Élő közvetítés az októberi tanácsülésről

Jó reggelt kívánunk a városházáról a rendes havi tanácsülésről. 9 óra 4 perckor megnyitja az ülést Benedek Árpád Csaba, a jegyző megállapítja a kvórumot (18-ból 17 jelen van, hiányzik Godra Zsolt POL-frakcióvezető). Napirend előtt a polgármester és Berde jelentkeznek a mikrofonhoz.

Fotók: Gál Előd

Gálfi bemutatja röviden a napirendet: költségvetéskiigazítás, zárszámadás erdőgazdálkodás, patakok, hidak, játszóterek, mezei utak, vagyoni kérdések, bérbeadások várnak a tanácsra. Ezúttal is adnak el ANL-s lakásokat, kész az új ifjúsági lista, beveszik közvagyonba az új városi buszt, nekifognak az első Saligny-projektnek, a Dózsa György utca felújításának.

Emlékezteti a tanácsosokat, hogy felelősséggel tartoznak döntésükkel a városnak attól függetlenül, hogy mennyire szimpatikus ő maga számukra. A projektek helyzetét elküldte a hivatal a tanácsosok kérésére, de nem szeretne kitérni a téma alól.

Elismeri, hogy van egy jelentős késés, de vannak biztató jelek: jól állnak a szombatfalvi otthonnal, tömbházszigeteléssel, az OB tornatermével és a BG-nél. Előkészületben a Rákóczi, tervezés alatt a csillagvizsgáló, sorolja még. Zajlik a közbeszerzés a várra, az inkubátorházra.

Amikor a polgármestert szidják, az is jusson eszükbe, hogy az előző ciklusban összesen 5 millió lejt sikerült lehívni – fényezi magát. „Annyira jól sikerült, hogy bele vagyunk görbülve”, mondja az aktuális ciklusra, és úgy reméli, hogy exponenciálisan fog nőni a lehívott összeg a következő időben. Türelmet és bizalmat kér a tanácstól.

Benedek kicsit pontosítana a megkapott adatok alapján: mindössze 9 millió lejt tudott elkölteni a hivatal, ebből 5 millió a lehívott, négy projektre még szerződés sincs. Ő jó munkát kíván, de nagyon nehéz lesz.

9 óra 14 perc Berde Zoltán a mozis petíciónkat hozza szóba. 735 aláírót számolt a mai napig, amit dicséretesnek tart, és az RMDSZ is kéri, hogy a hivatal a mozival foglalkozzon, rendeljen forrásokat hozzá, készítsen tanulmányt. Válasz most nem érkezik, napirend elfogadva, bele is vágunk.

A múltkori jegyzőkönyvekben kértek pontosításokat. Benedek utoljára szeretné jelezni, hogy a közigazgatási szaknyelv nem megfelelő a román fordításban. Amíg a POIM poenként jelenik meg, addig az RMDSZ-frakció sem tudja megszavazni. Az ők tartózkodásukkal fogadják el.

A költségvetéskiigazítást a gazdasági igazgató mutatja be. Kaptunk tízezer lejt a megyei pénzügyi hatóságtól, ami a diákok kedvezményes szállítására van. A törvény lehetőséget ad a harmadik negyedév végén a beruházások átcsoportosítására.

Új tétel a csereháti hulladékgyűjtőpont, a többi pozíciónál emelést javasolnak: a Palló épületére, az Orbán Balázs iskola sporttermére, a moziteremre, a kerekerdői utakra, valamint az Eminescu és Dózsa utcákra.

A fentiek fedezésére 30 pozícióból vonnak el mintegy 2 millió lejt. A megmaradó 850 ezer lejt plusz a csillagvizsgálótól 150 ezer lejt, amit a Rákóczira fordítanak.

Két módosító javaslat volt a szakbizottságban: lakószövetség alapítása a csereháti negyedben (5500 lej), illetve ÁFA-visszaosztásból 150 ezer lejt kaptak, a tegnap jött az értesítés, amit javításokra javasolnak elkölteni. Benedek korrigálná a felterjesztést, ő úgy tudja, hogy a kormány tartalékalapjából van az utóbbi összeg, de az igazgató románul is felolvassa és kitart az eredeti forrásmegnevezés mellett.

Berde fenntartja azon módosításukat, hogy a Benedek Elek iskolának 80 ezer lejt adjanak a biodry-rendszerre (épületszárítás).

– Befoglalták, az Ugron Gábortól vesznek el – válaszol neki az igazgató, aki a szavazás után rá is tér a harmadik negyedév zárszámadására.

Berde szerint nyilvánvaló, hogy nagy a lemaradás, a beruházásoknál alig 18%-os a megvalósítás. Az utolsó negyedévben nem nagyon látja, hogy ez a szám sokat javulna, szerinte türelmes volt mindenki, 6 éve várják – üzen a polgármesternek. Benedek még ráhúz egyet, hogy épp a beruházásoktól vettek el a költségvetéskiigazításban. Ő nem is emlékszik, hogy valaha 50% alá esett volna a megvalósítás. Negatív a szakbizottsági vélemény, senki sem támogatja, mindenki tartózkodik.

9 óra 32 perc A helyi adókat és illetékeket az infláció értékével (5,1%) frissíteni kell. Külön érinti a tehergépjárműveket az árfolyam alakulása, az új érték lesz a 2023-as alapérték.

A jó adófizetők listáját minden negyedévben közzéteszik, ehhez is tanácshatározat szükséges. Azokat a jogi személyeket is közzéteszik, akiknek 20 ezer lejnél nagyobb adósságuk van.

A városi bölcsőde már a tanfelügyelőség alá tartozik, ezért szükséges kivonni a város alárendeltsége alól, az alkalmazottak nem szerepelhetnek a hivatal bérlistáján.

150-ről 132-re csökkentik a fogyatékos személyek mellé rendelt gondozók számát, akiket munkaszerződéssel foglalkoztatnak. Jakab Zoltán 137-re emelné a számot, hogy ha volna még szükség esetleg. Elfogadva.

A város erdőalapjából származó tűzifa kikiáltási ára 277 lej/köbméter. A szénabála ára 125 lej.

Az erdőalapon kívüli területből származó fa kiindulási ára következik. 9 hektár területet készülnek erdősíteni a Szarkakő alatt, amelyen a vékony, alacsony, gyenge tüzelőértékű fák kitermelését és értékesítését javasolják 65 lej/köbméter áron.

A patakokat, csatornákat veszik közvagyonba, hogy a város gondját tudja viselni őket. Gálfi külön köszönetet mond a munkáért, ami nem látszik, de sok energiát vesz fel. Eredményként könyveli el, hogy a város vagyona gyarapszik.

9 óra 51 perc A mezei utak felújítási dokumentációját frissítik a Cserehát-Cekend zónában, támfalra is szükség van egy szakaszon, több átereszt foglalnak be a tervbe. Mintegy 1-1 millió lejjel nőnek az anyag- és munkadíjak. Dávid Endre örül ennek, viszont negatív hatása is van, mondja, „mert növekedik a forgalom, így várhatóan jelentős szemét fog keletkezni, néhány szemetest helyezzünk ki, ha erre van lehetőség.” Természetesen, elemezzük – szól vissza Sándor Alpár mezőgazdasági osztályvezető.

Kerekerdő zónában 3,3 km kétsávos aszfaltutat terveznek, betonozott sánccal és járdával, katonaság előtt parkolóval. Az út a Szentimre utcát köti össze a katonasággal, innen pedig a Csereháton át a boldogfalvi községhatárig húzódik, ahol összeér a község által felújított úttal.

Gyermekvédelemben tevékeny szervezetnek adnak ingyenbérbe a város köztulajdonában lévő ingatlanban. Benedek kérne majd egy kimutatást arról, hogy a Kossuth 20. alatti épületben a helyiségek hogyan állnak. Ettől függetlenül elfogadják a határozatot.

A kataszteri és telekkönyvi hivatal épülethasználati szerződésének meghosszabbítása következik. Az épület körüli „áldatlan, civilizálatlan” terület rendezését kéri az RMDSZ-frakció Berde tolmácsolásában. Ölvedi jelzi, hogy vannak elindított folyamatok. Akkor eredményeket várunk, szól vissza Berde.

A Bányai és Eötvös iskolák egyes helyiségeinek bérbeadásához is pozitívan áll a tanács.

A Harmat utcában ivó- és csatornahálózatra csatlakoztatásra, az Éltetőkút utcában ivóvízhálózat bővítése végett kéri a Harvíz a hozzáférését a közterülethez. Megadva.

Villanyhálózat bővítésére bólintanak rá többek között a II. Rákóczi utcában. A Széldomb zónában két területet leadnak a városrendezési tervnek megfelelően, közterület létrehozása és fejlesztése érdekében. A tanács elfogadja.

Közvagyonból magántulajdonba tesznek át egy ingatlant, amelyet az egyháznak vissza kell szolgáltatni, ami eddig a Kipi-Kopi napközihez tartozott, azzal a feltétellel, hogy tíz évig az egyház fenntartja a rendeltetését.

10 óra 7 perc A napirend hat oldalából a negyedikre fordítunk. Elfogadják az utcák, hidak, játszóterek, a Dávid Ferenc tér technikai mutatóit a jövőbeni fejlesztések érdekében. Egy parkot le kell választani a II. Rákóczi Ferenc utca telekkönyvéből.

A stadion területén található asztalitenisz-épület a sportiskola kezelésébe kerül át.

Beveszik az új városi buszt a közvagyonba, egyúttal átadják az Urbana kezelésébe. A szakbizottság nagyon szívesen utazna vele, szól hozzá Péter Balázs, így pozitívan véleményezték.

Kicsi, de a miénk, fogadjuk el – hányja fel Benedek a polgármesternek, hogy csak tíz ülőhelyes a busz. „Ha már kiprovokálta”, Gálfi azzal terel, hogy törvényesen bonyolították le, szerinte a célt fogja szolgálni, nem vidékre utazunk, hanem városon belül, néhány kilométert utazva kibírható az álldogálás.

10 óra 14 perc A műszaki igazgató picit belefeledkezve lapozgat maga előtt, mire felpillant, veszi észre meglepetten, hogy rá várnak, vagyis az új ifjúsági lakáslista előterjesztésére. Érintettség miatt Darabont Gergő nem vesz részt a vitán és a szavazáson. Nélküle is elfogadva.

Jönnek az ANL-eladások. A vásárló kérésére módosítják a befizetett összeget egy már eladott lakásnál. További 11 lakás eladására bólint rá a tanács, miután az előleget és az 1%-os kezelési költséget befizették az igénylők.

10 óra 23 perc A II. Rákóczi Ferenc utca felújítása a közvilágítást is érinti. 82 oszlop, LED-es távvezérléses lámpatest felszerelését jelenti többek között, ami 3,830 ezer lejbe kerül és 8 hónap a kivitelezési idő.

Az Anghel Saligny-programból az Eminescu és a Dózsa utcákra jutott pénz, a dokumentáció elfogadását kéri a hivatal a projektek elkezdéséhez.

A város hőellátási stratégiája frissül.

A Vásártér utca 1. szám alatti vegyes (kereskedelmi-lakó) rendeltetésű zónának a városrendezési tervét fogadják el.

10 óra 28 perc Elértünk az utolsó napirendi ponthoz, ami az eredeti kiegészítéseként került be. A csereháti lakóegyesület megszűnése nyomán új lakószövetséget hoznak létre, ebben részes a város is, hisz nem minden lakást adtak még el – hangzik el a felterjesztésben. Jóváhagyva, jöhetnek a különfélék.

Dávid Endre érkezik a pulpitushoz. „Rózsa Sándor-anekdotával most nem készült”, mondja, majd harcias hangvételben emlékeztet arra, hogy lejárt a 30 napos határidő egy kérésükre, ezért nyomatékosan felolvassa a pontokat, amelyek a Gyepes-Ifjúság zóna gyatra vízelvezetésére, járhatatlan járdáira vonatkoznak.

A másik dolog, hogy karbantartási listáról értesültek a sajtóból, ezt is kikérték a hivataltól, szeretnék közösen megvitatni a prioritásokat.

Egy városlakó – Baricz Imre – köszöni Dávid Endrének, hogy lehetővé tette a felszólalását, amit a jegyző nem. Az udvarhelyi polgárok nagyon örvendenek, ha elektromobilitási törekvései vannak a városnak. Írásban szeretnének tájékoztatást, hogy ha igaz, hogy töltőállomások porosodnak, akkor miért, és vonják felelősségre azt, aki esetleg nem ért kellőképpen hozzá. A tömegközlekedési eszközök töltőpontjait használhatják-e majd a lakók vagy sem nap közben, amikor a buszok úton vannak?

A másik téma a játszóterek állapota. Sajnálattal veszi tudomásul, hogy valaki „kókler módra” egy doboz vörösfestékkel megcsúfolta a gyermekeket, a családosokat. A faelemek úgy ki vannak korhadva, hogy a gyermekét nem meri felültetni rá. Tényleg nincs annyi pénz a városkasszában, hogy ezeket helyreállítsák? A homokozók sem nagy dolog, mégis kavics volt, nem homok. Tényleg nincs száz lej? – teszi fel a kérdést.

Kéri, hogy a felelős személyeket és a határidőket nevezzék meg. „Ha lerázó választ kapunk, akkor számíthatnak arra, hogy a sajtóhoz fordulnak”, de bízik benne, hogy odáig nem jutnak el.

10 óra 40 perc Kovács Attila fejlesztési igazgató válaszol a töltőállomással kapcsolatban. Igaz, hogy egyet sem szereltek még fel, év végére a művelődési ház mögötti parkolóban három töltőponttal készülnek. Több mint húszat szerelnek még fel további pályázatokból, új lakások építésénél például már a követelmények között szerepel a felszerelésük. A buszok számára fenntartott töltőállomások használata technikailag nem lehetséges a személyautók számára.

Benedeket is meglepi, hogy Udvarhely megengedi azt a luxust, hogy két éve porosodnak. – Itt van az az egy töltőállomás, elkészültek a felszerelési tervek, de tulajdonosok közti vita miatt nem lehetett felszerelni, ezt oldják még az év végéig – válaszolt neki is az igazgató.

Persze, hogy nem azért van, hogy porosodjon, de a villanyvállalat tehetetlensége is közrejátszott. Egy bizonyos teljesítményre van szükség, nem találták a megfelelő helyet” – teszi hozzá a polgármester. Benedek szerint a porosodást meg lehetett volna előzni, mielőtt ilyesmikre vállalkozik a hivatal, nézzenek körül, hogy megvalósítható-e.

Ölvedi is felszólal, ő csak szeretné „megköszönni” az RMDSZ-eseknek, hogy amikor látják, kezdenek foglalkozni valamivel a hivatalban, nyomban javasolják a következő tanácsülésen, hogy foglalkozzanak vele.

Benedeket az is zavarja, hogy a T-park applikációban nőtt a parkolási díj. A Harvíz beígért tízmilliós fejlesztéséről, a szejkei ügy állásáról sem kaptak információt a szeptemberi tanácsülés óta, hányja fel Gálfinak.

A parkolással kapcsolatban Venczel Attila jegyző még egyszer megnézi és elküldi a választ, ha kell.

Gálfi tudomása szerint a Harvíz dokumentációja Bukarestben van, várják az értesítésüket, és azonnal továbbítani fogja, ígéri. A Szejkén afelől biztosít, hogy a tervező és a szakértő együtt dolgoznak, és abban bízik, hogy megfelelő megoldások születnek.

Mivel a múltkor ő hozta fel, Biró Jolán is hozzászól: tárgyalásokat folytattak a tervezővel, kivitelezővel, polgármesterrel, fejlesztési igazgatóval, tehát „a dolog mozgásban van”, az álláspontok közelednek, de őt az érdekli, hogy folyik a víz vagy nem, a szejkei csatorna legyen átadva az év végéig. A tanácsnak személy szerint megígéri, hogy novemberben beszámol a fejleményekről.

Baricz Imre visszatér egy kérdés erejéig a pulpitushoz: a Kaufland hogyan oldotta meg a töltőpontot?

Neki nagykapacítású rendszere van – válaszol röviden a fejlesztési igazgató. Péter Balázs még hozzáteszi, hogy náluk a Matplastnál is ugyanez adott, de nem menne most bele a technikai részletekre.

A jegyző emlékezteti a városlakókat, hogy lehetőleg írásban tegyenek petíciót. Valóban van lehetőség arra, hogy a tanácsüléseken részt vehessenek a polgárok, viszont csak a napirenddel kapcsolatban. Nem a görög demokrácia szerint tartjuk a tanácsüléseket – szögezi le.

Benedek szerint nem kellene félniük a civilek véleményétől, és ezzel be is rekeszti a pontosan kétórásra sikeredett ülést. A viszontlátásra!