Ezért nem kapott pénzt a város

Archív fotó – hargitamegye.ro

Mintegy 1,7 millió lejt utalt a kormány Hargita megyének év végi ÁFA-visszaosztásként, ezt az összeget osztották szét a december 12-én tartott tanácsülésen a települések által benyújtott igények alapján. Az összegek módosulhatnak, miután a megyei tanács bejelentette, hogy a visszajelzések miatt újratárgyalják azokat.

Az ÁFÁ-ból községi utak felújítására visszaosztott összegek: Korondnak 50 000 lej, Ditrónak 160 000 lej, Gyergyóalfalunak 299 500 lej, Madarasnak 107 000 lej, Kászonaltíznek 16 000 lej, Csíkszentimrének 67 500 lej, Madéfalvának 70 000 lej.

Adósságokra, sürgős fejlesztésekre visszaosztott összegek: Székelykeresztúrnak 65 000 lej, Gyergyószentmiklósnak 245 000 lej, Korondnak 119 000 lej, Csíkkozmásnak 236 000 lej, Székelyderzsnek 50 000 lej, Csíkdánfalvának 150 000 lej, Oroszhegynek 86 000 lej, Felsőboldogfalvának 226 000 lej, Gyimesfelsőloknak 50 000 lej, Nagygalambfalvának 98 000 lej, Csíkrákosnak 12 000 lej, Gyergyóremetének 205 000 lej, Csíkszentimrének 100 000 lej, Madéfalvának 58 000 lej.

Több Hargita megyei önkormányzat, köztük Székelyudvarhely sem kapott az ÁFA-visszaosztásból a Hargita megyei tanácstól. A Magyar Polgári Párt új elnöke, Mezei János nem tartja véletlennek, hogy többnyire nem RMDSZ-es önkormányzatok estek ki a szórásból, és Borboly Csaba megyeelnököt nyílt levelében kettős mércével vádolta. Borboly a blogján elítélte a politikai színezetű vádaskodást, “kekeckedőnek” nevezve Mezeit. Megkeresésünkre az udvarhelyi városháza sajtósa, Ember Attila elárulta, hogy valójában miért nem kapott pénzt Udvarhely.

A megyei tanács sajtószolgálata által kiküldött első közlemény úgy fogalmazott, hogy „a polgármesterek igénye alapján történt elosztásból a megye minden önkormányzata részesült támogatásban.” Erre fakadt ki Mezei János MPP-elnök, aki több Hargita megyei önkormányzatot is megnevezett, köztük Székelyudvarhelyt, Szentegyházát vagy Kápolnásfalut, akik semmit sem kaptak. Rövidesen pontosítás érkezett körlevélben, amelyben elismerték a hibát: valóban nem részesült minden önkormányzat.

Mezei János MPP-elnök, Gyergyószentmiklós volt polgármestere (fotó: szabadsag.ro)

„Úgy gondolom, hogy nem véletlenszerűen maradtak ki. Az említett települések önkormányzatait a Magyar Polgári Párt színeiben megválasztott polgármester vezeti. Ez újabb egyértelmű jelzés arra, hogy a megyében szándékosan hátrányba szorítják az MPP-s tisztségviselők által vezetett közösségeket. Ennek Borboly Csaba megyeelnök számos jelét adta az utóbbi években” – fogalmazott nyílt levélben Mezei.

Borboly Csaba így válaszolt neki:

„Megszólalt Mezei János megyei tanácsos, a polgári párt új elnöke. Lehet, hogy túl hamar. Talán nem ártott volna kissé gondolkoznia, mielőtt nyilatkozik. (…) Országos elnökként nem viselkedhet úgy, mint egy téeszelnök, aki azt hiszi, neki mindent szabad, és mindenkibe belegázolhat.” Határozott álláspontja ellenére a tanácselnök mégis azt javasolta, hogy szerdán hozzon új döntést a testület.

Mint utólag kiderült, a megszabott feltételek alapján Székelyudvarhely nem is igényelhetett volna visszaosztott ÁFÁ-t, mert azt csak olyan települések igényelhették, amelyeknek tartozásuk van, vagy sürgős fejlesztésre van szükségük, és még idén el tudják költeni a kapott pénzt – erősítette meg a polgármester nevében Ember Attila, hozzátéve, hogy a városnak a tavalyi év végén is többlete maradt, az idei évben sem keletkezett adóssága.

Ennek fényében borítékolhatjuk, hogy Mezei összeesküvés-elmélete még a párt saját térfelén sem állja meg a helyét, legalábbis Udvarhely esetében nem bizonyult indokoltnak a vádaskodás, de egy újabb közleményben a pártelnök elégedetten nyugtázta Borboly döntését: „Elérte célját az MPP által vállalt sarkantyú-szerep, íme jobb belátásra tudtuk bírni az RMDSZ-es többségű Hargita Megye Tanácsot” – fogalmazott.