Ételmérgezést kaphattak a gyerekek egy gyilkostói táborban

Vizsgálatot indított a Hargita megyei egészségügyi igazgatóság (DSP) az egyik gyilkostói panziónál, miután több itt táborozó gyermeknek is ételmérgezésre utaló tünetei lettek – írja az Agerpres.

Tar Gyöngyi – az egészségügyi igazgatóság vezetője – szerint összesen harminchat 13 éves Konstanca megyei gyerek táborozik vasárnaptól a panziónál. Kedd hajnalban ketten közülük rosszul érezték magukat, reggel saját autóval a békási, illetve a Piatra Neamţ-i kórházba szállították őket.

Az egyik érintett édesapja, aki sebész, azt gyanította, hogy vakbélgyulladás okozza a tüneteket. A kísérő tanárok csak akkor hívtak mentőt, amikor más gyerekek is rosszul lettek, ezért a Hargita megyei DSP csak kedden délután értesült a történtekről, közvetlenül a mentőszolgálattól.

A Hargita megyei mentőszolgálat vezetője, dr. Péter Szilárd az Agerpes-nek elmondta, hogy hat gyermeket vizsgáltak meg, mind hányingerre, hányásra, hasmenésre panaszkodtak. Kettőt közülük a gyergyószentmiklósi kórházba szállítottak kedd este. Tar Gyöngyi információi szerint egyiküknek sem súlyos az állapota. Az éjszaka folyamán más gyerekek is rosszul lettek, a szülők azonban nem akartak mentőt hívni, hogy  hazavihessék őket.

A panzió ellen a DSP vizsgálatot indított,

aminek eljárása jelenleg is folyamatban van. Egy pénzbírságot már kiszabtak a létesítményre, mert nem tett el ételmintát, ahogyan azt a törvény előírja. „Nincs minta, amit megvizsgálhatnánk. Ők (a panzió képviselői – szerk. megj.) általában tudják, mi idézhet elő ilyent, és odafigyelnek, hogy mi ne találjunk semmiféle mintát” – fogalmazott Tar Gyöngyi. Úgy véli, a panzió képviselői azért irányították az első két gyermeket Neamţ megyei kórházakhoz, mert tudták, hogy ha mentőt hívnak, a Hargita megyei mentőszolgálat azonnali hatállyal értesíti az ügyről a DSP-t.

Mivel a panzióban egy magántábort tartottak, amelynek a megszervezéséről nem tájékoztatták a DSP-t, így a körülmények nem voltak előzetesen ellenőrizve, ahogyan az az előre bejelentett táborok esetében történni szokott. Tar Gyöngyi elővigyázatosságra szólítja fel a szülőket, hogy mindig tájékozódjanak a gyermekük számára kiválasztott tábor helyszínéről és a szervező cégről.