Élőben a márciusi tanácsülésről

Fotók: Gál Előd

Izgalmas tanácsülés elé nézünk, ugyanis ma eldőlhet az udvarhelyi szemét ügye, kiderül, hogy hol és mennyit áshatnak még fel a gázasok a városban, illetve a könyvtár névadása is újra napirendre került, miután a prefektus azt kifogásolta. Arról is döntenek a tanácsosok, hogy milyen programok lesznek áprilisban és májusban, és kik vehetik át az ANL-lakásokat, akár többéves várakozás után.

9.05 Legyünk mi a sajtó, és ők a tanácsosok – javasolja Ványolós, látván, hogy többen vagyunk. Máskor ilyenkor már mindenki a helyén szokott lenni, de most valamiért foghíjas az asztal körül. – Azokat hagyták itt, akik nem számítanak – jegyzi meg beletörődve a tanár úr.

9.10 Megérkeznek a tanácsosok a terembe, a késés oka, hogy valamilyen megbeszélést tartottak eddig a Szent István teremben. Utolsó egyeztetések, félszavas megbeszélések, még nagy a nyüzsgés.

Péter Balázs vezeti az ülést, átadja a szót a jegyzőnek. Venczel: 19 tanácsosból Hajdó Csaba hiányzik, egészségügyi okok miatt. A kvórum tehát nem probléma.

Mike Levente és Ványolós István szót kér a napirend előtt. Megkapják. Az ülésvezető a szokásos nyelvi ostorozást várja Ványolóstól.

9.16 Mike nem akar vetekedni a tanár úrral, de fontos megjegyzése van. Az egyik Tanasă-vel kapcsolatos, az ellene indított aláírásgyűjtéssel kapcsolatos.

Megdöbbenve tapasztalta, hogy a magyar nemzeti zászlót felszabdalva használták díszítésre március 15-én. Szerinte nem adták meg a tiszteletet a szimbólumnak, nem tudja szó nélkül hagyni. Szerinte az elhangzott beszédek veszítik erejüket, ami a meghirdetett ellenállást illeti. A magyar zászló nem alku tárgya, mondja. Megjegyzi, hogy még mindig lát a városban ilyen „zászlókat”.

A másik megjegyzése a kelengyeprogrammal kapcsolatos. Diszkriminációt kiált, mert ha máshol, román városokban lehet, akkor Udvarhelyen miért ne lehetne?

Péter Balázs egyetért vele: a zászlóinkat fel kell vállalni. Felajánlja egy havi tanácsosi fizetését a polgármesternek, amennyiben megbüntetik a zászlók miatt.

Az érintettség jogán megszóaló Szarvas Zsuzsanna nem akar reklámot, de örül annak, hogy a zászló ott van a Harmónia cukrászda homlokzatán, és elmondja, az MPP-közeli szomszéd kérte rá, hogy kitűzze, ha már a városházára nem lehet. Arra kéri tanácsoskollégáját, (Mike Leventét, hogy vállalja át minden alkalommal a büntetéseket a polgármestertől, ha annyira ki akar állni a zászlóügy mellett.

9.20 Ványolós jó szokása szerint nagy pátosszal emeli fel szavát a románból átvett szógyöngyökkel szemben: inkompetens, sztenográma, stb. Felemlegeti a március 15-i ünnep hangulatát, mintha verset mondana. Sok a szemét, drága a víz, távoliak döntenek sorsunkról, reméli az érzelem és az értelem mihamarabb frigyre lépjen. A városi könyvtár névadását fájlalja, úgy véli, hogy a sarkcsillag ragyogása és a hullócsillag pillanatnyi fénye között választottak.

9.24 Gálfi Árpád tájékoztatja a tanácsosokat arról, hogy az RDE Harghita tulajdonos kezdeményezésére folyamatban van a cég nemzetközi sztenderdek szerinti átvilágítása, ez május közepére várható, és be fogják mutatni. A kimondott cél, hogy el tudja látni feladatát a cekendi szeméttelep. Aláírta: Nemcsek Tibor ügyvezető igazgató, Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. Jelen van a teremben az RDE Harghita új igazgatója, Körösfőy Sándor is.

A polgármester ünnepélyesen (és egy kicsit ingerülten) átadja a teljes dokumentációt a Mike Levente által (utoljára februárban) felemlegetett útjavítási ügyben. Három jó nagy doszárt ad át Mikének, négy másikat Sinkának, aki egy másik ügyben érdeklődött. Utóbbi nem szívesen hagyja szó nélkül a megalázó helyzetet, de nem kap szót. Derzsi, aki épp visszatér a terembe, és meglepődve állapítja meg, hogy „megjött a Mikulás”, átveszi a mappákat, és megjegyzi, hogy elektronikusan jobban szerette volna, mert félti az erdőket. Tisztázza az ülésvezető, hogy eredeti dokumentumokról van szó, visszakérik, miután átnézték.

Mike szerint a polgármester túlreagálja a dolgot, nem érti, miért viselkedik így egy egyszerű kérdésre.

9.32 Gálfi újfent köszönti a jelenlévőket, mielőtt bemutatja a napirendet, pontonként. Még mindig nincs költségvetése a városnak, de nem várnak ölbe tett kézzel, készítik a terveket. Az utolsó pont, a városi könyvtár névadása a különfélékbe került. Arra buzdítja a tanácsosokat, hogy ne engedjenek a prefektus nyomásának, és tartsanak ki a Nyirő József névválasztás mellett. Sztálinista módszernek nevezi nem csak ebben az ügyben, hanem a zászlóügyben tanúsított állami reakciókat.

Külön megköszöni, hogy „oly sokan” eljöttek a március 15-i ünnepségre, és felhívná a sajtó figyelmét, hogy az ülés végén egy, a városba érkező „nagy befektető” bemutatná terveit egy rövid sajtótájékoztató formájában.

9.39 Egyöntetűen elfogadják a napirendet, kezdődhet a munka. A 2018 novemberi jegyzőkönyvben módosítást eszközöltek Biró Jolán kérésére, elfogadják.

Legeltetési tervet készített a hivatal, a hatályos törvényeknek megfelelően, kérdés nincs, pozitív szakvéleményezés, egyöntetű szavazás. Kiment még valaki? – kérdi a jegyző. Nem, ott én ülnék – mondja az ülésvezető, a szokásos helyére utalva. Bethlenfalvi és kadicsfalvi mezőgazdasági területeket, összesen 7,5 hektárt vesznek városi tulajdonba, telekkönyvezés céljából.

A Kerekerdőn kitermelt fát értékesítik, árveréssel, cégek és a lakosság számára, előzetes kérelem alapján. Három magánszemély és hat jogi személy összesen mintegy 5000 lejes adókedvezményben részesül a hibrid autójára.

9.46 A gyulafehérvári pályáztató ügynökség kérésére újraszámolták a tömbházak hőszigetelési költségeit. Van egy kis kavarodás, van aki azt hiszi, hogy az ANL-s lakásokról van szó, de nem. Derzsi szünetet kér, öt percet kap.

10.00 Tizenöt perc lett belőle, visszatérnek. Derzsi kéri a mellékletek bemutatását, a jegyzőkönyv kedvéért. A jegyző tisztáz: volt egy tender, amihez képest módosul az összeg, a minimálbér emelése miatt, ezért „aktualizálni kell a devizt”, hogy tudják elküldeni sürgősen Gyulafehérvárra, ehhez kérik a tanács jóváhagyását. Derzsi szövegtechnikai módosításokat kér, hogy egyértelmű legyen. A jegyző megígéri neki, nem gond.

Benedek Árpád Csaba emlékeztet, hogy 2016-ban elfogadták a paramétereket, ehhez képest nagyobb árban szerződtek. ami nem volt törvényes, nem módosították az adatokat a tanácsülésen és úgy írtak ki közbeszerzést. Kéri, hogy ilyen esetben jussanak vissza a tanácshoz láttamozásra a módosított adatok. A jegyző ezt is megígéri. 

A szavazásnál Sinka és Benedek tartózkodnak, azaz Benedek nem akar szavazni, de a törvény ezt tartózkodásnak értelmezi – világosít fel Venczel. 

10.05 A Csereháton megépítendő két új tömbház ügyében kéri az országos lakásügynökség (ANL), hogy a módosult önrészhez arányosan módosítsák a költségvetést. Ketesdi olyasmire kérdez rá, ami nem is tárgya a módosításnak.

Biró Jolánt is érdekelné, hogy az 50 ezer lejes projektmenedzsment tanácsadás mit jelent, mit fed, kinek kell kifizetni. Venczel: az ANL-t kötelezi erre a költségtételre, a városnak csak az önrészébe van beleszólása, és ez nem tartozik bele. Arról döntünk, amit mi állunk, mondja. Nem a város kell kifizesse a kérdéses összeget. Tiszta, világos.

Ketesdi: mikor lejár a projekt, lehetne ellenőrzni, hogy elköltötték az előirányzott összeget? Igen, válaszolják neki a hivatal részéről. Miután ő is megnyugodott, egyöntetűen elfogadja a tanács a tervezetet.

10.15 A polgármester el kell lépjen, éppen zászlópere van, de „vissza fog érkezni”, reméli, hogy egy félóra alatt lejár a dolog.

Péter Balázs felvezeti a közterületen levő fák és bokrok metszésének és kivágásának módjáról szóló, kétsoros című tanácshatározatot. Nagy az igény a lakosság részéről is, ezért is kell szabályozni, kihágás esetén a Helyi Rendőrség illetékes – vázolja a hivatal részéről Fülöp-Székely István igazgató.

Péter Balázs emlékeztet, hogy elég nagy felháborodást okozott a Matrica gyár udvarán történt kivágás, ezért is fontos ez a téma. Az igazgató elmondja: kint volt a környezetőrség, de nem volt mit tenni, mert magánterületen történt, és csak értesítési kötelezettségük van (aminek nem tett eleget sem a tulajdonos, sem az erdészet).

Biró Jolán: a Szejke egy része a város tulajdonát képezi, milyen szinten érvényes a szóban forgó tervezet erre? Például május elsejére legyen szépen kitakarítva, szakszerűen. Arra is vonatkozik, érkezik a válasz az igazgató részéről. Idén megkéstek a munkálatokkal, mert bizonytalan volt, hogyan kell alkalmazni az ordonáncát. Csak remélni tudják, hogy időben a végére érnek a munkálatoknak.

Arros Orsolya visszatér a Matricára: „együttműködésben” hagytuk, hogy elvigyenek tíz kamion fát a város területéről? Fülöp-Székely csak ismételni tudja magát: nem volt mit tenni, a törrvény szerint nincs szankció. Felhívták az illetékeseket, akik ígérték, hogy bemennek a hivatalba, de nem tették meg.

Zárójel bezárva. Szavaznak a közterületekre érvényes szabályzatról. Elfogadják.

10.22 Még egy kétsoros napirendi pont, röviden: a Del Gaz szolgáltató kapott két építkezési engedélyt 2018-ban gázcsövek cseréjére, 20 km-t meghaladó hosszúságban. Arra kéri a tanácsosokat, hogy segítsék a munkálatokkal való haladást.

Arros: hogyan lehet kötelezni, hogy a gödrök időben legyenek visszatömve? Fülöp-Székely válaszol: egy darabig figyelik, mert szivárgás lehet, ezek a nyitott gödrök. A Viking Kft. tömi vissza, de a kedvezőtlen időjárás miatt csak kövezés volt, az aszfaltozás következik, magánvéleménye szerint április 15-én. Amíg nem stabil a hőmérséklet, addig nem indul be az aszfalt keverése.

10.26 Gálfi igen hamar visszatér. Péter Balázs: Halasztás? Gálfi: ítélethirdetés április 25-én lesz a zászlóperben.

ANL-lakások névjegyzéke következik. Decemberben kérték, hogy frissítsék az iratcsomókat az igénylők, ehhez a legtöbben tartották magukat. Pontozták a doszárokat, a bizottság ellenőrizte, így született meg a lista. Kifüggesztik konzultálásra és lehet még óvást benyújtani.

Arros Orsolya kérdez: a már megépült szociális lakások átadásával mi a helyzet? Csak saccolni tud az igazgató is, április-május jöhet szóba leghamarabb. Technikai problémák viszont elhárultak, tisztázza Arros nyomására.

Egyöntetűen támogatják szavazatukkal az igénylők listájának jóváhagyását.

10.30 A Városi Sportklub szabályzata módosul, a vezetőtestület összeállására vonatkozóan. Benedek Árpád Csaba megismétli szakbizottsági megjegyzését, reméli, hogy elfogadják a költségvetést, amiben a VSK-nak is lesz egy szelete. A 2018-as beszámolójukat tegyék le, arra kéri őket. 

A köztulajdon leltározási bizottsága ugyan létezik 1999 óta, nevesítésre van szükség. Nagy-Tőkés Ferencet, a vagyoni részlegvezetőt javasolják a polgármester és a jegyző mellé, erról szól a követekező tervezet, el is fogadják. 

10.35 A volt cérnagyári napközi területe három külön telekkönyvben szerepel, ezt szeretnék egyesíteni. Arros Orsolya jelentkező kézzel tér vissza a terembe, kérdik, hogy tudja-e egyáltalán, hogy miről szavaz. Igen, hallgatózott, nevetik el a dolgot.

10.37 Nevet kap egy új utca a városban: Pițigoi – Cinege. Van egy olyan módosító javaslat, hogy csak magyarul szerepeljen a név, a strada elő- és utca utótaggal. Venczel szerint a tanács úgy szavaz, ahogy akar, de jegyzőként köteles figyelmeztetni a testületet, hogy ez így nem éppen törvényes. Az európai kisebbségi keretegyezmény értelmében a nemzeti kisebbségeknek joguk van saját nyelvükön feliratozni az utcaneveket. Értelmezése szerint a kisebbségi nyelv csakis a hivatalos állami megnevezés mellett jelenhet meg. A jegyző megnevezi az előírás pontos helyét, ami történetesen a g. pont – erre már felkapta fejét Ölvedi Zsolt is, aki a többiek kedvéért megismételte a viccesen hangzó pontot.

Orbán Balázs emlékeztet, hogy van precedens hasonló elnevezésre, például: Piața Városháza tér. Péter Balázs a Keresztvápa utcát se látta sehol lefordítva. Ölvedi: ha Marosvásárhely vagy Kolozsvár polgármestere megengedi magának, hogy figyelmen kívül tartsa a Chartát, akkor mi is.

Derzsi hozzászólna és szünetet is kérne. Sinka fenntartja a módosító javaslatát. Szarvas Zsuzas a Kamilla utcát emlegeti, a román hivatalnok elneveti, hogy a Margarétát szerencsére ugyanúgy mondják románul is. Jobb, mintha Strada Cămilă lenne a fordítás, jegyezzük meg magunkban. Biró Edith szerint egyszerűen nem hangzik jól a picigoj.

Arros Orsolya kérdi a jegyzőt, hogy mit ír pontosan a törvény: az utca elnevezése vagy a táblán ami szerepel, az kell teljesen kétnyelvű legyen? Venczel: a kisebbség nyelvén IS kiírják, tehát románul kötelező, ezt pedig fenntartja, a tanács pedig azt csinál, amit akar, de vállalja a felelősséget. A jegyzőnek véleményhez való joga van,a döntés a tanácsé.

A vitát berekeszti az ülésvezető, szavaznak, előbb a módosító javaslatról: strada Cinege utca legyen az elnevezés. Látható többség mellette. Ványolós István és Benedek Árpád Csaba nem szavaznak, azaz tartózkodnak. Aztán Benedek mégis megszavazza a végleges változatot.

10.57 A kisebbségek és a diaszpórában élők országos román nyelv és irodalom tantárgyversenye lesz Udvarhelyen, a város támogatását kérik. 5000 lejes összeget javasolnak a Stúdió Mozi ingyenes használata mellett. Orbán Árpád 10 ezer lejre emelné, a polgármester támogatja. Mindenki megszavazza.

11.00 Áprilisban és májusban szervezendő programokat mutatja be az illetékes iroda: mindhárom rendezvény hagyományosnak tekinthető. A majális, a húsvéti vásár és a ballagóknak járó koncert, ami a Diáknapok záróakkordja lesz. Lényegi eltérés a költségvetésben nincs a tavalyihoz képest. Csatolták a nőnapi és a március 15-ei beszámolókat is. Pozitívan véleményezték a bizottságok, majdnem egyhangú a szavazás, Sinka tartózkodik.

Társulna a város a megyei integrált hulladékgazdálkodási társuláshoz, amelynek 66 tagja van, az összes Hargita megyei önkormányzat – vezeti fel a témát a gazdasági igazgató. Év végén jár le az RDE-vel a hulladékgazdálkodási szerződés, illetve most döntenek megyei a társulásban a fontosabb ügyekről, ezért volna aktuális a belépés

Ketesdi a korábban felolvasott levélből a „diplomácia nyelvén” azt érti, hogy ha a magyar állam be akar fektetni 5 millió eurót, akkor ezt el kell fogadni, és nem sürgős a belépés a megyei társulásba. Tudomása szerint a cekendi szeméttelep bővítése, a harmadik cella megépítése, tervben van. Attól tart, hogy ha a remetei lerakó nem nyílik meg időben, nem lesz aki elszállítsa a szemetet, hoppon marad a város, ezért kéri, hogy fontolják meg, legalább halasszák el a döntést.

Derzsi üdvözlendőnek tartja, hogy a városvezetés megtette ezt a lépést, a fölösleges pereskedés helyett jövőbe mutató lépésre készülnek. Szerinte is Gyergyóremetére kellene vinni a szemetet. Nem tudja, mi van a levélben (talán nem volt bent a felolvasáskor), de szerinte, ha a magyar kormány be akar fektetni, az nem kell azt jelentse, hogy ezt feltétlenül a Cekenden tegye meg. Több módja is van a befektetésnek, nem csak az udvarhelyi szeméttelep bővítése. Nem hiszi azt sem, hogy hulladékszállító nélkül maradjon, hiszen egyszerű tanácshatározattal meghosszabbítható két évre a jelenlegi szerződés, ha például nem indulna el időben a remetei telep.

Egyetért viszont abban Ketesdivel, hogy ha beszállnak egy társulásba, akkor nem csak a város dönt, de szerinte csak nyerni tud. Az ülésvezető félbeszakítja a hosszúra nyúlt megjegyzést, kéri, hogy térjen vissza a témához.

Derzsi módosítana a tervezeten: a csatlakozás nem érintheti a jelenlegi szerződés hatályát, románul is megteszi, hogy pontos legyen. Nem akar jogi konfliktust az RDE és az ADI között.

Mike még álomnak tekinti a remetei telep indítását, ezért(?) névre szóló szavazást kér.

Ketesdi pusztán RMDSZ-lobbinak nevezi a társulás támogatását, hiszen „tudnivaló”, hogy a legtöbb önkormányzat RMDSZ-vezetőség alatt áll. Nem lehet tudni, hogy mikor indul el a remetei telep, ezért nem tudja támogatni, nem tartja indokoltnak a döntés sürgősségét. Több millió eurót fektet be az RDE, nem szabadna figyelmen kívül hagyni. Félbeszakítja az ülésvezető.

Ölvedi: az EMNP tanácsosai azt támogatják, hogy ne Udvarhely fölé helyezzék a szemetet, bárhogyan is történne ez.

Biró Jolán: ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnénk, van-e mód kiszállni a társulásból? Úgy tudja a jegyzőtől és az igazgatótól is, hogy igen. Emlékeztet, hogy az RDE új igazgatója elmondta: határozott szándékukban áll beruházni, az összeg nagyrészét szelektív hulladékgazdálkodásra fordítanák. Szerinte ez nagyon fontos volna a városnak.

Jegyző: elhangzott egy módosítási javaslat Derzsi részéről, nem látja akadályát, hogy belekerüljön. Derzsi megköszöni.

A gazdasági igazgató szerint 150 ezer embert kell kiszolgáljon egy depó, tehát kettő nem tud működni a megyében, csak ha a Cekendre más megyéből is hoznak majd. Mivel Udvarhelyen kívül mindenki már elkötelezte magát Remete mellett, ezért nem tud gazdaságosan működni kizárólag udvarhelyi szemétből.

Ketesdi reagál még egyszer, utoljára: Magyarország bevezette a rezsicsökkentést, szerinte nem Udvarhelyen fogják abbahagyni. Szerinte a gazdasági vonatkozás nem mérvadó.

A különfélékben fejtené ki részletesebben a polgármester, de Udvarhely lakóinak érdekében hozta meg ezt a döntést, ehhez kéri a tanácsosok támogatását. Emlékeztet, hogy harmadik esztendeje foglalkozik a témával.

Ketesdi és Mike ellenszavazata és Orbán Balázs tartózkodása mellett végül elfogadják a társulást a remetei telephez.

11.24 Elértünk a végére, még maradt egy kényes téma: a könyvtár Nyirő Józsefről való elnevezése.

Legalitás szempontjából a prefektus aggályokat fogalmazott meg, arra kéri, hogy fontolja meg a tanács a névadást és vonják vissza, különben perelni fog.

Két okot említ az átirat: nem tartották be a megyei névadó bizottság véleményezését, a másik pedig az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet véleményezése, amelynek értelmében Nyirő militáns fasiszta tevékenységet folytatott.

Kimondottan jogi szempontból a jegyző szerint nem állja meg a helyét az első indok, mert a véleményezés csupán konzultatív jellegű, tehát a tanács nem köteles figyelembe venni.

Viszont egy nemzetközi tekintélynek örvendő intézmény fogalmazott meg véleményt, mindenhol figyelembe veszik, ezért arra kéri a jegyző is a tanácsosokat, hogy fontolják meg a szakértői véleményt.

Erről most nem kell szavazni, 30 napon belül kell válaszolni, az ülésvezető javasolja, hogy vegyék fel szakbizottsági napirendre, és a következő ülésen legyen téma.

Sokan kérnek szót a különfélékhez. Ványolós javasolja, hogy nevek helyett számokat adjon az ülésvezető, hogy egyszerűbb legyen. Kétperces hozzászólási időt szab meg Péter Balázs.

Sinka megköszöni a szót, megjegyzi, hogy igen sokat kellett várjon, mint általában. Számonkéri régebbi interpellációját, a szombatfalvi utcák egyirányúsításával kapcsolatban, illetve megjegyzi, hogy „csipkedje magát” a hivatal, hogy kapják meg szociális lakásaikat az igénylők.

Elektronikus szavazógépet javasol a tanácsülésekre, hogy ne kelljen név szerinti szavazással bíbelődni.

Több újságcikk megjelent a csurgalékvíz kapcsán, örül, hogy szakember vette át az RDE vezetését. Mi a garancia, hogy nem történik újabb katasztrófa?

Venczel örömmel jelenti, hogy sikerült beazonosítani Sinka írásba adott kérését, ígéri, hogy egy héten belül megkapja a választ. Nézze el, hogy eddig nem találták a beadványát, kéri őt.

Fülöp-Székelyt felkéri, hogy a szombatfalvi helyzetet magyarázza el. Megvan a rendőrségi jóváhagyás, közbeszerzés a táblákra, amint megvan a költségvetés, végrehajtják az egyirányúsítást.

11.35 Gálfi a hátramaradott egy esztendőben reméli, hogy együttműködésben az RDE új igazgatójával

Körösfőy köszöni a meghívást, nagyobb kihívás előtt áll, mint gondolta volna. Nem szóltak neki a tulajdonosok, úgy néz ki, hogy mi van Udvarhelyen.

Rég dolgozik hulladékgazdálkodással, öt megyei rendszer tervezésén és menedzsmentjén dolgozott, utoljára Magyarláposon tevékenykedett. Sokat civilkedett környezetvédő aktivistaként.

A csurgalékkal kapcsolatban elmondja: aláírták a szerződést, beszereznek egy generátort, amivel tudják stabilizálni a csurgalék szivattyúzását a szennyvízrendszerbe. Az áramkiesések esetén szabálytalanul működött a rendszer, innen jött a baj, a kiszivárgás. A baktériumállomány sem működik jól, amikor hideg van, ezért tavaszra sok csurgalék gyűl fel, és keveset fogad be a városi víztisztító állomás. Ezen kívül egy fordított ozmózissal működő konténert lízingelnek, hogy ne kelljen külön tisztítóállomást építeni, ami kimaradt az eredeti tervekből. Ez tisztítaná meg a csurgalékot.

11.41 A varoshaza.ro oldalára utoljára augusztusban feltöltött tanácshatározatokat látott Arros Orsolya. Talán az udvarhely.ro-t kellene felkeresni, jegyzi meg a városmenedzser. Arros kijavítja magát, de fenntartja a problémát.

11.42 A központi részen lakó kutyások a parkba nem tudnak menni, kellene egy zárt kutyasétáltató, erre van is javaslat a park alsó részében. A játszótereken nehezen tudták elindítani a munkálatokat, kérdi Jakab Attilát, hogy mikor mehetnek játszani a gyerekek, mert nem lát mozgást, a jó idő ellenére.

A városmenedzser elmagyarázza, hogy milyen adminisztratív akadályokkal járt az eljárás, de átadási időpontot nem mer mondani. A Hunyadi utcában, a strand mellett valósítanák meg a kutyasétáltatót.

11.45 Derzsi: A másfél tonnás súlykorlátozást lehessen betartatni a Homoród utcai hídon.

Mi van azokkal a munkálatokkal, ahol már van szerződés? Már rég nincs hó a városban, és egyedül a gázszolgáltató végzi a dolgát, se a korcsolyapályán, se a Malom utcai hídnál nincs előrelépés. Arra kéri, hogy racionálisabban kezeljék a beruházásokat.

Megdöbbenéssel olvasta a sajtóból, hogy hiába nyert a Székelytámadt projekt, de az összeállításába nem vonták be a régészeket.

A polgármester próbál reagálni: természetesen biztosít helyiséget a dokumentumok elolvasásához, kéri a műszaki igazgatót, hogy válaszoljon a Homoród utcai híddal kapcsolatban, és tisztázza a beruházásokkal kapcsolatban, hogy vannak törvényes megkötések, amíg nincs költségvetése a városnak. Addig szerződéseket nem, de az előkészítő munkálatokat tudják csak elvégezni.

Fülöp-Székely emlékeztet, hogy a nyertes vállalkozóval szerződést kellett bontsanak, újabb közbeszerzést írtak ki és megkapták a vízügyi engedélyt is, a tenderfüzet összeállítása tervben van. A hidat le lehetne zárni, vannak pró és kontra érvek, kérték a helyi rendőröket, hogy ellenőrizzék, amennyire lehet. Aki 1,5 tonna feletti járművel lép rá a hídra, az bűncselekményt követ el, és vállalja érte a felelősséget, ha beszakad.

11.53 Szarvas Zsuzsanna: visszatér a játszóterekre, kéri, hogy ellenőrizzék a meglévő játékelemeket, hogy ne jelentsenek veszélyt a gyerekekre. Jó lenne, ha az új negyedekben is létesítenének játszótereket, nevezetesen a Szászok Táborában.

11.56 Lőrincz Editet sok kismama kereste meg, hogy szükség volna a bölcsődei keretszámok növelésére, mert visszamennének korábban dolgozni a gyereknevelésiről, de bébiszittert nem tudnak fogadni.

„Mindent megtesznek” a bővítés érdekében, van négy tipegő csoport az óvodákban, felvettek kisdednevelőket, magyarázza Orbán Árpád alpolgármester. A magyar kormány támogatásával Az Ikos Conf-tól vásárolna meg a pedagógus-szövetség egy ingatlant. A Rosealtól megvásárolnák a régi bölcsőde épületét, de a „komolytalan hozzállás miatt ez meghiúsult. A református egyház is próbálkozik saját bölcsőde indításával.

Ványolós: Tavaszi, őszi lombtalanítást kér a nép. És lőn, nyugtatják kollégái és a műszaki igazgató is, már el is indult. Felcsendül a déli harangszó is közben.

Biró Edith: hozhatunk határozatokat a kutyákkal kapcsolatban, de sok a kóborkutya. A Tamási Áron utcában megfigyelte, hogy ránőttek a fák a villanykábelekre. Külön kérelemre hozzá szabad-e nyúljanak a fákhoz?

Fülöp-Székely: Kérte a lemondását az a személy, aki a kutyamenhelyért felel, de van, ki átvegye a szerepét, egy „elismert szakember”.

Kutyatémában: pórázon lehet majd sétáltatni, de nem szabadon engedve a parkokban. Minden kutyának van foga, tud harapni, traumát okozhat a gyereknek, mondja, ezért ha póráz nélkül sétáltatják a kutyákat, vagy ott hagyják az ürülékét, szigorú büntetéseket kozckáztatnak a gazdák. Fametszés témában: a lakosok kérhetik, nekik is megengedhetik vagy a hivatal végzi el a munkát.

12.06 Elindítanák a Kányádi Sándor Kulturális Központ névadási eljárást a művelődési háznak, Orbán Árpád kéri a tanácsosokat, hogy írják alá a kezdeményezést.

Derzsinek válaszolna: nincs aláírt a szerződés a várra, be fogják vonni a munkálatokba a régészeket. Ő nem olvasta a sajtóban, hogy ez egyáltalán probléma lett volna.

Mike Levente nem szeretne Derzsivel egy szobába zárva tanulmányozni a Gálfi által átadott doszárokat, megnézte a papírokat, megkapta a válaszokat. Cáfolja, hogy bárkihez eljuttatná az információkat, csupán saját kíváncsiságát elégítette ki. Vissza is szolgáltatja a doszárokat, csak arra kéri, hogy máskor is ilyen operatív legyen a hivatal, ne kelljen négyszer-ötször rákérdezni.

Gálfi biztosítja erről a tanácsosokat. Pontosítani szeretne: nem az RDE Kft. munkáját kérdőjelezte meg az elmúlt három évben, hanem név szerint Koszta Attila vezetői hozzáállását, aki nem hiteles tájékoztatást adott a városházának, hanem a város lakóinak.

„Tegnap volt az első perünk” az új igazgatóval, Körösfőy Sándorral. A tanács nemleges szavazata ellenére a polgármester ügyvédi segítséget kért és kapott Moldován Zsolttól. Nagy meglepetésére megjelent az ügyben egy Gede nevezetű ügyvédnő, aki a pereskedés folytatására buzdította a feleket. Halasztást kértek és peren kívül egyességet keresnek. Gálfi bízik benne, hogy tisztázódnak a problémák az új igazgatóval, annak ellenére, hogy „még nem ismerjük egymást, ő engem, én sem őtet”.

A különfélék végére értünk, a márciusi tanácsülést berekesztik, legközelebb a költségvetés is napirenden lesz. Köszönjük a figyelmet, jó étvágyat!