Ezeket ajánlott betartani az iskoláknak az influenzajárvány miatt

Vasárnap véget ért a téli vakáció, hétfőtől, január 9-étől visszatérnek a tanulók az iskolába. Az influenzás esetek nagy száma ellenére a tanügyminisztérium semmilyen formában nem bátorítja a diákok távolmaradását – jelentette ki Ligia Deca oktatási miniszter az Alexandru Rafila egészségügyi miniszterrel tartott közös csütörtöki sajtótájékoztatón.

Alexandru Rafila kijelentette, az országban jelenleg járványügyi veszélyhelyzet van a legúti megbetegedések és az influenzás esetek számának megnövekedése miatt. Az egészségügyi miniszter szerint azért nem hirdetnek járványhelyzetet, mert ez a koronavírus-járvány idején alkalmazott korlátozó intézkedések újbóli bevezetését tenné szükségessé.

Ligia Deca oktatási miniszter arra buzdította a főtanfelügyelőket, hogy a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt, és konzultáljanak a minisztériummal az olyan rendkívüli helyzetekben, amikor egy iskola az oktatás ideiglenes felfüggesztését kéri a légúti megbetegedések magas száma miatt.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) tájékoztató anyagot dolgozott ki az influenzavírus terjedésének fékezésére. Eszerint a tanfelügyelőségeknek kötelességük kijelölni egy személyt, aki állandó kapcsolatban áll a megyei egészségügyi igazgatósággal; továbbítaniuk kell az iskoláknak az egészségügyi minisztérium által javasolt megelőző intézkedésekről szóló információs anyagokat, útmutatókat; tájékoztatniuk kell a szaktárcát az oktatási intézményekben tapasztalt minden „rendkívüli járványügyi helyzetről”.

Az oktatási intézményeknek a következő kötelezettségeik vannak: