Felszálltunk a nagy kékre

Egy nagy kékség tart a buszmegálló felé. Ha nem róla szóltak volna a hírek, és lett volna tele vele a sajtó, nem is gondolnánk, hogy az „új” városi busz áll meg előttünk a megállóban, olyan megszokott volt már a fehér kis mikrobusz látványa a város utcáin. Csak a korábbi járatról ismerős, a kormány mögött ülő buszsofőrt látva bizonyosodom meg afelől, hogy ez valóban a városi buszjárat.

Hétfőtől, augusztus 29-étől ugyanis már a Budapestről kapott „kék buszokkal” működnek a járatok, miután az önkormányzati testület megszavazta, hogy az Urbanára ruházzák a közszállítás szolgáltatási jogát.

Éles sípoló hang jelzi, hogy nyílnak az ajtók. Egyből feltűnik az első változás: nem kell felszállás előtt illedelmesen megvárni, amíg az utolsó utas leszáll, rögtön léphetünk is fel a buszra, a leszállók ugyanis a két hátsó ajtók egyikén távozhatnak. Nekirugaszkodni sem kell, a térdünket sem kell az egekbe emelni, az új buszok ugyanis alacsonypadlósak, amilyenre többek között vágytak az udvarhelyiek

Egy másik változás, hogy a buszsofőrt egy üvegfal választja el a busz többi részétől, a jegy árát egy kis ablakon kell benyújtani. A buszsofőr szerint ez is egy pozitív változás, jó, hogy lehet egy kis privát szférája, bár a következő megállóban felszálló Emmát, Udvarhely királynőjét az üvegfal sem tántorítja el attól, hogy elkezdjen beszélgetni a sofőrrel.

A jegyek sem a régiek, akárcsak a buszok, azok is kékek, és mielőtt a buszsofőr kiadná, egy pecsétet nyom rájuk.

Cicákat felhozni tilos, enni tilos, az öltönyt vessük le?

A buszon utazva elfog a déjá vu: előbb a kolozsvári tömegközlekedés élménye ugrik be, hiszen ott is széles, hosszú buszok szelték a város utcáit, ám a busz rázkódásától, a nagy ablakok rezdülésének zajától rövid időn belül kitisztul a kép: pár éve Budapesten utaztam hasonló busszal, talán éppen ennek a ‘99-es évjáratúnak a testvérével.

„Macskát nem szállíthatunk” – hallszik a hátam mögött egy szomorú női hang, amire felé fordulok. Három tiltó-jelzést látok felragasztva a buszra, a villával átszúrt virslit, és egy másik, áthúzott macskát látva világossá válik, hogy tilos enni a buszon és állatot felhozni, de a harmadik jel bonyolultabbnak tűnik: egy nyaktól lefelé galléros-nyakkendős-mellényes alak van a matricán. Még a buszsofőrön is kifog a jelentése, de már rögtön ír budapesti kollégájának, – aki korábban évtizedekig járt a fővárosban a hasonló buszokkal –, mondja el, mit jelenthet. 

No smoking, csak szmoking

– vagyis az öltöny az megengedett, a cigarettázás tilos, adja tudtunkra a buszra ragasztott tiltó matrica.

Nem csak azért utazhatunk bátran öltönyben, mert nem tiltja senki, hanem azért is, mert nem kell féltenünk, hogy összekoszoljuk a buszon ülve: hétfő délben a busz mind a harminc ülése, mind a padló tisztának tűnt, még a bőrből készült kapaszkodókat is volt gusztusunk megfogni, de a kapaszkodó csövek sem ragadtak a kosztól, és a kezünk sem utána.

Előbb STOP, majd leszállás

Amíg korábban, a kis fehér mikrobuszokon utazva hangosan kiabálni kellett, hogy „van leszálló”, az „új” buszokban szépen, csendben a sofőr tudtára adhatjuk, hogy leszállni készülünk a következő megállónál. 

– Az ajtók melletti STOP gombot leszállás előtt minden esetben meg kell nyomni, különben nem áll meg a busz, figyelmezteti felszálláskor a sofőr az utasokat. A gomb megnyomásával ugyanis kigyúl a jelzés a műszerfalon, így a sofőr tudja, hogy van leszálló, mi pedig a torkunkat is megkíméljük.

Mielőtt a STOP-ot megnyomnánk, még körülnézünk: az új buszon babakocsival is végig tudnánk jönni, és a mozgássérültek is elférnek a középen, számukra kialakított helyen, valamint rámpa is van a könnyebb le- és feljárásért, igaz, utóbbit még tanulmányozzák, hogy kell felnyitni, mondta el a járatot tesztelő egyik buszsofőr.

Bizonyára még el kell telnie pár napnak, míg megszokják a városlakók a kék buszok látványát, nem egy kíváncsiskodó tekintetet láttunk, amíg áthaladtunk a város utcáin, de ahogy a fehér mikrobuszok hozzátartoztak a város forgalmának képéhez, úgy a nagy kékek is elvegyülnek majd a közlekedésben.

Ugyan a buszok és a szolgáltató megváltozott, a menetrend, a jegyek, a bérletek és a kedvezmények maradtak. Eszerint egy utazás 2 lejbe, a rendes havi bérlet 66 lejbe, a nyugdíjasok számára a havi bérlet 33 lejbe, míg a 65 év felettieknek ugyanez 6,6 lejbe, a diákoknak a havi bérlet kedvezményesen 33 lejbe kerül

Akiknek eddig érvényes bérletük volt, szerdától, augusztus 31-étől az Urbananál (Haáz Rezső utca 4 szám) válthatnak ezentúl újat.

Az autóbuszok a továbbiakban is a megszokott menetrenddel közlekednek, – melyekről a buszmegállókban lehet tájékozódni –  minden hétköznap reggel 5.30 perctől este 22.00 óráig. 

Olvasóink hétfőn, nem sokkal az első járatok indulása után jelezték, hogy sokat késett, illetve fennakadt a Cserehátra is kijáró 2-es járat, délelőtt pedig forgalmi dugó alakult ki a Győzelem utcában. Mi hétfőn délelőtt a 4-es járatot próbáltuk ki, a Kaufland-i megállótól 9 óra 44 perckor indulva egy teljes kört tettünk a városban, Bethlenfalvától a Jézus kápolnáig, de késést, fennakadást nem tapasztaltunk, ahogy forgalmi dugó sem keletkezett, körülbelül egy órába telt az oda-vissza utunk.