Ezentúl vigyázni kell, hogy ne pazaroljuk az élelmiszert

A képviselőház kedden elfogadta az élelmiszer-pazarlás csökkentéséről szóló törvénytervezetet, írják az Agerpresen.

Az élelmiszer-pazarlás csökkentéséről szóló 217/2016-os törvényttervezetet módosító és kiegészítő tervezet lehetővé teszi, hogy a fogyasztók a szavatossági idő lejárta előtt részesüljenek a csökkentett élelmiszerárakból, és egyszerűsíti a nem kormányzati szervezetek számára a nem könnyen romlandó élelmiszerek átvételét.

A törvényt 245-en szavaztak mellette, egy ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett.

A törvény kezdeményezői szerint a cél az, hogy Románia eleget tegyen azoknak a nemzetközi kötelezettségvállalásoknak, amelyek szerint 2030-ig csökkenteni kell az élelmiszer-pazarlást, mivel a románok által kidobott élelmiszer mennyisége magas, noha az átlagkereset alacsonyabb, mint Nyugat-Európában. Tanulmányok szerint a románok által vásárolt élelmiszerek 30-50%-át dobják ki havonta, írják a Biziday-en.

Az üzletek, éttermek, étkezdék, állami intézmények legalább két intézkedést kell végrahajtsanak annak érdekében, hogy az élelmiszer ne a szeméttelepre kerüljön: ez lehet akár az élelmiszerek árának csökkentése, mielőtt lejárnak, az élelmiszerek eladományozása, állati takarmányozásra való felhasználása, komposztálása. Lesz egy digitális platform, amelyet a mezőgazdasági minisztérium hoz létre, ahol a gazdasági szereplők jelenteni fogják az élelmiszerpazarlásra vonatkozó adatokat, magyarázta Diana Buzoianu, az USR európai parlamenti képviselője, a projekt társkezdeményezője, hogy fog működni a tervezet a gyakorlatban.

Az előírások be nem tartása esetén a szankciók 10.000 lejig terjedő pénzbírsággal járnak.