Erre kenj egy kevés vajat!

Magvakkal, krumplival, de még csülökkel is – a székely mindenhogy szereti a kenyeret.
Fotók: DÁVID ANNA JÚLIA

A városban azt pletykálják, hogy az oroszhegyiek milyen jó kenyeret sütnek. S nemrég új üzletet is nyitottak a város végén, olyan divatosat, ahová trendi beülni, s bámészkodni, míg elfogy a tízórai.

A cikk megjelenését a Vidéki Pékség támogatta.

Különlegesen finom és egészséges kenyereiket megkóstolhatod a legújabb pékségükben, Székelyudvarhelyen, a II. Rákóczi Ferenc utca 12 szám alatt, a Raiffeisen bankkal szemben.

A Csülkös kenyérre a megrendelést minden kedd 12:00 óráig lehet leadni, és péntekenként lehet elvinni a legújabb pékségből.

Kedves a kiszolgálás, és máris bevezettek három újdonságot: egyet az ínyenceknek, egyet az egészségtudatos vásárlóknak és egyet a hagyományok kedvelőinek.

A Vidéki Pékség manufaktúra az elmúlt időszakban újdonságokon dolgozott: kóstolgattak, kísérletezgettek.

Az üzletben kérdezősködve megtudtuk, hogy legkevesebb két hónap míg kikísérleteznek egy új receptet, de van olyan is, hogy évek alatt lesz tökéletes. S ez a csapat legnagyobb öröme is: az első siker, amikor az ötletet, a sok próbálkozást az első sikeres prototípus koronázza meg.

A csülkös az igazi

Ettél már kenyeret, ami az ízletes csülökből kiolvadó szaftos szósszal van átitatva? A Vidékinél ezután megteheted. Korábban a pékség dolgozói ünnepekre készítettek különleges, hússal gazdagított péktermékeket. Most, hosszabb kísérletezést követve, végre megrendelhető a Csülkös kenyér.

Egy titkos fűszerkeverékkel pácolják a csülköt – tudtuk meg a Vidéki Pékségnek attól a pékjétől, aki megsütötte a legeslegelső Vidéki veknit még 1995-ben. Kóstolgatás közben éreztünk babérlevelet, borsot is, de aki kíváncsi, bátran kóstolgasson magára.

Azt azért még sikerült kideríteni, hogy a kenyér tésztája minőségi pityókás, kovászos kenyérből van. A pékségben azt vallják, hogy a siker a részletekben rejlik, így igyekeznek minden apróságra gondosan figyelni: a fűszerezés mellett, a kellő hőfokra is, hiszen nem volt egyszerű kideríteni, hogyan is legyen kellően omlós a hús, a kenyér is átsüljön, és a karéja se égjen szénné.

Céljuk egy hidegen és melegen egyaránt ínycsiklandozóan finom eledel volt, ami tormás-tejfölös szósszal, vagy csak egyszerűen magvas mustárral fenséges a hétvégi ebédnél.

Ősgabonás kenyér

Egy kis, barna magvas húzódik meg szerényen a polcrendszer jobb szélén. Első ránézésre semmiben sem különbözik barna társaitól, de ha megkóstoljuk, érteni fogjuk mire is gondol a Vidéki csapata, mikor azt mondja, hogy régi céljaik közt szerepelt, hogy egy olyan egészséges, barna kenyeret süthessenek, melynek nem csak az íze jó, de az állaga is a lehető legtökéletesebb. Így született meg az új Ősgabonás kenyerük.

A megfelelő állag és a finom íz mellett az is előnyére válik, hogy hosszan friss marad. És az sem elhanyagolható, hogy kellemes fűszeres íze tökmaggal, napraforgómaggal és dióval egészül ki.

Ez a kenyér egy eredetileg Észak-Afrikából származó ősgabonából és teljes kiőrlésű rozsból készül. Kutatások kimutatták, hogy ennek az ősgabona fajtának az egészséges összetevői tízszer nagyobb mennyiségben vannak jelen, mint a sima búzában.

Olyan vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, melyek a sejtfal természetes védelmét biztosítják, valamint a kenyérben lévő élelmi rostok segítik az emésztést. Éppen ezért tökéletesen illeszkedik egy egészségtudatos étrendbe.

Hegyaljai házikenyér

A hagyományos házikenyér ízét keresőknek ez a főtt pityókával – és nem krumplipehellyel – készült kenyér tökéletes választás lehet.

A Vidéki Pékség egy manufaktúra, így egyértelmű, hogy kézzel formázzák a kenyereket, amelyek aranyos kelesztő kosárkákban kelnek meg, majd fával fűtött kemencében sülnek aranybarnára.

A kovásznak és a pityókának köszönhetően a kenyér állaga kitűnő, íze házias, és hosszabb ideig megőrzi frissességét, mint egy átlagos kenyér, és jó tudni, hogy tartósítószermentes is.

Ez a rusztikus, lisztes külsejű kenyércsoda zseniális zsíros kenyérnek hagymával és túróval, vagy csak simán a leves mellé is kiváló. Nevét sem véletlenül kapta: ezt a pityókás kenyeret Oroszhegyen sütik, szó szerint a hegy aljában.