Ennyibe fognak kerülni az újraszámolt nyugdíjak

Elfogadta kedd este a szenátus az új nyugdíjtörvény kormány által beterjesztett tervezetét, amely alapján jövőre több mint 4,7 millió személy nyugdíját számolják újra, hogy hogyan, arról itt írtunk bővebben.

A jogszabályjavaslat 85 támogató és hat elutasító szavazatot kapott, 19 szenátor tartózkodott.

A tervezetet a képviselőház vitatja meg döntő házként.

Mennyibe fog kerülni?

Az új nyugdíjtörvény alkalmazása jövő év január elsejétől 15 milliárd lejjel, szeptember elsejétől pedig további 10 milliárd lejjel növeli meg a nyugdíjkiadásokat az idei évhez képest – jelentette ki kedden Daniel Baciu, az Országos Nyugdíjpénztár elnöke, aki a nyugdíjtörvény tervezetének szakbizottsági elfogadása után nyilatkozott a sajtónak a szenátusban.

Hozzátette, hogy a 25 milliárd lejes összeget a kormány belefoglalja majd a jövő évi költségvetésbe.

Baciu elmondta, hogy a törvény alkalmazása nyomán szeptember elsejétől közel 5 millió nyugdíjat számolnak újra. Ehhez előbb digitalizálni kell a nyugdíjakkal kapcsolatos dokumentumokat, és ez a folyamat várhatóan az év végéig lezárul.

Emlékeztetett arra, hogy 2024-ben kétszer is nőnek a nyugdíjak. Előbb január elsejétől az összes juttatást megemelik a tavalyi infláció mértékével. Ezután szeptember elsejétől egy új képlet alapján számolják ki a nyugdíjakat. Az emelés mértéke ez esetben több tényezőtől, például a hozzájárulás időszaktól is függ, így nem lesz egységes – magyarázta. Mindenesetre úgy becsülte, hogy mintegy 3 millió nyugdíjas számíthat szeptembertől a korábbinál nagyobb juttatásra.