Félmillió lejes kárt okozott a város lapja

Jogerős lett a számvevőszék döntése, a lapkiadó vissza kell fizesse a városnak a jogtalan támogatást. De miből, ha nincs?
archív fotó

Székelyudvarhely polgármesterének be kell hajtania azt a mintegy 500 ezer lejt, amellyel az Udvarhely napilapot kiadó Udvarhelyi Média Kft. megkárosította a várost 2013 és 2016 között – tájékoztat pénteki lapszámában a Krónika.

A peres ügyben nemrég jogerős bírósági ítélet született, ezért eredeti formájában kell végrehajtani a számvevőszék korábbi döntését. Ennek értelmében arra kötelezték Udvarhely elöljáróját, hogy mérje fel a keletkezett kárt, és intézkedjék a maradéktalan visszaszerzése érdekében.

A számvevőszék 2016 májusában tárta fel az önkormányzat által, Bunta Levente idejében alapított Udvarhelyi Média Kft. addig homályos pénzügyi hátterét. A cég két év alatt összesen 855 268 lejt emésztett fel a város pénzéből, és összesen 529 344 lejes veszteséggel zárta az említett időszakot.

Semmi se volt rendben, mégis csinálták

A számvevőszék olyan szabálysértéseket is megállapított, hogy a cégnek nem volt nyilvános költségvetése, sem üzleti terve, sem marketing stratégiája vagy érvényesen felállított vezetőtanácsa. A polgármesteri hivatal Bunta Levente mandátuma alatt ráadásul 10 ezer lejes reklámszerződést is kötött a közpénzből fenntartott lappal, aminek értelmében különböző hirdetések, közlemények jelentek meg.

A város közigazgatási eljárásban támadta meg a számvevőszék 2016-ban hozott döntését, ám a pert két év után véglegesen elvesztette. Ezzel párhuzamosan Gálfi Árpád jelenlegi polgármester a cégbíróságtól kérte a vállalkozás felszámolását és egyúttal a kár megtérítését.

A bíróság 2018 októberében kinevezte a csődbiztost, aki decemberben kérte a cég hitelezőitől, hogy nyújtsák be követeléseiket, ennek Székelyudvarhely polgármesteri hivatala eleget is tett. „Jelenleg a csődbiztos és az ő munkája alapján a bíróság dönt a továbbiakról‟ – mondta el Ember Attila, a hivatal referense.

De ha nincs miből, ki felel?

Az ügyben illetékes Transilvania Interconsult felszámolócég megerősítette, hogy a hitelezők valóban bejelentették követeleséiket. Megtudtuk, hogy folyamatban van a hitelezők kiértesítése, készül a jelentés a csőd okairól és felelőseiről, amelyet a soron következő tárgyaláson, január 30-án mutatnak be a Hargita megyei törvényszéken.

Mivel a cégnek nincs fedezete a kár rendezésére, elvileg a cég ügyvezető tisztségét egymás után betöltő Farkas György és Molnos Zoltán saját vagyonukkal felelhetnek. A hitelezők vagy a felszámoló cég kérheti a felelős személyek felelősségre vonását, amit a törvényszék jóvá kell, hogy hagyjon. A fő hitelezőnek számító székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal részéről egyelőre nem született döntés ezzel kapcsolatban.

A napilap megszűnésének körülményeiről korábban itt írtunk bővebben.