illetve biztonsági intézkedéseket ír elő tűz, földrengés vagy balesetek esetére.

A transtelex összegyűjtötte a közoktatási törvény legfontosabb képviselőházban elfogadott módosításait, melyek a következők: