Élő közvetítés a márciusi tanácsülésről

Jó reggelt kívánunk, 9 óra elmúlt, de még nem kezdődött el a márciusi rendes havi tanácsülés. Mintha az év első találkozója volna, úgy csevegnek az emberek egymással, senki sem siet különösebben a helyére. S habár a kovidnak jogilag vége, nem költöztünk vissza az Orbán Balázs terembe, maradtunk az impozánsabb és tágasabb Szent István díszteremben.

Fotók: GÁL Előd

Végtelenségnek tűnik, mire kezdünk, az óra mégsem mutat többet 9 óra 5 percnél. A polgármesteré az első szó, ahogy szokás. Bőven lesz munkája a tanácsnak, mondja, közel 30 napirendi ponttal várta a testületet. Szerencsénkre nem sorolja egyenként fel ezeket most sem, de néhányat azért kiemel: zárszámadás, költségvetéskiigazítás, Urbana költségvetése. A költségvetéssel kapcsolatban köszönetet mond a város nevében az RMDSZ-nek a 219 ezer lejes fűtéstámogatásért, amit a kormánytól, és az 1 millió lejért, amit a terelőút tanulmányára kapott a megyei tanácstól.

Szó lesz még szociális szolgáltatások finanszírozásáról, ingatlanügyekről, közművesítésről, fejlesztésekről, tagsági díjakról, és a főjegyző éves beszámolója zárja az ülést. Gratulál Kovács Attilának, a városháza új fejlesztési igazgatójának, aki először van közöttünk. Feláll, megköszöni, megtapsolják.

Venczel Attila jegyző megállapítja, hogy döntésképes a tanács, még ha négyen hiányoznak is: a POL-tól Kurtus István és Godra Zsolt, az RMDSZ-től Darabont Gergő, Dávid Endre. A napirend sorrendjének kiigazításával elfogadják és belevágnak.

9 óra 15 perc A februári tanácsülések jegyzőkönyveivel kezdik – egy tartózkodással elfogadva.

A város olyan mezőgazdasági területeket vásárolt, amiket a tulajdonosok nem használnak, ezek erdősítése a cél – Sándor Alpár beszámol az erdősítési akcióról, amelyet a kovid miatt csak 2022 tavaszán tudtak elkezdeni, és amelyet folytatni terveznek. 9100 lej érkezett be adományként, pályázati keretből 250 ezer lej, ez bőségesen elegendő, mondja. Április 9-én találkozzanak a Kőkeresztnél, hívja meg a jelenlévőket egy terepszemlére. Már csak egy jó kiadós eső hiányzik, amihez a Jóisten segítségét kéri. Gratulál és ígéri Péter Balázs, hogy esőtáncot is lejtenek, ha kell.

A költségvetés módosítását már csak ismételni tudja Vass Szabolcs a gazdasági osztályról: 219 ezer lej „fűtéspótlék” a kormánytól, 9100 lej adomány az erdősítésre, 1 millió lej a megyei tanácstól az észak-nyugati terelőút tanulmányára, NKA-tól 19 ezer lejes pályázati összeg a múzeumnak. Mindezeket befogadták az éves költségvetésbe.

9 óra 24 perc Az ülésvezető Péter Balázsnak van egy hozzászólása a hivatal éves zárszámadáshoz: működési költségek 93%-a, fizetés 92%-a, uniós beruházásokra 14%-a, sajátokra 40%-a volt elköltve a betervezett összegekből. Felkér mindenkit, aki ezekkel a tételekkel dolgozik, hogy figyeljenek oda, ezekkel a százalékokkal nem fenntartható. Tudják, hogy az elköltött pénzek jogszerűségéről szavaznak, de nagy piros felkiáltójellel, kérve, hogy jóval nagyobb operativitással kezeljék.

Péter Balázs megjegyzi azt is szavazáskor, hogy Benedek talán végleg elhagyta a termet, mert csúnyán köhögött.

A jegyző sem hagyja szó nélkül: „Ilyen a román parlamentben van, ami itt zajlik. Kimennek, bejönnek, nem is jelzik. A törvény szerint kötelező a jelenlét”, fűzi hozzá, miután hajszálhíján múlt a kvórum az előbbi szavazásnál is. Külön megnevezi még az MPP-s Bindeát, aki ugyancsak szó nélkül ment ki a teremből.

Még néhány vízszintes fűtéselosztási rendszert akar kialakítani az Urbanatól. 287 ezer lejes profittal számolnak idén – mutatja be Németi Zoltán gazdasági igazgató a következő pontot, a közszolgáltató éves költségvetését.

Biró Jolán kérdez: hány lakrész van távhőn? 1830. Emlékszik, hogy 1900 körüli volt még 2020-ban. Ha a gigakalóriát nézzük, elvileg kevesebbet fizetnek, mint a saját hőközpontosok, mégis fogynak a távhőfogyasztók. Mi a magyarázat? 

„Több olyan tömbház van, ahol egyedül maradnak, így elég sokba kerül. Évente 20-30 válik le, 3-4 áll vissza, meg nagyon sok lakás üresen áll Udvarhelyen” – válaszol Hadnagy Gábor vezérigazgató a „közönség” soraiból. 

„Mit lehet tenni, hogy többen csatlakozzanak, mit tesz ezért az Urbana?” – kérdez vissza Biró Jolán.

„Legalább tíz lépcsőházban éppen ezért akarnak vízszintes rendszereket kialakítani, hogy mindenki a lakásában tudja szabályozni a fogyasztását”, válaszol Hadnagy.

Sokkal komolyabb marketinget kellene folytatni, tudatosítani – szól hozzá Major Sándor, megjegyezve, hogy a milliókhoz képest a pár százezer lejes profit elenyésző.

A főjegyző a beruházási programot látja mellékletként, ezt annak tudja be, hogy a Számvevőszék hiányolta decemberben, s kéri, hogy külön cikkben szavazzanak róla. Meg is történik, elfogadva.

9 óra 37 perc A hibrid gépjárművekre a februári 75 mellé még 48 autóra érkezett be kérés 95%-os adókedvezményre. Mindenki támogatja. Közben Bindea visszajött, Benedek nem.

Egy temetkezési vállalkozó, a Lord-Com Impex minden feltételnek eleget tesz az engedélyezéshez, a testület szó nélkül megadja.

A polgármesteri hivatalnál levő három állást szeretnék átalakítani: egy-egy üres orvosi pozíciót fogorvosira és asszisztensire cserélnék, hogy az óvodai gyerekek ellátását tudják követni, felügyelni, illetve egy „munkás” állásra parkolóőrt is alkalmaznának. Jóváhagyva.

A bölcsődei gyerekek havi eltartási költségeiről szavaznak, fejenként 429,24 lejről van szó. Állami szociális gondozásban 64 gyerek, 7 felnőtt van, náluk 20-20 lejjel nő a fejkvóta mindkét esetben. Nincsenek ellene a tanácsosok, más szociális szolgáltatások finanszírozása is elfogadva.

9 óra 45 perc Két új település csatlakozna a Harvízhez, az Egyesületben szavazni fognak róla, ezért szükséges a polgármester megbízása, delegálása. Az RMDSZ-frakcióvezető Berde Zoltán szeretné, ha a Harvíz beszámolna az udvarhelyi tervezett nagyberuházásról. Péter Balázs is egyetért abban, hogy nyomást gyakoroljanak a Harvízre. Gálfi beszélt a vezetőséggel, hajlandóak bemutatni a projekt helyzetét, ami nem csak Udvarhelynek fontos. Bukarestbe „fel van küldve”, úgy tudja a polgármester, napirenden van az ügy.

„A tavaly megszavazott vízgyűjtőállomással mi van, mikor lehet kész?” – kérdi Major Sándor. Mihelyt a szerződés aláíródik Bukarestben. Megérzésem szerint „emberi időszámításban” még évekbe telhet, szól hozzá Péter Balázs. Gálfi azt állítja, ő és a zetelaki polgármester is feszegetik ezeket a kérdéseket. Idén már nem, mert „nehézkes a folyamat”, de jövő tavaszra várhatóak az „első kapavágások”. Megkapja a felhatalmazást a testülettől Gálfi.

9 óra 54 perc Egy Petőfi utcai ház telke a román állam nevén van, a háztulajdonos kéri, hogy – a földtörvény értelmében – a nevére írják át a tulajdonjogot. Jóváhagyva.

A mezőgazdasági külterületek város általi megvásárlási szabályzatára azért van szükség, hogy tudjon a város mezőgazdasági külterületet vásárolni – indokolja meg a nyilvánvalót a mezőgazdasági osztályvezető, majd részletesen közli az eljárás menetét, hogy tudják, miről szavaznak. Péter Balázs meg is köszöni, nem is „csodálkozik”, hogy nincs kérdés ezek után. Megszavazva.

A katolikus egyház 330 ezer lejes éves díjban részesül 2022-ben a bérbe adott tanügyi épületekért, az egyezség szerint 60%-át az ingatlanra visszafordítják. A református egyház részéről nem történt meg a kezdeményezés, azért nem került még napirendre, tisztázza a jegyző Berde Zoltán felszólalására. A polgármester is arről biztosítja őt, hogy tárgyalni fognak róla.

A Tábor utcában két ingatlan ügykezelését megvonják a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztárától, többszöri egyeztetés után.

A Széldomb-Nyugat zónában utca és közterület létrehozása céljából magántulajdonos felajánlására befogadnak a város köztulajdonába egy területet.

Gázvezeték bővítéséhez hozzáférést kap a szolgáltató az Építők utcában, a Csalókán, az Iskola utcában és a Templom utcában. A Tábor utcában az áramszolgáltató, a II. Rákóczi Ferenc utcában a Harvíz fog dolgozni a hálózaton, amihez hozzájárul az önkormányzat.

10 óra 9 perc A Romániai Magyar Jogú Városok Egyesületénél 50 bani fejenként az éves tagdíj, amit a friss lakosságszám alapján 37.700-al szoroznak be. Elfogadva.

A Tábor utcában épített szolgálati lakásoknál új oszlopok és lámpatestek, kábelek földbe vezetése; a Fernengel-kereszteződésnél légi vezetékek földbe vezetése, négy új oszlop állítása a régiek helyére, a Lejtő-Farcádi-Cinege zónában új vezetékek, trafóállomás, csatlakozótáblák képezik a jóváhagyandó közművesítési projektek tárgyát. Mindet támogatják.

A napirendet a főjegyző beszámolója zárja. A tanácshatározatok törvényessége szempontjából: 2020-hoz képest 59-el többet, 303-at fogadott el a testület 2022-ben, mindössze négy esetben vélte úgy, hogy nincsenek összhangban a törvényekkel.

2021-ben 9 esetben emelt kifogást a prefektus, de csak 3 esetben perelt, a többit sikerült tisztázni vele. Mindhárom megtámadott határozatot, amelyeket Venczel sem írt alá és már az elfogadása előtt ellenzett, megsemmisítette a bíróság. A polgármester 1449 rendeletéből egyet sem talált törvénytelennek a jegyző, a prefektus egyet kifogásolt, de azt sem támadta meg, így mindegyik érvényben maradt. A tanácsot 19-szer hívta össze Gálfi, ebből 6 volt rendkívüli és egy azonnali. 280 tervezetet a polgármester, 24-et az alpolgármester, 2 tervezetet terjesztett fel önkormányzati képviselő részéről.

Két jogtanácsosi pozíció a négyből betöltetlen a hivatalnál. A perekre vonatkozóan: 188 ügyirat volt, amiben érintett a hivatal, ebből 9 esetben fogadtak ügyvédet. (Moldován-Horváth István beszámolóját csatolták). 116 ügyben hoztak ítéletet, 67 esetben nyertek, viszont a vesztett perek jó része közmunka pénzbírságra váltását képezte. 39 esetből 16-ban döntött pozitívan a visszaszolgáltatási bizottság, 824 négyzetmétert írtak át a földtörvény értelmében az állam nevéről a háztulajdonosok nevére.

Nincs kérdés, Venczel még szót kér az ülésvezetőtől, hogy tájékoztasson a népszámlálásról. Május 14-éig mindenki otthonról kitöltheti, de „ha nem rendelkeznek digitális kompetenciákkal”, keressék fel a nyolc összeíró pont egyikét, ahol számlálóbiztos segítségével kitölthetik. Kéri, hogy éljenek vele, mert állampolgári kötelesség. Az udvarhely.ro-n megtalálják a pontokat és az információkat. Ha nem élnek ezzel, akkor a számlálóbiztosok személyesen keresik fel, és akkor csak statisztikai alapon töltik ki, de a közösségünk számára fontos nyelvi-nemzetiségi adatokat nem fogják. Márpedig ezektől függnek a nyelvi-oktatási jogaink, ezért is kéri Venczel a város lakóit, hogy vegyenek részt.

Egy másik ügy a város megtámadott címere: az ügyész közölte a polgármesterrel azon rendeletét, hogy ejti a vádakat, a panaszos által vélt bűncselekménynek abszolút nincs alapja.

Végezetül megköszöni kollégáinak a munkáját, különösen Veimberger-Pálfi Noémiét, akit rendszeresen láthatunk az oldalán a tanácsüléseken, a főasztalnál.

10 óra 32 perc Berde Zoltán is gratulál az új fejlesztési igazgatónak, egy hónapon belül szeretnének kérni tőle egy útmutatót, ütemtervet a beruházásokról.

Ölvedi Zsoltnak bejelenti, hogy van egy jogerős döntés, ami alapján 5000 lejt ki kell fizetnie a polgármesternek a nemzeti trikolór ünnepi használatáért. Felemlegeti a Tiszta Kezekkel Egyesület egy évvel ezelőtti gyűjtését, ezt szeretnék kipótolni a Szabad Emberek gyűjtésével, amihez az MPP képviselője is csatlakozott.

Gálfi köszöni szépen, megjegyezve, hogy minden rendezvényre megkapta, a legutóbbira is a bírságot, de azért vannak perek, amiket sikerült megnyernie. Keresik továbbra is a szimbólumok használatának lehetőségét, a folyó perek fel vannak függesztve, mert folyamatban van egy törvénymódosítás.

Péter Balázs visszatérne ahhoz, amit már az ülés elején emlegetett: kéri, hogy a polgármester és a fejlesztési gondolkozzanak el azon, hogy a képviselők miben segíthetik a hivatal munkáját, hogy a beruházások haladjanak. „Szívesen segítünk, ha tudjuk, hogy miben”.

A tanácsosi honoráriumból felhalmozott Bizalomtőke alapról is beszámol, az ennek elköltésére hivatott Ötletfonó pályázati program záró eseménye április 3-án lesz az inkubátorházban.

10 óra 43 perc Ezzel a tanácsülés berekesztve, negyedórás szünet után várják vissza a tanácsosokat az Urbana közgyűlésére, amire, ugye, nem vagyunk hivatalosak, és Péter Balázs sem mulasztja el a lehetőséget, hogy emlékeztessen rá.