Élő közvetítés a novemberi tanácsülésről

Jó reggelt! 9 óra van, a Szent István teremből jelentkezünk, az RMDSZ tanácsosai még az előtérben egyeztetnek, a POL-osok már bent helyezkednek, a főasztalnál nagy paksaméták várnak a tanácsosokra. Az előre kiküldött napirend szerint nem fogunk unatkozni, 40 határozattervezetet jelentettek be, de úgy hallottuk, az adókat és illetékeket leveszik a napirendről.

fotó: Gál Előd, Ilyés Zalán

9.10 Napirend előtt Ferkő Andor református lelkész köszönti a tanácsosokat, egy képet hozott nekik, amit egy udvarhelyi fotós lőtt a Miklós-hegyről, háttérben a Fogarasokkal.

„Ilyen város nincs, ez a kép nem létezik Romániában” – idézte a kétkedőket a Facebook-ról. Kérdi a jelenlévőket, hogy hiszik-e, látták-e így a várost, a hegyeket?

De ez csak bevezető, gyorsan áttér az igehirdetésre, zsoltárt olvas. Hamar elveszítjük a fonalat, mert a Bibliától a saját családján át egy berlini csillárra önmagát felakasztott politikusgyermekig és az oroszlánokon át mindenről is szót tesz, látszólag ezek mind kötődnek, ahhoz hogy látjuk-e a hegyeket, de nem olyan egyszerű követni, nemhogy kibogozni.

Csak úgy pörögnek a nagy szavak, még több példa meg a “látod-e a hegyeket?” Ha nem látod, nincs optikád. Lássátok a családot, a várost, a nemzetet, “tiszta kezeket”, tudjatok kimosakodni a munkából – erre mond Áment és arra, hogy ha mi nem is látjuk, Isten minket lát. Spontán áldást mond a városvezetésre, a vállalkozásokra, hálát mond az orvosokért, és kéri, hogy Jézusban találjuk meg életünk, munkánk célját, értelmét. Egy Miatyánkkal zárja mondandóját, mindhárom történelmi felekezet köszönésével távozik a mikrofontól, mi pedig a szekuláris városvezetéstől.

9.17 A polgármester köszönti a jelenlévőket, napirend előtti felszólalását, felvezetőjét hallgatjuk. A korlátozások nehezítik a hivala és a tanács munkáját is, tehetetlenek vagyunk, mégsem ülünk tétlenül. Tervek készülnek, amelyek alapján több projekt is elindulhat. Hálistennek nem sorolja fel mind a negyven határozattervezetet, néhányat azért kiemel: költségvetéskiigazítás, III. negyedévi zárszámadás, bérleti és koncessziós díjak, adókedvezmények, közvagyonba vételek, alpolgármesteri kabinet létrehozása. Az idén nem lesz lehetőség közös gyertyagyújtásra Advent vasárnapjain, de lélekben együtt leszünk. Ezzel át is adja a főjegyzőnek a szót.

9.20 Venczel Attila megállapítja, hogy mind a 19 képviselő jelen van, határozatképes. A napirend előtt pár dolgot megjegyezne: a helyi adókra és illetékekre, illetve a koncessziós és bérleti díjakra vonatkozó tervezetekre az egyik szakbizottságtól nem jött szakvélemény, így nem dönthetnek róla. A mára előterjesztett egyetlen koncesszióbaadási tervezetnél (műfüves pálya a sportcsarnok mellett) pedig oly mértékűek a szakbizottsági módosítási javaslatok, a többség beleegyezésével visszaküldésre kerülhet.

9.27 Első napirendi pont: a Számvevőszék legfrissebb jelentésének és döntésének bemutatása. Három éve volt utoljára ellenőrzés, mondja a jegyző, most hat pontban foglalták össze a választási kampányban (érdekes, hogy ezzel akkor nem jöttek a sajtóhoz) felfedezett rendellenességeket, megemlítene néhányat közülük.

A második pontnál az egyik – kültelekvásárlással kapcsolatos – tanácshatározat nem törvényes, ezzel nem ért egyet a jegyző. A hármas pontban egy szakértői véleményre kifizetett összeget tartanak jogtalannak, a jegyző ezzel sem ért egyet, azért rendelték, hogy a város ne költhessen többet egy területre, mint amennyit az ér. Hasonló probléma az ügyvédfogadás, amelyeknél nem volt tanácsi támogatás, azt nem fizethette volna ki a város pénzéből a polgármester.

A minimálbér emelése magával vonta a beruházási árak növelését, a Számvevőszék nem megfelelően történt, 18 ezer lejes kárt állapított meg abban az utolsó pontnál, amit Venczel még bemutat a jelentésből. Kéri a tanácsot, hogy a napirend végén hagyják jóvá az ügyvédfogadás, hogy tudják megfellebbezni a Számvevőszék döntését.

9.33 A november 12-ei jegyzőkönyvekről szóló pontot is a jegyző mutatja be. – Jelentősen megkönnyíti a dolgomat – utasítja rendre finoman Péter Balázs ülésvezető, aki picit mellőzve érezhette magát.

837 ezer lejes növelés javasolnak jövedelmi oldalon a gazdasági osztálynál, költségi oldalon ezt igyekeztek “befogni” az igazgatóságok és az alárendelt intézmények kérése alapján. Az összeg felét a kulturális intézmények között osztják el. Meglepetés: szakbizottsági vélemény pozitív, vita nélkül elfogadták a költségvetés kiigazítását.

Vass Szabolcs, a könyvelési és költségvetési osztály vezetője mutatja be a kiigazításokat

Ezután Szilágyi István gazdasági igazgató vetítőn bemutatja a III. negyedévi zárszámadást, táblázatokban és grafikonokban, igyekszik közérthetően elmagyarázni a bevételi és kiadási folyamatokat, hogy mi változott a tervezett költségvetéshez képest.

Van néhány furcsaság is. A 2020-as évben még úgy is jóval több jövedelem folyt be személyi jövedelemadóból a városkasszába 2018, 2019-hez képest hogy csak az első 10 hónapnak értünk a végére. De más furcsaság is van. Nem értik például, hogyan tudott bejönni júliusban a szokásosnál jóval nagyobb összeg, a szükségállapotból „kilépett” cégek nagyon sok jövedelemadót fizettek, ez toronymagasan kiugrik. A pénzügynél érdeklődtek, nem történt-e tévedés.

Egy másik érdekesség, hogy minél nagyobb a fizetése valakinek, annál többet hagy az itthoni költségvetésben az adókból, egy bizonyos összeg felett kijön az 50%.

Kitér a textilipar problémájára, hogyan hat a kiesés a városra. A négy textilipari cégnél összesen 1.642 foglalkoztatott személyt számolt, ez tíz százalék visszaesés, ha mindenkit elbocsátanak. 32 millió bevétel helyett. De az átlagosnál kisebb az átlagjövedelem a textiliparban, ezért valamivel kevesebb, 3 millió helyett 1,5 millió lejes kieséssel számolnak a gazdasági osztályon.

Albert Sándornak (POL) van egy kérdése. Jöjjön ki, kapcsolja is be (a mikrofont)! – szól barátságosan, de határozottan kollégájához Péter Balázs ülésvezető. Ha nem itteni a székhelye a cégnek, akkor mi történik az adóval? – kérdezi Albert.

– Ha öt alkalmazottnál több van, akkor a helyi településre kell utalni a jövedelemadót, válaszol Szilágyi. Ahol van a telephely, ott fizetik be a pénzt, hiába ingázik az adófizető, mondjuk, Szentegyházáról.

András Lehel kérdi, hogy a megyei tanács mennyiről dönt-e a jövedelmiadó-visszaosztásból, kifogásolva hogy ez politikai alapon történik. Ő 27 millió lejről tud éves szinten, ebből mennyit kapott Udvarhely és mennyit kellett volna kapjon arányosan?

9.54 Udvarhelyen 65% marad, 18% amit a megyében szét lehet osztani, tavaly 0 pénzt kaptak, de Csíkszereda és Gyergyó sem, inkább a vidéknek osztják, idén 380 ezret juttattak a kórháznak a beígért 500 ezer helyett – válaszol Szilágyi.

A jegyző annyival egészítené ki, hogy van egy törvény, ami megengedi, hogy eltérjenek a főszabálytól: a megsaccolt adó 15%-a illeti meg a megyét, 65% a települést, újabb 6%-ot kap a megye, amit a települések között kap, ez nem politikai kritérium kellene, hogy legyen. 2020-ban 27.316 ezer lejt kap minden megye, a 6%-ot ki kell adnia a megyei tanácsnak, köteles bekérnie az igényeket a településektől, ami alapján hoz egy határozatot. De nem emlékszik, hogy kaptak-e egyáltalán levelet a megyei tanácstól, ennek a törvényes előírás betartására biztatja a városvezetést.

Elfogadják a zárszámadást, ezúttal sincs vita.

9.58 A helyi adókról és illetékekről szóló döntést elhalasztják decemberre.

Amennyiben a koronavírus miatt fel kellett függesszék tevékenységüket egyes vállalkozók, az ingatlanadó 50%-os elengedését kérhetik. Ha állami intézménytől bérelnek helyiséget, akár 100%-os is lehet a bérmentesség, vezeti fel Czika Edith, az adóoosztály vezetője. Mind a 19-en támogatják a határozat elfogadását.

A Harghita Business Center (inkubátorház) épülete és telke adómentességéről szól a következő tervezet, ezt egy minimis támogatási rendszerrel oldták meg eddig, ami csak egy évre szólt, ezt hosszabbítanák meg 2023 végéig. Mintegy 30 ezer euróról van szó. Elfogadva.

Az alpolgármesteri kabinet létrehozása következik, egy munkaszerződéses állást enged meg a mandátum idejére a közigazgatási törvény. Mindenki támogatja.

A törvény értelmében minősítési bizonyítványt kell kiállítania a hivatalnak arról, hogy a blokkfelelősök teljesítenek bizonyos feltételeket. Ennek szabályzatát fogadják el egyöntetűen.

10.10 A tanintézmények vezetőtanácsába és minőségbiztosítási testületeibe neveznék ki az újonnan beiktatott tanácsosokat. Péter Balázs intézményenként felsorolja a frakciók által javasolt neveket, erre kér egy-egy szavazást.

Pénzalapot kell elkülöníteni az erdőket megközelítő utakra, hogy tudják utalni a brassói erdészetfelügyelőségtől a széltörésekre, egyéb károkra járó összegeket. Száz hektár erdővel gazdagodott a város, ezekhez is hozzáférést akarnak biztosítani, amihez újabb pénzalap létrehozása szükséges. Mindkét javaslatot támogatják.

6109 köbméter lehet kitermelni tíz év alatt, jövőre 962 köbmétert javasolnak kivágásra, de az időzítése a széltörésekből származó fa értékesítésétől függ, valószínűleg 2021 őszére marad. Ez is jóváhagyva.

Bethlenfalván egy telek a román állam nevén szerepel, kérésre a lakóház tulajdonosainak nevére írják át a telekkönyvben.  Varga Katalin utcában egy másik ingatlannál módosítanak egy hasonló ügyben korábban hozott tanácshatározatot. Frissíteni kellett az összes nyilvántartásban a címet, mert nem talált a régi számozás az újjal, illetve a prefektus 800 négyzetméterről 200-ra csökkentette a megítélt jogosultságot. Mind a két ügyben beleegyező a tanács válasza.

10.23 Egy nyilvános árverésről szóló korábbi tanácshatározatot módosítanak. Eladásra szán két szomszédos területet a Csereháton, óvodaépítés céljából, de nem volt két jelentkező, ezért újabb kiírásra és új bizottságokra van szükség. Elfogadják.

Egy 309 négyzetméteres területről lemond a Csereháton egy magántulajdonos, útépítés céjából, a város javára.

10.27 A feléhez értünk, az ülésvezető szünetet rendel el, miután erre vonatkozó kérdésére a kollégák bólogatnak.

Nem a szakmaiság hiánya, hanem  jogászok hatásköre, egyikük régisége sem teszik lehetővé a jogi képviseletet – magyarázza a jegyző, aki különben egyetért az ügyvédfogadás elkerülésével, amennyiben lehetséges. Nagy gondot jelent ugyanakkor a megfelelő tapasztalatú jogászok hiánya városban, reméli, hogy ez idővel rendeződik.

Berde Zoltán, az RMDSZ új frakcióvezetője

Figyelembe veszik a bizottságban megszavazott felső pénzügyi határt, amit 10 ezer lejben állapítottak meg. Berde Zoltán, az RMDSZ új frakcióvezetője fenntartja pártja álláspontját: Puskás Katalin és a szejkei csatornázás ügyében sem tartják indokoltnak a további pereskedést. A hivataltól pedig kérik a jogi osztály kiépítését, hogy érdemben tudjanak a peres ügyekkel foglalkozni.

– Elfogadjuk az RMDSZ véleményét, de mindenkit megillet a védelemhez való jog, „szomorúan” veszi tudomásul, hogy a polgármestert ebben nem támogatják, pedig nem ő kezdte, hanem őt támadták meg – jegyzi meg Péter Balázs, aki szerint felelőtlenség volna bármit is átvenni, kifizetni, amíg nem tisztázódik az ügy.

Venczel hozzászól: az egyik ügyben már nyert a város alapfokon, de minden esetben törvényes kötelessége a városnak végigvinnie a pereket. Úgy tudja, a polgármester decemberben is készül további ügyekben ügyvédet fogadni.

Ölvedi Zsolt (POL) szerint erkölcsi kötelességük az RMDSZ-eseknek is támogatniuk ebben Gálfit, a hivatalt, miután a kampányban azt ígérték, ha jelöltjük megnyeri a választásokat, pereskedés nélkül megoldják a szejkei csatornázás ügyét. Berde szerint paradox helyzet, mert a kivitelező csak annyit kér, hogy vegye át a munkálatokat, vagyis végezze a munkáját a polgármester. Szerinte nem az időt kellene húznia, hogy perre kényszerítse a kivitelezőt. Tartózkodni fognak, Péter Balázs kéri, hogy fontolják meg legalább a Számvevőszék döntésével kapcsolatos ügyvédogadást. Név szerinti szavazást kér Berde.

Végül nem gondolták meg magukat az ötödiknél sem, ugyanúgy szavaznak az RMDSZ-esek és Bindea a Számvevőszék döntésével kapcsolatban indítandó eljárás esetében is.

11.25 Benedek Árpád Csaba RMDSZ-es képviselő a helyi kézművesek és kistermelők nevében intéz egy kérdést a városvezetéshez. Egy átiratot fogalmaztak meg, még nem kaptak választ. Kérik, hogy a hó végi hagyományos helyi vásárt engedélyezzék a járványügyi szabályok, törvények betartásával, mert a törvény is engedi a szabadtéri rendezvényeket,  és úgy tudja, hogy más városokban is hagyják.

Péter Balázs a hivatal védelmére kér: bizonyára fognak megoldást találni. A jegyző elnézést kér, de picit beleszól Zörgő Noémi sajtófelelős munkájába, és tájékoztatja a jelenlévőket arró, hogy a vörös zónából sárgába fogják helyezni, mert jóval három ezrelék alatt volt az elmúlt napokban, de ez még nem jelent teljes fellazulást, elég szigorúak lesznek így is az előírások. A helyi korlátozásokat helyesnek ítélték meg, feltételezhetően a lakosság megértette, hogy szükség van rájuk, és ennek is tulajdonítható a fertőzöttség visszaesése. A letett kéréssel kapcsolatban: a polgármester még nem tud rábólintani, mert a „gyülekezési” bizottság holnap fog összeülni. Kimondottan a karácsonyi vásárokat el kell felejteni, mondta az államelnök, de erről jogszabályt még nem láttak, kíváncsiak a rendőrség álláspontjára.

11.30 Berde egy lakossági problémát is jelezne: a Tomcsa Sándor negyedben épült egy filagória, egy fapihenő a Küküllő partján, ahol állandó jelleggel fiatalok vannak, csendet zavarnak, hiába ment ki a helyi rendőrség. Erre kérnek megoldást, még ha a vörös kód és a hideg részlegesen meg is oldotta. Péter Balázs megígéri, hogy tolmácsolják az üzenetet.

Jakab Zoltán (RMDSZ), a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola aligazgatója kérdi, hogy ha nincs akadálya, engedjék meg, hogy az idén megspórolt pénzeket a tanintézmények átcsoportosíthassák az online oktatás fejlesztésére. Pálfi Kinga (POL) alpolgármester válaszol: helyénvaló észrevétel, jövő szerdán találkoznak a tanügyisekkel, hogy az ehhez hasonló ügyeket megbeszéljék.

Albert Sándor üti a vasat, ad még egy lehetőséget az RMDSZ-es és MPP-s kollégáknak, hogy mondjanak le honoráriumuk kétharmadáról, ahogyan a POL-osok tették, különben nélkülük indítják el a civil támogatási programjukat.

Berde: helyénvaló a POL-tól, hogy betartja a saját választási ígéretét, de ne várja el, hogy mások is kövessék, mindenki a saját belátása szerint cselekszik, ettől függetlenül is támogatják a civil szférát, még ha nem is lesz Facebook-poszt belőle.

Péter Balázs válaszol neki röviden: nem is a Facebook-posztok generálása a cél, hanem mi csak azt akartuk, hogy ne maradjanak ki a jóból.

A jegyző egy technikai bejelentéssel zárja az ülést: a tanácsosok töltsék ki a prefektusi hivatal által kért táblázatot, mert máris meg vannak késve, és szidódva.

Köszönjük a figyelmet, az összes napirendre került határozatot elfogadták, a tanácsülés véget ért.