Élő közvetítés a decemberi tanácsülésről

Fotó: DÁVID Anna Júlia

Adventi hírnök friss fenyőág,  lobog a három gyertyaláng a tanácsteremben. Kalács az asztalon, ajándékcsomagok a sarokban. Székely gyümölcslé a fűtőtesten várja, hogy forralt borrá változzon. Az idilli, bejgli illatú hangulatot a jegyző kifakadása töri meg.

Az ülésvezető mandátuma nem járt le, ha van is olyan szándék, hogy leváltanák, a jegyző szerint marad Benedek Árpád Csaba, mert kalendarisztikus 2 hónapra választották, és legtöbb 3 hónapra lehet. Benedek emlékszik, hogy október 29-én volt megválasztva.

Mike úgy emlékszik, hogy ez már a negyedik ülése, ezért Orbán Balázst javasolja. Venczel: a helyi tanács dönthet másképp, ugyanazzal a többséggel leválthatja, de ne úgy merüljön fel, hogy hányadik ülésnél tartunk. Ez az ő szerencséje volt.

Derzsi érdeklődik, hogy ez a kérdés nem kellett volna napirenden szerepeljen? Nem feltétlenül.

Biró Jolán szerint nem annyira lényeges, ne civakodjanak ezen, ne töltsék ezzel az időt, gyerekes.

Benedek Árpád Csaba furcsállja, mert két hónapja ő ajánlkozott, hogy levezesse az ülést, ezt kollégái elfogadták, láthatóan bántja a leváltási szándék, neheztel, hogy elrontották az ünnepi hangulatot. A jegyző unszolására csak átül nagy nehezen a megszokott helyéről az ülésvezetői székbe.

9.10 Kezdünk. Törvényesen megtartható az ülés, 19-ből 18-an jelen vannak, hiányzik Hajdó Csaba. Eredetileg 25 napirendi pont van, többségében egyszerű vagy abszolút többséggel elfogadhatóak.

Gálfi Árpád előszavában egyetért Biró Jolánnal, szerinte is méltatlan karácsony előtt Benedekkel foglalkozni.

Ványolós is jelentkezik. Kerülni fogja, amit kollégái nem tudtak elkerülni, mondja. Ünnepi nyelvlecke következik, ezúttal alig egy perc alatt, ígéri. Be is tartja.

“Szenteste közeledtével érzi, hogy anyanyelvén igazán ő.” Fájót nem akar mondani, így az ünnep előtt, inkább Weörest idézi: Legyen minden szónak fénye, súlya. (…), majd Szilágyi Domokossal zár: Ne a hóban, csillagokban, hanem a szívekben legyen Karácsony.

Elfogadják a napirendet, Gálfi visszakapja a szót. Üdvözöl mindenkit, minket is, “az elektronikus sajtó képviselőit”. Költségvetés-kiigazítást kapott a város a megyétől, továbbá napirenden a városháza és a helyi rendőrség tisztségi jegyzékének frissítése, Csereháton további ifjúsági lakásokat terveznek, a közterek tisztításának közbeszerzése, szociális és ifjúsági lakások kiosztása, együttműködés egy lengyelországi várossal (székely-lengyel két jó barát), Harvíz tagsági díj, faanyag értékesítése, gázhálózat bővítése, végül döntenek a Pro Urbe díjakról, amiket ma 18 órától adnak át a Szent István teremben.

9.21 69 ezer lejt kaptunk, kezdi felvezetőjét Vass Szabolcs a gazdasági osztályról, de nem tudja befejezni mondandóját, mert ének csendül fel a folyosóról. Taps és ráadás. Ezt hallani kellene. Áldott ünnepet kívánnak, a polgármester fogadja és viszonozza a köszöntést. Úgy néz ki, számított rá. Igazából mi is, mert tavaly és tavalyelőtt is volt ilyen. Ez hívják hagyománynak, ugye?

Visszatérünk: 22 ezer a Ficánka napközinek, 47 ezer a Tompa iskolának. Elfogadják.

9.27 Két üres állást átalakítanak a városházán, az egyik jogász, a másik az anyakönyvi osztályon. Elfogadják.

9.27 és 30 másodperc: A helyi rendőrségen egy operatív funkciót kérnek adminisztratív funkció átalakítására, mert egyre nagyobb az igény a lakosság részéről. Egyöntetű, kedvező döntés születik ebben is.

9.28 Faanyag kitermelése, értékesítése, árverés kiindulási ára elfogadva.

9.30 Új tömbház építése céljából vásárolnának a Csereháton egy 2085 négyzetméteres területet, az eladókkal megegyeztek, egy másik hasonló méretű telekben viszont nem. A térképet Benedek Á. Cs. kéri, hogy küldjék át elektronikusan is. Elfogadva.

9.31 Közmunkaterv a szociális segélyt kapó személyek számára. Részleteket nem mutatják be, de a tanácsosok úgy néz ki, tudják, miről szavaznak. Egyöntetűen. Hasonlóan járnak el a közösségi munkára ítélt személyek esetében.

9.33 A Harvíz Egyesülethez tartozás tagsági díjjal jár, ennek kifizetését elfogadják. Tartózkodnak Mike és Ketesdi.

9.34 Cekend sétány 4 szám alatti szociális lakást egy olyan személynek adnák oda, aki nemrég teljesítette a feltételeket. Pozitív a döntés.

A Tábor utca 3B szám alatti lakásokat is kiosztják, a napirend szerint nyugdíjasoknak szánják.

A Csereháton egy megüresedett lakást kiadnak a Kiss Gergely 16. számú tömbházában.

Orbán Árpád felhívja a figyelmet, hogy minden szerződéshosszabbításnál szükséges, hogy aláírjanak egy nyilatkozatot, hogy nem volt és nincs is lakásuk. Márpedig találkoztak olyan esettel, hogy örököltek. Kéri az ott lakókat, hogy fontolják meg, olvassák el, mielőtt aláírják a papírt, mert kellemetlen helyzetet szülhet, és módjuk van elektronikusan ellenőrizni az adatok helyességét.

9.38 Tábor utca 3A és 3B-re vonatkozó kritériumrendszer módosul, ami alapján a kérelmezőket rangsorolni tudják. Két módosítás történt: aki flotanttal rendelkezik, az is jogosult lakásra, és 5 pontot kap, aki 467 és 749 lej közötti jövedelemmel rendelkezik.

9.40 A Cekend utcai lakással kapcsolatban hasonlóan járnak el, annyi különbséggel, hogy 6 pontot adnak egy másik jövedelmi kategória számára.

9.42 A köztisztasági szolgáltatások frissített szabályzata és feladatfüzete következik, bekerült néhány olyan passzus, ami a helyi rendőrséget felhatalmazza a közbelépésre.

Biró Jolán kéri, hogy a szelektív hulladékgyűjtést helyezzék előnybe, mert ez kötelező a lakosság számára. Igen, bekerült néhány intézkedés, kezdetben felszólítás, majd “keményebb lépéseket” tehetnek a szolgáltató és a lakosok felé. Az egyedüli módja, hogy a környezetvédelmi illeték csökkenjen az, hogy szelektíven gyűjtsünk, és csökkenjen a vegyes szemét menyyisége.

Biró Edith pedig azt kéri, hogy mindig időben szállítsák el, mert ha feltelik, az csúnya látvány.

Elfogadják.

9.47 A Zöld Liget lakónegyed megközelítéséhez bővíteni kell a mezei utat, ehhez hozzájárulnak az ott lakók, átadják a szükséges részeket a saját telkeikből, ennek elfogadását kérik a tanácstól.

Benedek azért rákérdezne, hogy az út első fele, a Bethlenfalvi út közelében nem elég széles, építkezések folynak, neki úgy tűnt, hogy a 9 méter nem teljesült. Márpedig úgy emlékszik az ülésvezető, hogy addig nem adnak urbanisztikai engedélyt, amíg nem teljesül.

Gálfi arról biztosít, hogy utánanéztek, és a területről való lemondások folyamatban vannak.

9.50 Megjött Hajdó Csaba (pedig mindjárt végzünk) A jegyző megjegyzi, hogy ebben még nem szavazhat. Elfogadva.

9.51 Vezetékcserét tervez a gázszolgáltató, megengedik neki a hozzáférést, magyarán a közterület feltörését.

9.52 Kulturális és gazdasági kapcsolatok bővítése céljából szeretnének azzal a hasonló méretű, a lengyelországi “Kárpátaljában” található Jaslo városával együttműködni, majd testvértelepülési kapcsolatba lépni. A magyar-lengyel barátság napján, március 23-a körül fogadnák a lengyel delegációt. Dobzse? Dobzse.

9.54 Ványolós szót kér a Pro Urbe díjátadással kapcsolatban. Azt szeretné, ha arra törekednének, hogy még éltében méltányolják az emberek munkásságát, de ne legyen úzus, hogy többen lesznek a néhai díjazottak (jelen esetben ketten az ötből), mint az élők.

A díjazottak: Pál Dénes vállalkozó (Melinda cégcsoport) Bíró Albert matematika tanár, Zepeczáner Jenő volt múzeumigazgató, post mortem pedig dr. Szentannai Dénes osztályvezető főorvos, valamint Balázs Piroska volt önkormányzati képviselő, gyógyszerész.

9.57 Még egy óra se telt el, máris a különféléknél tartunk, ez valóban ünnepi kiadás. Viszont elég sokan kérnek szót, elsőnek Hajdó Csaba, hogy ne teljen el tanácsülés anélkül, hogy hozzászólna. Másként veti fel, amit Ványolós mondott, kéri a testületet, hogy a sok kritika mellett pozitívan is üzenni a hivatalban dolgozóknak, a polgármesternek is, mert biztosan tesz jó dolgokat is. Egy projekt kapcsán megtapasztalta, hogy ha kell, este, ha kell, szombaton, dolgoznak. Ne csak a rossz dolgokat “emeljük piedesztálra”, mondja, hogy legyen üzemanyaga annak, aki dolgozik.

Arros Orsolyának konkrét kérdése van Gálfihoz: a művelődési ház alatt a Siculus helyiségben művészkocsma kellene hogy működjön, de nem volt jelentkező. Kérdi, hogy lesz-e folytatása a projektnek?

Az osztályvezető nem tud ilyesmiről. A színház és a tánccsoport is a próbákra kérte a helyiséget, nem is merült fel, hogy kocsmát működtessenek, támogatást várnak az alintézmények, használják a teret.

Benedek: valami félreértés van, mert a tanács döntést hozott, hogy bérbe adják a kérdéses 100 négyzetmétert, licit volt hirdetve. Akkor vissza kellene vonni a tanácshatározatot. A jegyző utánanéz.

Bíró Edith elmondja, hogy többek között egy halmozottan beteg pálpatakai kislányt támogatnak a Jónak lenni jó projektből, akinek nagyobb műtétre van szüksége, és később privátban elmeséli, hogy további támogatásokat is elfogadnak, sürgősen, mert az édesapa egyedül neveli a koraszülött 7 hónapos kisbabát és annak négyéves testvérét. A kicsinek mentőre van szüksége, hogy elvigyék a holnapi műtétre Magyarországra.

Ölvedi: A Városi Sportklub-nak vizsgázott igazgatója van, támogatják őt a stratégia kidolgozásában, és az udvarhelyi sportgála megszervezését szorgalmazzák.

Szarvas: a tanácsos kollégákat meg akarta lepni, neki köszönhető az ünnepi asztal, a finomságok.

Derzsi: Az Urbanához két személy jelentkezett a vezetőtanácsba, el is fogadták, de öt személyt akartak, ezért újból meghirdetik, január 23-ai határidővel. Mérnöki, jogi vagy közgazdasági szakembereket várnak, akár Udvarhelyen kívülről, akiknek vállalatvezetésben tapasztalatuk van.

Sinka: egy barátja hívta fel figyelmét, hogy hirdetik a volt PECO területét, tud-e a város róla? Úgy tudja, a korábbi városvezetés elővásárlási szándékot nyilvánított, szerinte stratégiai helyről van szó.

Gálfi: Igen, részt akarnak venni a liciten, a város igényt tart rá, személyesen vette fel a Petrommal a kapcsolatot. Nem csak Udvarhelyen, hanem látták az OLX-en (!), hogy országos szinten hirdetnek. Benedek is reméli, hogy nem magántulajdonba kerül.

Biró Jolán: ha nem tudnak kiegyezni az árban, a város kisajátíthatja? Benedek szerint, ha közhasznú beruházásra készül a város, akkor érdemes ezen elgondolkozni, és időben előkészíteni. Hajdó szerint meg kellene előzni a spekulációt, bebetonozni az árat azzal, hogy közzétenni a város ebbéli szándékát.

Berde: Mi van a bicikliút projekttel Zetelaka és Udvarhely között?

Gálfi úgy tudja, hogy a városmenedzser lépett, az udvarhelyi szakasz megépülése érdekében ő maga járt Vásárhelyen a vízügynél. Berde írásos beszámolót kér Jakab Attilától. Gálfi pedig várja a segítségét, ha már itt tartunk. Quid pro quo.

Berde: az Iskola utca esetleges kétirányúsítása szerinte jól működik, jelezték a Tábor, Csalóka, Bethlen negyedi lakók, hogy könnyebben megközelíthetik a központot, és a Gimi felé kikerülhetik azt, ha a Rákóczi felé tartanak.

Fülöp-Székely István műszaki igazgató válaszol: Nem javasolják, konzultáltak a helyi rendőrséggel, dugó lesz a buszkifordulónál, tönkreteszi a Patkót. Jól működik a Szentimre utca, a járdák se maradnak úgy, csak ideiglenesen abbahagyták a kültéri munkákat a tél miatt.

10.23 Benedek lezárja, Gálfi kellemes ünnepeket kíván. Köszönjük, viszont kívánjuk.