Előbb Európa, majd Szentgyörgy állítaná meg őket

Miután kiesett a Bajnokok Ligájából, a második legrangosabb, kluboknak kiírt kontinensviadalból, az Európa Kupában folytatja a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub, és mint a szeptember 17-ei sorsoláson kiderült, azok után, hogy a BL-ben világsztárok ellen adogattak György Szilárdék a csarnokban, most is itthon játszhatnak, és most sem lesz könnyű dolguk.

„Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam telefonon. Megfordult több száz ember Udvarhelyen, akik a BL-mérkőzésekre érkeztek ide. Remélem, ez most hétvégén is így lesz, függetlenül attól, hogy nem olyan marketinggel rendelkező, erős asztaliteniszezők fognak részt venni, de a szakmabeliek tudják, hogy az a játékerő, amelyet a most érkező csapatok képviselnek, az ugyanolyan jó, mint a Bajnokok Ligájában” – mondta el a csapat vezetője, György István az Európa Kupa második csoportkörének küzdelmeit megelőző sajtótájékoztatón, amelyen Bíró Barna Botond, Hargita megyei alelnök és Ölvedi Zsolt, Székelyudvarhely alpolgármestere sok sikert kívánt a klubnak.

A György István két oldalán ülő politikusok is lefutották a kötelező köröket, fotók: GÁL ELŐD

Mivel a szervezési jogot is megkapta az udvarhelyi együttes, a lengyel Lotto Polski Cukier Gwiazda Bydgoszcz a cseh El Nino Praha, és az osztrák Solex-Consult TT Wiener Neustadt érkezik a csarnokba október 21. és 23. között. Az udvarhelyi csapat a második csoportkörtől csatlakozik a bajnoksághoz. Itt az Európa Kupa első körének négy csoportgyőztesét és a Bajnokok Ligája csoportjainak 12 kiesőjét sorsolták össze 4 darab kvartettbe, amelyekből az első jut tovább a következő, egyenes kieséses szakaszba.

„Egy újabb BL-csoportkört rendezhetünk meg, ezúttal az Európa Kupában” – nyilatkozta a sorsolást követően György István csapatvezető utalva az erőviszonyokra, hiszen a lengyel és az osztrák aranyérmes is a Bajnokok Ligájából kiesve került az Európa Kupába. Leendő csoportellenfeleik közül néhányukkal már találkoztak, a cseh bajnokság második helyén végző El Ninóval még öt éve, az osztrákokkal a tavalyi Európa Kupa döntő tornáján, és ugyan mindkettőt elveszítették az udvarhelyiek, mindkétszer szoros meccsen, így joggal bíznak a visszavágásban.

Az udvarhelyiek mindhárom mérkőzésüket ugyanabban az idősávban, 18 órától játszák. Pénteken a csehek, szombaton a lengyelek következnek, majd vasárnap az osztrákok ellen fejezik be a csoportküzdelmeket. A napi belépők 25 lejbe, a háromnapos bérlet 60 lejbe kerül. A csapatnak jól sikerült a hangolás

a Szuperligában

is, amelynek első fordulójában a tavalyi ezüstérmes Mioveni csapatához látogattak még szeptember 30-án, pénteken. A György Szilárd, Sebastian Loso és Tamás Szabolcs összeállítású udvarhelyiek maratoni, több mint háromórás, rendkívül szoros, nüanszokon múló küzdelme végül sikerrel végződött, 3–2-re győzték le vendéglátóikat.

Akárcsak második találkozójukon, kedden, október 18-án, amikor az első osztályba idén feljutó Focșani volt az ellenfél. „Tisztában voltunk vele, hogy nem lesz könnyed győzelem, de nagyot alakított ismét mindhárom játékosunk. Még ha voltak is kisebb megingások, és kétszer is egyenlített az ellenfél, a tapasztalat hozta a második idegenbeli győzelmet 3–2 arányban” – tette közzé Facebook-oldalán György István a mérkőzés után. A Focșani elleni mérkőzés ide kattintva újranézhető. 

A Szuperligában eddig Tamás Szabolcs kapott szerepet, élt is a lehetőséggel

A Szuperligában a dobogó a cél, a kezdés jó volt, hiszen eddig kettőből kettő a mérleg, de még van nyolc forduló hátra, a következő, hazai, Sepsiszentgyörgyi Sic elleni mérkőzés nagyon fontos lesz. Velük kedden, október 25-én játszanak György Szilárdék a csarnokban 15 órától. „Vesszük lépésről lépésre” – fogalmazott István, aki szerint ugyan a Steaua nagyon erős – hiszen a Ionescu, Movileanu, Istrate hármas az U21-es világranglista első tíz helyezettje között vannak –, nincs olyan kiemelkedő favorit a mezőnyben, aki ellen úgy gondolnák, hogy nincsen semmi esélyük.

A sűrű program nem kíméli a fiúkat,

Loso például kétoldali ágyékhúzódással küzd a folyamatos meccsterhelés miatt. A csapatvezető reméli, rendben lesz a pénteki Európa Kupa mérkőzésre, de ha mégsem, van, akivel pótolni, hiszen a keret négytagú: Tamás Szabolcs, és Sánduly Levente egészíti ki a György Szilárdot, és a klub svéd idegenlégiósát.

A már BL-tapasztalattal is rendelkező Sánduly Levente

És nézve a két játékos renoméját, megnyugodhatunk, Sánduly a BL-ben izzasztotta meg a világranglista hatodik helyezett játékosát, Truls Möregardot, míg Tamás Szabolcs az idei két Szuperligás mérkőzésen alkotott nagyot. „Szabolcs Focșaniban 2–0 arányú hazai vezetésnél szedte fejben össze magát, és megfordította a mérkőzést, ez volt az egyik kulcsmomentuma annak, hogy megnyertük” – mondta István.

„Olyan ellenfelekkel játszottam, akikkel már ezelőtt is. Szerintem az én szintemen vannak, sem gyengébbnek, sem erősebbnek nem nevezném őket, de szerencsém volt, és mindkét mérkőzést sikerült megnyernem” – meséli eddigi két Szuperligás mérkőzéséről szerényen Szabolcs. Ő és Levente az Európa Kupában harmadik emberként kapnak szerepet, amennyiben Loso egészséges lesz. Az ellenfelek várhatóan első két játékosát, Loso és Szilárd ellenfeleit kielemezte a csapat, a harmadik játékosét még nem. „Megnézzük majd a meccs előtt” – zárták rövidre a fiúk, Tamás és Sánduly.