Felszabadul még egy hely a városi tanácsban

Nem csak Pálfi Kinga alpolgármesteri, hanem dr. Kurtus István képviselői lemondásáról is tudomást kell vennie a tanácsnak a május végi rendes ülésén, tudtuk meg.

A POL csapatának alaptagja megerősítette a hírt, hogy május 11-én iktatta a dokumentumot, és közölte: döntése végleges, amiről tájékoztatta a polgármestert és a frakciót is. Elfogadták, bár nem értettek vele egyet, mondta.

De miért?

A legkézenfekvőbb felvetésünk az volt a gyakori hiányzásai alapján, hogy a munkája (a városi kórház ortopéd főorvosa) kötheti le túlságosan. Kurtus nem tagadta, hogy ez is hozzájárult a döntéséhez, főleg amióta lejárt a koronavírus-járvány, de nem ez az egyetlen tényező.

Úgy értékelte, hogy eddig tudta érdemben segíteni a csapatot a munkában, most jött el az ideje, hogy felálljon. – Amikor megkeresett Gálfi, a csapat úgy állt össze, hogy minél tágabb területet fedjen le. Én az egészségügyben vállaltam szerepet, amit lehetett, azt megtettem, a projektek elő vannak készítve. Ami hátra van, már nem azon múlik, hogy ott vagyok és megszavazom – nyilatkozta.

Feltűnő volt ugyanakkor, hogy éppen az alpolgármester és a városmenedzser szimultán felmondása után jutott ugyanerre a végső elhatározásra, ezért kíváncsiak voltunk, hogy van-e köze az aktuálpolitikához. Erre azt válaszolta, hogy ő már azelőtt, 4-6 hete gondolkodott rajta, nem amiatt adta be, mert ők is felmondtak, de „természetesen, nem lehet elvonatkoztatni tőle, ez is közelebb vitt a döntésemhez”.

Fontosnak tartotta ugyanakkor tisztázni, hogy nem is Gálfi Árpád miatt mondott fel, vagyis nem azért, mert nem tudna vele együtt működni, vagy lényegesen eltérnének a nézeteik a város működéséről. Épp ellenkezőleg, azt mondta, hogy számára a csapat együtt volt Gálfival, és az a véleménye, hogy vele együtt tovább lehetett volna menni. Kérdésünkre, hogy ez nem okozott-e törést közte és a csapat között (amely megvonta a bizalmat Gálfitól és a lemondását kérte), diplomatikusan annyit mondott, hogy nem is a csapat miatt mondott fel, jónak ítéli a viszonyukat és szeretné, ha úgy is maradna.

Nem keserű szájízzel állok fel, nem bántam meg, hogy elindultam, vagy hogy tavaly augusztusban nem mondtam fel, de nem is szeretném megbánni, ha tovább ott maradnék. Ezt most abba kell hagynom, de a várost továbbra is szeretném segíteni, amivel tudom, nem szakítok meg minden kapcsolatot a városvezetéssel. Azzal is a várost szolgálom, hogyha megfelelően végzem a munkámat – nyilatkozta Kurtus István.

A lemondásáról határozatban kell tudomást vennie az önkormányzati testületnek, ez után pedig a POL a listáján következő személyt jelölheti a megürült tisztségre. Már csak ketten maradtak: ha dr. Ambrus József nem vállalja, akkor Péter Péter az utolsó lehetősége a Szabad Embereknek, hogy teljes legyen a 12 fős frakció.

Kurtus lemondási szándékáról már 2021 augusztusában felröppent egy szóbeszéd, de akkor és most is cáfolta, hogy Pál Dénest, András Lehelt és Szabó Zsuzsát követte volna.