Feltölthető SIM-kártyát ezentúl csak arccal, névvel?

Bizottság vizsgálja a 112-es segélyhívó rendszert a Caracal-i gyilkosságok miatt.
Fotó: wall-street-ro

A 112-es segélyhívó rendszerrel foglalkozó minisztériumközi bizottság keddi ülésén fontolóra vette a rendszert szabályozó sürgősségi kormányrendelet módosítását, és felmérte az AML-rendszer (Advanced Mobile Location) azonnali bevezetésének lehetőségét – írja az Agerpres hírügynökség.

A belügyminisztérium közleményben tájékoztatta a hírügynökséget, hogy az ülésen az is felmerült: jogszabályra van szükség, amely kötelezné a pre-pay kártyákat beszerző személyeket, hogy megadják személyes adataikat.

A bizottságot a Caracal-i tinigyilkosságok

okán állították fel, erre hivatkozva mondott le Nicolae Moga, csupán egy hete kinevezett belügyminiszter is, akinek feladatait ügyvivő belügyminiszterként Mihai Fifor látja el.

„Górcső alá vesszük, pontosan mi történt Caracalban, és a legkeményebb intézkedéseket fogjuk meghozni. Másrészt a rendszer körültekintő megreformálására van szükség, sürgősen meg kell reformálni a belügyminisztériumot, kezdve attól, hogyan készítik fel a rendőröket és rendőrtiszteket, el egészen addig, hogy hova osztják be és milyen felszerelést kapnak” – mondta Fifor.

A belügyi tárca kedden kinevezett ideiglenes vezetője az Antena 3 televíziócsatornának kifejtette: a caracali tragédiát körülmények egész sora okozta, ezek közül az egyik az, hogy a sürgősségi diszpécserszolgálatok súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek.