Élőben a júniusi tanácsülésről

A május 15-ei nagy felszabadulás óta másodszor köszöntjük élőben olvasóinkat a rendes havi tanácsülésről, amely ma reggel 9 órától a városháza Orbán Balázs termében zajlik. A múltkorihoz hasonlóan a tanácsosok online kapcsolódnak be, a teremben csak a hivatal munkatársai és Simó Árpád tanácsos vannak jelen.

Pár perc van még 9 óráig, a jegyző felterjeszti, hogy az új tanácsost, Simó Árpádot vegyék be azokba a szakbizottságokba, amelyekből Szarvas Zsuzsa leköszönt.

fotók: Szabó Apor

Kinek volt az ötlete az online gyűlés? – kérdi picit felháborodva Szabó Gyula, számon kérve, hogy például szakbizottságon miért nem szóltak neki. Péter Balázs úgy értette, ha nem volt szó másról, marad az eredeti összehívó, minden a régiben.

Még vitázgatnának, de a jegyző közbeszól: pontosan 9 óra van, kezdjék el a munkát.

Egyedül Lőrincz Zsuzsanna hiányzik, döntésképes a tanács.

9.10 Ad-hoc szakbizottsági ülést tartanak, mert nem sikerült minden pontról dönteniük. Az utolsóelőtti (24.) pontnál a Szejke Sportklubnál az alelnöki tisztségéről lemondott Jakab Attila, szükség van a pótlására, Buzogány Attila neve merült fel.

Szavaznak. Berdét háromszor szólítja, egyre idegesebben a jegyző, mire azt javasolnák, hogy írja be a chatbe, arra már tovább is mentek a névsorban. Közben Lőrincz Zsuzsanna is sikeresen bekapcsolódik. 13-ból 6 támogató szavazatot kap a javaslat, az RMDSZ-esek tartózkodnak, átmegy a szociális szakbizottságon. Következik a jogi bizottság, itt 16-ból 8 igen az eredmény. Péter Balázs felhívja a figyelmet, hogy nem is szavaztak 16-an, a jegyző belátja, hogy csak egyszerű többség kell, azaz a jelenlévők szavazatának többsége.

Benedek Árpád Csaba kéri a jegyzőkönyv kedvéért, hogy minden szavazásnál számoljon be, hogy hány igen, nem és hány tartózkodás volt szakbizottságon. Viszonhallásra! A jegyző nem érti elsőre, másodjára picit túlbuzgónak tartja, hogy minden esetben így járjanak el. Hajdó azt javasolja, hogy ne terhelje ezzel a jegyzőt, hanem kérje ki, ami érdekli, járja azokat az utakat. Benedek kéri, hogy küldjön át minden jegyzőkönyvről másolatot, a jegyző megígéri, de vehemensen felhívja Benedek figyelmét, hogy a szakbizottsági titkártól, elnöktől is kérhette volna.

Közben megtudjuk Bíró Edithtől, hogy a vitát az okozta, hogy az online tartott szakbizottsági ülésről fokozatosan léptek le a tanácsosok, így nem volt állandó a jelenlét a virtuális térben.

A jegyző úgy tudja, hogy kedden már született döntés a Szejkéről a jogi-gazdasági bizottságban, Orbán Balázs pedig úgy emlékszik, hogy csak az utolsó pontnál nem volt kvórum, amiről most szó van.

Hátra van még egy pont: a városi kórház vezetőtanácsában is személycsere történne.

Benedek: Most milyen bizottságban vagyunk? Péter Balázs: – Összevont ülésben vagyunk, kolléga.

9.20 A felterjesztő Benedek Árpád Csaba emlékeztet arra, hogy változások történtek az öttagú vezetőtanácsban a polgármester és a közegészségügyi hatóság (DSP) részéről, kéri, hogy újuljon meg teljesen, és a tanács is cserélje le azt a két embert.

A jegyző hozzászól: a DSP részéről nyugdíjazás volt a csere oka, a polgármester képviselője pedig olyan személy volt, akinek 2016-ban megszűnt a munkaviszonya a hivatalnál, nem is tartózkodik Udvarhelyen. Szerinte a helyi tanács képviselői rendben vannak, de természetesen lehet változtatni.

Személyre szóló javaslat viszont egyelőre nem történt.

Sinka Arnold: amikor Zakariás urat kinevezték 2016-ban, akkor vezető pártfunkciót töltött be, akkor fennállt az összeférhetetlenség, és 30 napon belül le kellett volna mondania. A jegyző nem tud ilyesmiről, de utána tudnak járni. Van erre egy hatóság (ANI), amit lehet értesíteni.

Orbán Árpád: Van még pár hónap, várják meg a szeptemberben esedékes választásokat, adják meg az esélyt az új önkormányzati testületnek, hogy nevesítsen új tagokat, ha úgy látja jónak.

9.30 Hajdó „egyedinek” nevezi a felterjesztést, pusztán politikai játéknak tartja a csereberét, az összeférhetlenségi vádat.

Szerinte az adja az apropóját, hogy Zakariás kiállt a válságstáb mellett, amely ingyen felajánlotta egy labor felszerelését a kórháznak, a kórházigazgató pedig úgy döntött, inkább közpénzből oldja meg.

Benedek nem akar senkit sehol jelentgetni, nem olyan mint egyesek az MPP-től vagy az EMNP-től (említi Jakab Attilát), ő csak felvetette, hogy lehet összeférhetetlenség, de elfogadta a jogi szakvéleményt, így visszavonja a határozattervezetet.

Hajdó még egyet odavág: De felhívott téged a kórházigazgató, vagy mi adta az apropóját?

Benedek meg visszavág: Csaba, nálunk nem azok a rendszerek működnek, mint nálatok.

Hajdó elfogadja a válaszát, de Jakab Attila is beszáll a harcba, az érintettség jogán. Cáfolja, hogy bárkit bárhol feljelentett volna, azt állítja valaki feljelentette Benedeket az ő nevében, és amikor megtudta, visszavonta, ezért ez a támadás nem volt korrekt. Benedek: ő csak azt tudja, hogy Jakab neve szerepelt a feljelentésen, amit ellene beadtak, és nem fogadták el a visszavonást, ezért hosszú időbe telt, míg igazolni tudta magát. Vita lezárva, Lőrincz Edit visszakérdez, hogy kell-e szavazniuk róla. A jegyző szerint eltelt a kötelező 30 nap, így elfogadottnak minősül szakbizottsági szinten, Benedeknek meg kellene erősítenie a visszavonást. Megerősíti. Ezzel berekesztik a szociális szakbizottsági ülést. Leveszik az utolsó pontot a gazdasági-jogi bizottság napirendjéről is.

9.46 Kezdődhet a tanácsülés, de előbb egy kis technikai szünet. Névsort olvas a jegyző Benedek Árpád Csaba a chatbe írja, hogy jelen van, Bíró Edith kilépett majd vissza, várják, hogy írjon a chatbe. Arros Orsolya megadja a számát a rendszergazdának, csak nem privátban üzen, így mindenki látja.

Az ülésvezető Orbán Árpád alpolgármester átadja a szót a polgármesternek, hogy vezesse fel a 25 pontos napirendet, amelyet korábban részleteztünk. A fontosabbak közül megemlítjük: az Urbana Rt. éves költségvetését, a taxidíj emelését, az ANL-lakások kiosztását.

9.56 Benedek szót kér a napirend előtt, bejelenti még egyszer, hogy visszavonja a 25. pontot, ami a kórház vezetőtanácsára vonatkozott.

Kéri, hogy küldjék át a Szejke SK alapszabályzatát, mert szavazni fognak a város képviselőjéről.

Derzsi kérdi, hogy a 3. pontot megtartják-e vagy visszavonják, illetve a 24. pontot hozzák a sportpályázatok elé, mert “minden kolléga akkor tud nyugodtan szavazni”, amennyiben megszüntetik azt a helyzetet, ami potenciális összeférhetetlenséget mutat Jakab Attila esetében.

Az ülésvezető logikusnak tartja, átadja a polgármesternek a szót. Vissza is vonja az Urbana vezetőtanácsába való személycserét (pont amikor betoppan a terembe a korábban említett Zakariás Zoltán), és megpróbálja korábban behívni a Szejke vezetőtanácsába javasolt jelöltet.

Hajdó közben angolul magyaráz valakinek a háttérben, a jegyző kikapcsolja a mikrofonját.

Kéri, hogy az említett módosításokkal: két visszavonással, egy kiegészítéssel (Simó Árpád bevonása szakbizottságba) bocsássa szavazásra a napirendet. Arros tartózkodik, Hajdót, Sinkát nem halljuk, de írja, hogy támogatja. 17 szavazattal átmegy.

10.06 Van napirend, csak egy órába telt. Errata: most kezdődik a tanácsülés. Eddig a legtöbb idő azzal telt el, hogy fegyelmezzék magukat a tanácsosok: legyünk kulturáltak, fegyelmezettek, összpontosítsunk a lényegre, próbáljunk helytállni stb. Szentimentalista körmondatokban. Fanni hagyományai jut eszünkbe róla, meg is nyitjuk egy gondolatjel erejéig, hát az előszóban pontosan ezt a hangulatot írja le Szigethy Gábor: „A XVIII. század végén másképpen írtak, másképpen olvastak az emberek, mint a XXI. század előestéjén. A részletek voltak fontosak, nem a végkifejlet. Nem a történet, hanem a történés hangulata: az elmosódott, gyakran beláthatatlan körvonalú látképen az apró részletek kecses kidolgozottsága. Szavakkal festett világot varázsoltak az írók olvasóik köré.”

Az első pontnál Benedek megjegyzi, hogy ő átnézte a májusi tanácsülés jegyzőkönyvét, szerinte nagyon sok a pontatlanság, főleg a fordításokban, be fogja küldeni a javaslatait, ha át is megy a szavazáson. Arros is panaszkodik, hogy kaptak pénteken egy 650 oldalas anyagot, ő csak arra koncentrált a jegyzőkönyvben, amit ő mondott. Az új tanácsos beiktatásánál kért valamit, ami nem jelent meg, ezt fájlalja, kéri, hogy küldjék el korábban a jegyzőkönyvet, ha lehet. A jegyző megígéri, hogy javítják, és igyekeznek eleget tenni a kérésének.

Ennek ellenére Arros tartózkodik, Benedek nemmel szavaz, a többi RMDSZ-es tanácsos is tartózkodik. A többség így is megvan, átmegy.

10.16 Az Urbana Rt. hatályosított alapító okiratát kellene elfogadnia a tanácsnak, Derzsi László RMDSZ-frakcióvezető terjeszti fel. Van-e közgyűlése vagy nincs az Urbanának, ennek a végére szeretnének pontot tenni.

A jegyző méltatja a Derzsivel való együttműködést, de a legfontosabb problémát sikerül leszabályoznia: ki a (továbbra is öttagú) vezetőtanács, hogyan születnek meg a döntések. A helyi tanács fogja betölteni a közgyűlés szerepkörét, így a szabályzat módosítása is egyszerűbb lesz, mondja.

19-ből 16-an támogatták, hárman hiányoztak a szavazásnál. Elfogadva.

10.25 Az Urbana Rt. 2020-as évi költségvetése következik. Bekapcsolódik Németi Zoltán gazdasági igazgató. Két beruházást tartalmaz a tervezet: a vízszintes elosztású rendszerek kiépítését folytatnák és vennének egy szecskáló-aprító-daráló gépet, hogy plusz bevételre tegyenek szert. 223 ezer lejes profittal számolnak idén.

Ahhoz képest, hogy mekkora vitákat szült 2019-ben ez a téma, most nincs, nyomban szavaznak is róla. Mindenki támogatja, Hajdó és Sinka hiányoznak per pillanat.

10.30 A Via Transylvanica 1000 km hosszúságú, átszeli Erdélyt, Moldvából a Vaskapuig tart, Udvarhelyszékre a Parajdon jön be, Székelymuzsnán megy ki, a városba Székelyszenttamás felől jön be, és a Kerekerdő felé megy tovább az utazó.

„Va mulțumesc tare pentru invitație!” – köszön be az egyesület képviselője, aki annak az Ușeriu-nak a rokona, aki az Északi-sarkon járt végig sikeresen ultramaratont. Az út megálmodója 1500 km-t ment az El Caminón, és akkor elképzelte, hogy Erdélynek is lehetne egy ilyen, ami összeköti a látnivalóit. Andezitből tennének kilométerköveket, hogy ne csak festések legyenek, amelyek lekopnak, kéri Udvarhely városát is, hogy támogassák ebben. Magyarul is megköszöni.

Ez egyelőre csak szándéknyilatkozat, a partnerségi szerződéskötés a tanácshatározat elfogadása után lehetséges – tisztázza a jegyző a szavazás előtt. Nincs ellenkezés, 17 igen, két hiányzás mellett elfogadják, egyesek még románul is kifejezik egyetértésüket (de acord). Az átadás a terv szerint július végén volna, teszi hozzá Orbán Árpád, és örvend a slow turizmus felvirágzásának. Jessz. Ezt megspóroltuk: fel se kellett gyorsulnunk, hogy lelassulhassunk.

10.40 Következik a Mária út. Sükő-Farcád-Udvarhely-Szarkakő útvonalon csatlakozna be a város a Csíksomlyótól az ausztriai Mariazellig tartó zarándokútra.

Javasolnánk, hogy csatlakozzunk valamelyik autópályához vagy európai úthoz is. Úgy könnyebb lenne lelassulni.

10.44 A városi bölcsőde díjszabásának (étkeztetés, berendezés, higiénia stb.) megállapítása van soron. Egy gyerekre 380 lej volna a költség, a szakbizottság pozitívan véleményezte.

A nyári óvodákkal, bölcsődékkel történt-e döntés, változás? – kérdi Arros Orsolya, azzal a kimondott szándékkal, hogy segítsenek azokon a kisgyermekes családokon, akik nehéz helyzetben vannak.

Igen, volt egyeztetés – jön a válasz a városháza munkatársától. – Július 6-ától nyitnak felváltva, kéthetes periódusban, elsőként az Eszterlánc napközi. 52 kérés érkezett be napközire és 10 bölcsődére.

Július 13-20. lesz a jövő tanévre az iratkozási időszak, teszi hozzá Orbán Árpád polgármester. A határozattervezet elfogadva.

10.50 Az egyházaknak szóló pályázati felhívásra hat pályázat érkezett be, de egy visszalépett, 219 ezer lej kiosztását kérik a tanácstól. Hozzászólások nincsenek, elfogadva. Benedek jelzi a chatben, hogy azért nem tud szavazni, mert áramingadozások vannak nála.

10.55 A sportpályázatok elé hozták a Szejke Sportklubnál történő személycserét a város képviseletében. Buzogány Attilára tettek javaslatot, jelen van, leül az ülésvezető mellé, hogy az élő videóban is látható legyen.

Bemutatkozik: a Melinda Steel Kft. kereskedelmi igazgatója, egyik kiemelt támogatóként szívesen vállalnák a felkérést.

Közben Benedek szót kér a chatben, az RMDSZ javaslata az lett volna, hogy a sportszakma is kapjon képviseletet, egy volt kézilabdást javasoltak volna, de támogatják a Melinda képviselőjét is. Középtávon javasolják, hogy a tagságot bővítsék, a támogatók mind legyenek tagok a sportklubban, és újra legyen elsőligás kézilabda-csapata a városnak.

A jegyző szerint nem lehet kérni titkos szavazást, mert nem egyéni jellegű határozatról van szó, és egy minisztériumi átirat szerint online tanácsülésnél nem is lehetséges alkalmazni. Így névsorolvasással szavaznak, egyhangúlag támogatják Buzogány Attila jelölését.

11.04 Jöhet a sportpályázatok kiosztása. Változtak a részösszegek, a keretösszeg változatlanul 1,4 millió lej. Derzsi László szót kér, mielőtt szavaznak.

Kikéri magának, hogy az elmúlt másfél hónapban az RMDSZ lett volna a kerékkötője a döntéshozásnak. A május 14-ei jegyzőkönyv szerint a polgármesteri hivatal tárta fel a jegyző által aláírt dokumentumot, miszerint alapos gyanú volt összeférhetetlenségre Jakab Attila városmenedzseri és a Szejkénél betöltött alelnöki pozíciója között, és ezért ne pályázati, hanem direkt finanszírozással kapjon támogatást a sportklub. Nem értik, Jakab Attila lemondását hogy nem közölték a szomszédos irodával.

Hajdó is hozzászól: abban értettünk egyet, hogy finanszírozni akarjuk a Szejkét valamilyen formában, ezért utaltuk át előbb a fellebbezési bizottsághoz, ahonnan visszakapták, hogy döntést hozzanak. Szerinte politikusoknak nincs mit keresniük az elbíráló bizottságokban, ez szakmai folyamat kellene, hogy legyen, és akkor az RMDSZ-t sem fogja kritika illetni.

A polgármester megpróbál válaszolni: minden frakciónak lehetősége volt bizonyítani a hozzáértését, fitogtatni a jogi tudását, a sport iránti szeretetét, de ennek lejárt az ideje. A jegyző kimerítő válaszokat adott, az összeférhetetlenség már nem aktuális, így nincs akadálya a határozat elfogadásának. Ha ez nem történik meg, nem éli túl a kézilabda mellett a futsal, az asztalitenisz, a birkózás és mások is nehéz helyzetbe kerülnek – hárítja a felelősséget a tanácsra, náluk pattog a labda.

„Gyönyörűen le van írva :)” – szúrja oda Sinka a chatben. „És szépen, érthetően, artikuláltan elmondva” – védi ki Hajdó a polgámestert ért támadást.

Ketesdi azt kéri, hogy minden pályázatot külön-külön szavazzon meg a tanács, és szeretné elkerülni, hogy számvevőszék vagy bíróság elé idézhessék a tanácsosokat, ahogy az Udvarhely Média Kft. esetében történt. A jegyzőt kérdi az ülésvezető, hogy egyáltalán lehetséges ez. Ha igen, meg is szavaztatná.

Venczel vázolja azt a lehetőséget, hogy vészhelyzet idején a polgármesteri hivatal a sportegyesületeket támogathatja saját költségvetésből pályáztatás nélkül is, de ehhez költségvetést kell módosítani, valamilyen más forrásból elvenni. Viszont, egyrészt sérülhet az egyenlő bánásmód elve, ha csak egyetlen sportklubot támogatnának ily módon, másrészt pedig ilyen jellegű határozattervezetet nem adtak be, született egy döntés az elbíráló bizottság részéről, csak a listáról lehet szavazni, részekre bontva nem.

– Ketesdi még egyszer szót kér? Mert most már sok – lepődik meg Orbán Árpád a chaten.

Ketesdi nem érti, miért nem lehetne úgy cselekedni, ahogy javasolta. Már csak önmagát ismétli. A jegyző válaszol neki: ha van bármilyen kifogás, hozzászólás, lehet jelezni. Hajdó Csaba: megkapták a dokumentumokat mind, nem kell egyenként felolvasni. Mondja el Ketesdi előzetesen, hogy milyen fenntartásai vannak, majd szavaznak.

Péter Balázs úgy érti, hogy egyéni felelősséget kellene vállalni, mert attól fél Ketesdi, hogy törvénytelen lehet a Szejke támogatása. Ő úgy látja, hiába veszik sorra külön-külön, ha a végén úgyis a listáról kell szavazniuk, úgyis az számít, nem?

A jegyző válaszol: a módszertan szerint bírálták el a pályázatokat, ő maga három oldalon át, jogszabályokat idézve leírta, hogy milyen lehetőségek vannak egy sportegyesület támogatására. Úgy látja, nem akadály a Szejke és a város közötti jogviszony, lehet pályázati úton is támogatni. Arról kellene dönteni, hogy ezt elfogadja a tanács vagy sem. Mondja ezt úgy, hogy jegyzői minőségében nem ikompetens, hogy megszűrje, kit lehet támogatni és kit nem, ez az elbíráló bizottság dolga volt.

Hajdó: ne azt nézzük, hogy Gálfi Árpád patronálja vagy sem az adott sportklubot, hanem hogy jogilag rendben van-e. Megvárták a fellebbezési bizottság döntését, a jegyző véleményezését is, mindkettő pozitív volt. Ha ezt a tanács felülbírálja, akkor új elbírálási folyamatot indíthat el, de ezzel szerinte nem kellene élnie.

Nem akarja ő sem politikai síkra terelni az ügyet, állítja Ketesdi, szerinte nem a bizottság dolga, hogy eldöntse, támogatható vagy sem a pályázó szervezet. Mivel kétségei vannak, a kérését fenntartja, mert fél a Számvevőszéktől. Azért kérte, hogy külön-külön fogadják el a pályázatokat, hogy egy miatt a többiek ne essenek el a támogatástól. Meghallgatták, névre szóló szavazást kérnek, az egész listára.Orbán Balázs tartózkodik érintettség okán. Többen hallgatnak, köztük néhány RMDSZ-es és Ketesdi is, mire Ölvedi beszól a chaten: alig van jelen a 8+2?

Abszolút többség kell, meg is van.

Derzsi szerint nem szavazatnak minősül Orbán Balázs tartózkodása. A jegyző egyetért, pontosítsák a jegyzőkönyvben is.

11.47 Egy 240 négyzetméteres, államosított telket átírnak egy hatrészes lakóház tulajdonosainak nevére. Kétharmados tervezet volt, de simán átment ez is.

11.51 Értékesítenék a széltörés miatt kidőlt fákat, az ivói, sikaszói erdőből 1600 köbmétert, 400 köbmétert pedig a Kerekerdőről. Minimális szinten vannak a kihirdetési árak, a kínálat meghaladja a keresletet, de nem várhat, mert ki kell takarítani az erdőket. A kitermelés ráadásul költséges, és nem alkalmas a lakossági fűtés kielégítésére.

11.55 ANL-lakások kiosztása. Pontozták, átvizsgálták az iratcsomókat, szúrópróbaszerűen ellenőrizték, és felállították az elsőbbségi listát – számol be a műszaki igazgató. Nincs hozzászólás, megszavazzák.

12.00 Elértünk a taxidíj javasolt emeléséhez: 2,49-lej/km-ről 3,36-ra. Van egy módosító javaslat is Biró Jolán részéről, ő 3,10 lejt javasolt, a szakbizottság meg is szavazta. A déli harang mikrofonját Ölvedi kéri kikapcsolni. (Bejön Benedek Árpád Csaba, leül Orbán Árpáddal szemben. Gálfi arcáról ítélve ő sem érti, hogy mit akarhat.)

Négy hiányzás mellett elfogadják az udvarhelyi taxisok új fuvardíját: 3,10 lej.

12.07 Éppen három órája kezdtünk, jelentjük, a felén már túl vagyunk!

38.177 ezer lejes tagsági díj jár a Hargita Víz Egyesületnek. Nem kell megijedni, úgy tudjuk, ebben a fejlesztési alap is benne van, nem csak fizetésekre megy el a pénzünk.

Át is megy csont nélkül.

12.11 Tagsági díj a Romániai Megyei Jogú Városok Egyesületébe, „egyrészt kötelező, másrészt hasznos” – vezeti fel a fejlesztési igazgató. 38 000 lakossal számolva fejenként 0,50 lejt kérnek, összesen 19 ezer lejt. Nem is tudtuk, hogy ilyen sokan vagyunk.

12.15 A Romániai Energia Városok Egyesületének 3.425 lej tagsági díjjal tartozik a város, itt kedvezményt kaptunk, mert csak 34.257 fővel számolták a lakosságot, és fejenként 10 banit kérnek.

Benedek hozzászól: csak az országos beszámolókat kapták meg ezekről a romániai egyesületekről, de érdekelné őt, hogy a város mennyire veszi ki a részét az egyesületekből, hogyan profitál belőle. Hallották a kollégák a kérdést? – kérdi az alpolgármester. Nemleges válasz érkezik. Ezt bezzeg hallották.

A kisiskolásoknak szervezett közlekedési versenyt említik csupán, attól még megszavazzák.

12.20 A Függetlenség utcai tömbház hőszigetélését vezeti fel a fejlesztési igazgató. Szóbeli mérkőzés volt a tervezővel, újraértékelték a beruházást, a lakóknak is megnő az önrész, de elfogadható. Körülbelül 30%-al nő az érték, és úgy néz ki, hogy akkor meg is tud valósulni, mert ez lehetett az oka annak, hogy nem volt jelentkező a közbeszerzésre. A 10-es számú tömbház az első tízemeletes tömbház az utcában az ún. rendőrblokkok szomszédságában van.

A testület 16 szavazattal elfogadta.

12.24 Az Orbán Balázs iskolaterme meséje újabb epizódhoz ér, megint kell kozmetikázni a költségvetésen. Miután „megfutott“ egy olasz cég két éve, a minimálbér emelése miatt kellett emelni a keretösszegen, most pedig találtak egy technikai megoldást a beruházás folytatására, így már megvalósíthatónak látja a fejlesztési igazgató.

Benedek szót kér, Venczel odaengedi a gépéhez, mikrofonközelbe. Megjegyzi, hogy 46% önrésznél tartunk, amit nem tart szokványosnak, de abban bízik, hogy ez már reális, és megvalósul. Mike azt kéri, hogy egy többet emlegetett táblázat, ami a paraméterek változásait tartalmazza, legyen a tanácshatározat része, melléklete.

Gálfi úgy értékeli, hogy a közbeszerzési problémák okozták a nem várt növekedést, és azt mondja, azért is vonta vissza egyszer a javaslatát, mert a menesztett fejlesztési igazgató szerinte (Puskás Katalin) nem megfelelően járt el. Emlékeztet, hogy nagyon sok vitát gerjesztett ez a téma, de a szükséges változások megtörténtek, és a megfelelő áron, megfelelő minőségben akarják a munkálatokat megvalósítani.

A polgármester elmeséli, vagyis felolvassa a beruházás teljes történetét, ha többet szeretnél megtudni, olvasd el az erről írt cikkünket. Picit fenyegető hangon mondja, hogy dokumentumai vannak arról, ahogyan a 2016-os váltás előtt  az eljárások történtek a közbeszerzési osztályon. Orbán Árpád próbálja csillapítani a hangulatot azzal, hogy ne felejtsük el, jelentős műszaki problémák is voltak. Nem szeretne vitát, de szót ad Biró Jolánnak, akinek az a kérdése, hogy mikor kezdődik a 24 hónap, a kivitelezési idő?

Mike Leventének pedig az a félelme, nehogy elővegye a Számvevőszék őket, kéri, hogy a táblázatot, amely tartalmazza az előzményeket, mellékeljék a tanácshatározathoz.

Nem kérdezte senki, de Gálfi azért cáfolni szeretné, amit egyesek (utalás az RMDSZ-re) terjesztenek, hogy a város nem fejlődne.

– Reálisan jövő őszre lehet kész a tornaterem – válaszol az első kérdésre Szabó Sámuel igazgató.

A melléklettel együtt szavaztatja meg a jegyző a tervezetet, de hosszú jogi kiegészítést fűz hozzá a devizről, a beszélgetésbe a fejlesztési igazgató is beszáll. Ők tudják, ők értik. Közben Mike a chatben jelzi, hogy lehet nem lesz jelben, ha sokat húzódik, de támogatja a javasolt módosításokkal.

Derzsi szerint egyszerű, a két dolog nem zárja ki egymást, el tudják fogadni az új pénzügyi mutatókat első mellékletként, és második mellékletként fogadják el az előzmények táblázatát.

Zöldágra vergődnek, már senki nem látja akadályát, szavazás következik.

Szerre szólítgatja a jegyző a tanácsosokat, a hiányzókat kétszer is, kezd elfogyni a türelme. “Vegyék komolyan, mert kezd átmenni bohózatba”.

Átmegy a határozat.

12.55 Elektromos vezetékek elhelyezéséhez kérik a testület jóváhagyását. Benedek Árpád Csabát szólítják, de a teremben már nincs, online pedig még nincs.

Hajdó még szavaz s előre bejelenti, hogy nem tud többet maradni. Nekünk nincs más választásunk. Mikének a mobilnettől függ a jelenléte. Péter Balázsnál román hang szól be.

13.00 Közben csipog egy karóra, megint eltelt egy óra. Eddig már négy, de már látjuk a végét. A Zöld Liget lakópark felé vezető út megépítése érdekében mondanak le magánterületekről (egy 554 és egy 117 négyzetmétereset) a város javára, hogy a hatméteres utat nyolc méteresre bővítsék. Két tulajdonos már beadta a derekát, izé, a telkét, Gálfi reméli, hogy a harmadik, egy vállalkozó is átadja, a közjegyző előtt tett nyilatkozatának megfelelően.

Elfogadják mindkettőt.

13.07 A szejkei csatornázási munkálatok átvételét a bizottság elutasította, ezt megtámadta a kivitelező a bíróságon, ezért szeretne ügyvédet fogadni a polgármester. A korábbi ügyvédfogadásokat sorozatosan kifogásoló Mike Levente kompromisszumot ajánl: szerinte a határozat elfogadása esetén egy felső értékhatárról rendelkezzenek. A jegyző 5000 lejt emleget, Mike még lefarag egy ezrest belőle.

Mindenesetre a szakbizottsági véleményezés negatív. Derzsi elolvasta a MACOPS beadványát, az egy dolog, hogy kéri a jegyzőkönyv megsemmisítését, de kérik, hogy kötelezzék a várost az elvégzett munkálatok átvételét. A polgármester azt kéri, hogy fogadjunk ügyvédet arra, nehogy át kelljen vennie a városnak a beruházást. Derzsi eleve nem ért egyet az ügyvédfogadással, amíg van saját jogi osztálya a városnak, de kérdi: tényleg nem akarjuk átvenni, mi a cél, tudván, hogy hamarosan a Mini Erdély parkot is megnyitnák. Mike is kér szót aztán mégsem. Úgy néz ki, Derzsi már elmondott mindent.

Biró Jolán “nem tudja leállítani magát”, ha a Szejkéről van szó. Derzsivel nem akar vitába szállni, de szerinte a két fél érdeke egybeesik, mégis perben állnak. Teljesen normálisnak tartja, hogy a cég kéri a kifizetését, a városnak pedig érdeke, hogy minél hamarabb bekössék a csatornázást, főleg, hogy négy éves munka van már benne, megvannak a tanúsítványok. A Szejkét turisztikai zónának lehetne minősíteni, és akkor az önkormányzat is beruházhat, és a wellness-központ befektetője is motiváltabb lenne. Ő nem hisz az összeesküvésben, szerinte a bürökrácia áldozata lett az ügy, mégis arra kéri a kollégákat, hogy szavazzák meg az ügyvédfogadást, hogy járjon le minél hamarabb az ügy, mert “a bíróság adott esetben betartja a törvényeket”.

Derzsi rövidre zárja: Jelentgetünk itt, pereskedünk ott, de mikor fog víz folyni azokon a vezetékeken? Egy szavába kerülne, de a polgármester inkább bő lére engedi, és visszatér az Orbán Balázs iskolához, ujjal mutogatva a közbeszerzési osztályra.

Orbán Árpád félbeszakítja: de mikor lesz víz? – az volt a kérdés. De hiába, Gálfi csak fújja a magáét. Akinek van még türelme, visszanézheti a videóban. Orbán még egyszer rákérdez, de Gálfi csak mossai kezeit: még rég lehetne válasz, ha nem pereskedének. Annyi mégis kiderül, hogy gyakorlatilag újra kell kezdeni az egészet, új építkezési engedélyt kell kiállítani, és törvényes mederbe helyezni a szejkei vizet.

Vita lezárva, félórával megúsztuk. Mike kéri a perek utáni beszámolást, és 4000 lejes határérték bevezetését kéri a tanácshatározatba. Szinte szavaznánk, de Ölvedi még szót kér, ő kitart az 5000 lejes felső küszöb mellett. Sinka Arnold jajgat a chatben Gálfi szókérésén, hogy ez már fáj. Ölvedi gyógyszerészként Algocalmint ajánl, Sinka fiolát kér, de Ölvedi Zsolt figyelmezteti, hogy vényre adják.

Csak négy igen jut a 4000 lejes javaslatra, az 5000 lejesre nyolc igen szavazat, de ez sem elég, így küszöb nélkül szavaznak az ügyvédfogadásról.

Mike lemaradt a saját javaslatáról, Ketesdi szót kér, de nem kap. Megyünk tovább, de nem világos, hogy átment-e vagy sem. Még visszatérünk rá, ígéri a jegyző suttogva. Mélységesen fel van háborodva a tanácsosok magatartásán, mert kellemetlen helyzetbe hozzák, és gyanítja, hogy provokációról van szó, és a prefektushoz rohannak. Mike Levente utólag írásba adott szavazatát nem lehet figyelembe venni, szerinte nem ment át az ügyvédfogadás.

Orbán Árpád védelmébe veszi Mikét, mert valószínűleg terepen van, és nem lépett le mint mások, pedig már öt órája tart az ülés. Kéri, hogy térjenek vissza, de a jegyző szerint nem lehet másodszor szavazni az ötezer lejes módosításról. Orbán Balázs öt felkiáltójellel kér szót. Visszatérhetnek rá, mert nem szavaztak az eredeti tervezetről, és él a módosítási lehetőséggel, s hogy ne ugyanaz legyen, 4.999 lejt javasol.

A jegyző kiakad: szégyelli, hogy egyesek viccet csinálnak belőle, a tanácsülésből.

Sinka Arnold ugyanezt írja chat-en: vicc ez az egész tanácsülés.

Gálfi rátesz egy lapáttal: havonta öt órát igazán rászánhatnak a tanácsosok.

Venczel a polgármesterhez fordul: fenntartja-e eredeti formájában a határozattervezetet vagy visszavonja, és a következő ülésen újra napirendre tűzi? Gálfi feltételes választ ad: ha még nem szavaztak róla, akkor maradjon, ha nem, akkor halasszanak. A jegyző szerint határidőn belül maradnak, ha el is marad máról. Visszavonja. Végre. Orbán Árpád megköszöni. Sinka egy kicsit értetlenkedik a chaten, nem érti, ez hogyan lehetséges.

13.52 Városrendezési tervet fogadnak el a Bethlen zónában. Sima ügy. Vagyis majdnem, mert Bíró Edith még kikéri magának a jegyzőtől, hogy márpedig ő ott volt minden ülésen és odafigyelt és szavazott, amikor kellett. A jegyző elnézést kér tőle és másoktól, akiknek nem inge. Ketesdi is beszól neki, ne oktasson ki senkit, és a gyenge térerővel magyarázza Mike későn beérkezett szavazatát.

13.57 Utolsó(!) napirendi pont: azokba a szakbizottságokba (gazdasági, szociális, projektek) helyeznék Simó Árpádot, Szarvas Zsuzsa megüresedett helyére. Támogatják.

El se hisszük, hogy végeztünk. Öt órába telt, talán rekordot döntöttünk. Jó pihenést!

Ja nem, még jöhetnek a különfélék. De Orbán Árpád megkönyörül közben rajtunk, lezárja az ülést.