Élő közvetítés a decemberi tanácsülésről

Fotók: ILYÉS Zalán

9.00 Jó reggelt kívánunk, kedves olvasóink a városháza Szent István terméből. Ezt is megértük, hogy kezdődik a 2020-as év utolsó rendes havi tanácsülése, amelyre 25 napirendi pontot irányzott elő a polgármester és a főjegyző.

Lesz benne a költségvetés-kiigazítás, döntenek a helyi adók és illetékek emeléséről, hacsak nem járnak úgy, mint korábban, hogy emelni akarták, de addig vitatkoztak, hogy csökkentés lett belőle – a vállalkozók is meglepődtek tőle.

Döntenek a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulásba való tagdíj befizetéséről, módosítanak egy korábbi tanácshatározatot, melyben a Harvíz Rt. fejlesztési alapjának kezelését szabályozzák, önkormányzati tagokat választanak a kórház és a Városi SportKlub vezetőtanácsába, létrehoznak egy bizottságot a szociális lakások odaítélésének elbírálására, aktualizálják a bérleti és koncessziós díjakat, elindítanak egy területvásárlási folyamatot a Cseplesz-tetőn, faanyag értékesítéséről, közmunkáról, az asztaliteniszezők támogatásáról határoznak, és egy csomó jogi szolgáltatásban ügyvédfogadást terveznek.

Az adózás olyan, mint a libatépés

Geréb László udvarhelyi RMKT-elnök szakvéleménye a székelyudvarhelyi adózás kérdéséről.

A legkíváncsibban mégis talán azt a határozatot várjuk, amelynek a költői Székelyudvarhely Megyei Jogú Város lakóinak életszínvonalának javulását elősegítő projekt jóváhagyására vonatkozó 82/1259/S/2020-as helyi tanács határozat tervezet a neve. Nem is mertük elolvasni a dokumentációt, annyira izgatottak vagyunk. Még a végén kiderül, hogy valami prózai dologról van tulajdonképpen szó. Eddig eskü, azt hittük, az összes határozattervezet és a polgihivatal meg a tanács minden ügyködése arra irányul, hogy Székelyudvarhely Megyei Jogú Város lakóinak életszínvonalát növeljék, de most kiderült, hogy nem, ez külön projekt. Hát jó, hogy végre ezzel is elkezdtek foglalkozni.

Lehet, hogy az Tompa László általános iskolát és a városi park játszóterét érintő határozatok nem növelik az életszínvonalat – kizárásos alapon – , de az ezek bővítésére és felújítására vonatkozó gazdasági mutatókról is határoznak, és a jövő évi kulturális, ifjúsági, sport, gyerek stb. rendezvények támogatásáról is beszélnek.

Szavazás előtt az adóemelés. Ki mit gondol róla?

Az ellenzék és a vállalkozók egy része radikálisan ellenzi az adóemelést, a polgármester kivár, a többiek és a szakértő feltételekkel, de el tudják fogadni a POL javaslatát. Összeállításunkat itt olvashatja.

Most pedig várjuk, hogy a múltkori hatalmas sikerre való tekintettel lesz-e közös áhítat, hogy az egyház és a politikai hatalom újbóli és mindörökkévaló összefonódásához asszisztáljunk.

9.05 Lassan elhelyezkedik mindenki a Szent István teremben, egy várakozó csend lesz úrrá, amit csak az élő közvetítés leszakadó felszerelése tör meg. Még a jegyző is feláll ijedtében.

Ezzel még nyerünk pár perc szusszanást, ránk fér, miután tegnap este 11-kor még az adóemelés témáján dolgoztunk ezerrel, ami talán a mai tanácsülés legfontosabb napirendi pontja.

Adott a karácsonyi hangulat, áll a karácsonyfa, egy kis ajándékcsomagot is kapunk. Nem marad el ezúttal sem a vallásos momentum, ezúttal Tamás Barna katolikus pap áldását kapjuk.

Hálás, hogy meghívták, és hogy kitalálták, ezentúl minden alkalommal Isten áldását kérje egy lelkipásztor a tanács munkájára. Kéri az áldást a városra, a tanács munkájára az adventi időben, Kosztolányit idézi. Hogy a szolgálatunkkal dicsőséget szerezzünk Istennek és békességet az embereknek, szerinte ez a városvezetés feladata is.

Kéri a jelenlévőket, hogy tartsanak vele egy saját költésű imára. „Te légy határozataink egyedüli szerzője” – bontja meg a szekuláris hagyományt. Kéri, hogy álljunk fel, hogy megáldhasson minket. „Jó munkát és áldott ünnepeket!” kíván.

9.15 Az ámen után Gálfi Árpád polgármesteré a szó, köszönti a jelenlévőket. Nehéz év végére érkeztünk, tele volt megpróbáltatásokkal, mondja, a járvány miatti akadályokkal, és a politikai csatározások sem kerülték el a várost. De a múltat engedjük el, hálámat és köszönetemet fejezem ki azoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak a problémák megoldásához. Köszön minden támogatást és segítséget, kívánja, hogy tudjunk ráhangolódni az ünnepre.

A fontosabb napirendi pontokat emlegeti, amiket fentebb már felsoroltunk, a helyi adók és illetékek témája, ami lázban tartott mindenkit az elmúlt héten, a harmadik helyen van a listán. Az általa előterjesztett tervezet csak az inflációval növelné az értékeket, jegyzi meg, a döntés a testületé. Hiszi, hogy a városlakók érdekeit tartják majd szem előtt szavazáskor.

A jegyző is köszönt mindenkit, megállapítja, hogy 18-an vannak, igazolatlanul hiányzik Pál Dénes (POL), ettől még döntésképes a testület. Péter Balázs szerint valahol feltarthatták, úgy tudja, részt fog venni, ha késik is.

9.20 Belevágunk. A novemberi rendes tanácsülés jegyzőkönyvében kimaradtak a névre szóló szavazásnál a nevek, Jakab Zoltán kérésére ezeket pótolták. Mindenki támogatja így már. Berde Zoltán beszól: De a napirendet még nem fogadtuk el. Péter Balázs ülésvezető: Igaz. Utólag megszavazzák.
Költségvetés-módosításra van szükség, mert ÁFA visszaosztásból 700 ezer lejt kap a város, ezt a kormány a szociális gondozók fizetésére adta, ebből 300 ezer lejt személyzeti, 400 ezret szociális illetékekre fordítanak.

A kórház 903 ezer lejt kérne még befoglalni a költségvetésbe a DSP-vel kötendő szerződésekre, anyagi javak és szolgáltatásokra fordítható. Benedek Árpád Csaba kérdésére a jegyző válaszol: a kórházigazgató a tegnap délután jelezte, hogy bizonyos bevételek nem voltak befoglalva, ezért szükséges a határozat. Belátja, hogy ő sem látta a dokumentációt, olyan későn érkezett, de jogilag nem látja akadályát, ha igazoltak a költségek.

Kicsit részletesebb magyarázatot várt volna a gazdasági osztálytól, de talán az utolsó percen leadott kérés okozta a hiányosságot. Javasol egy szünetet, mert nagy összegről van szó.

Vass Szabolcs osztályvezető románul sorolja a kórház kéréséből a tételeket, amikről szó van: COVID-védőfelszerelésre 300 ezer lej, teszteléshez anyagokra 400 ezer lejt, laboratóriumi anyagokra 203 ezer lej.

A frakciók tartanak egy ad-hoc kupaktanácsot, összebújnak, Benedek körül, hogy átbeszéljék, mielőtt szavaznak róla. Nehezen mehet az egyeztetés, mert egyre többen vannak, megpillantjuk Pál Dénest is, megérkezett. A polgármester és a jegyző is asszisztál. Az MPP-s Bindea inkább a gazdasági osztályvezetővel diskurál közben.

9.46 Mintegy húsz perc elteltével oszlik a kör, az ülésvezető bejelenti, hogy sikerült tisztázni, így már mindenki támogatja. Mehetünk tovább, jöhet a nagy falat.

Czika Edith, az adóosztály vezetője bemutatja a hivatal tervezetét, kivetítve. Előbb ismerteti a törvényes keretet, az elmúlt évek inflációs rátáit. A csökkentést a törvény nem engedi, de akár 50%-al lehet növelni az értékeket. A hivatal megtartaná az adókulcsokat a 2020-as szinten, csak a 3,8%-os inflációval növelné. Az adókat kategóriánként bemutatja: magán- és jogi személyek ingatlanjaira, a gazdasági épületeknél a kulcsot 0,9%-os szinten tartanák, gépjárműadókra. Hosszú percekre elhúzódik a részletes táblázatokkal teletűzdelt bemutató, kár lesz érte, ha úgyis leszavazza később a POL.

Az adóbefizetés első határideje maradna március 31., a másik szeptember 30., a 10%-os adókedvezményt megtartanák az első határidőre.

Javasolják az 50%-os kedvezményt az engedélyváltási illetéknél a közélelmezési, vendéglátó egységeknek. A parkolási díjaknál javasolták 2 lejről 3 lejre való emelést.

Fenntartják az ingatlanadóknál a kedvezményeket a természeti károk esetében, a forradalmi harcosoknak, műemléképületek tulajdonosainak, civil szervezeteknek stb.

10. 05 Magánszemélyek ingatlanadóiból mintegy 200 ezer lejes többletet hozna az infláció. Habár a jogi személyeknél 0,9%-os kulcson tartanák a szintet, elvégezték a becsléseket azokra az esetekre is, ha emelés történne. Mintha ezzel előkészítenék a POL módosítási tervezetét, gyorsan azzal folytatják, hogy összevetik a többi székelyföldi városéval a szinteket.

Azt érzékeltetik, hogy az összehasonlító táblázattal, hogy bizonyos esetekben magasabbak máshol az adókulcsok, de azért nem minden kategóriánál.

10.10 András Lehel POL-frakcióvezető bemutatja a módosítási javaslatokat, ő is prezentációt fog használni ehhez. Emlékeztet, hogy novemberben időhiány miatt halasztották el a döntést az adókról. Ha jól látjuk, lényegében ugyanazt a PPT-t hozta el nekünk, amit egy hete részletesen bemutattak, és amiről részletesen itt írtunk.

Röviden, még egyszer: 1,5 millió lejre becsülték a textilipari és más elbocsátások miatti bevételkiesést, miközben 6 millió lejes önrészre volna szüksége a városnak, ezzel indokolják a „jelentősebb” adóemelést.

Az ingatlanadók képezik a város saját bevételének mintegy felét, az évek során 1,30-ról 0,90-re csökkentett adókulcsot a gazdasági épületeknél visszaemelnék 1,10-re, ami még így is elmarad pl. a csíkszeredai 1,2-től. Érvelésében azt is felhozza, hogy Csík és Szentgyörgy is az uniós beruházásoknak köszönhetően fejlődött látványosan az elmúlt évtizedben.

Az átlagosan 17%-os emelésektől 3 millió lejes többletet remél a POL-frakció. A legtöbb esetben a jogi személyek épületadóinál 400 lejes növekedéssel számolnak, a következő kategóriában már 1700 lejjel, a csúcskategóriás nyolc cégnél már 34 ezer lejt tenne ki a különbség.

A magánszemélyek 34-55 lejt fizetnének pluszba tömbházlakásaik után, száznégyzetméteres háznál átlagosan 60 lejt.

Az 1.000-1.400 köbcentis autóknál 10-15 lejes, a 2.000 köbcentis gépjárműveknél 50 lejes a különbség, a háromliteresnél már eléri a 600 lejt. A céges autóknál magasabbak az adók.

Az adóemelés sosem jön jókor, ezt ők is belátják, válaszolja a kritikákra. Ha a csapat négy hónappal hamarabb került volna városvezetésre, akkor jobban fel tudott volna készülni és tájékoztatni a közvéleményt, magyarázkodik András Lehel. „Senki nem fogja helyettünk megoldani helyettünk a problémáinkat, most kell lépni”.

Külön szlájdban sorolja az érveit az adóemelés mellett:

Az adóemelésből származó többlet még így is csak a felét fedezi az általuk jelzett fedezethiánynak, ezért a költségek csökkentése és a hitelfelvétel is szükséges.

10.30 Nem lehet úgy vezetni a várost, mint egy céget. Igazuk van – retorizált az őket ért kritikákra. – Nem akarunk másképp viselkedni, mint ahogy a vállalati tárgyalóban szoktunk. Be kell vezetni a folyamatoptimalizálás-, költséghatékonyság-, projekt- és teljesítményalapú szemléletet az önkormányzatba, sorolta többek közt.

–  Utópia és demagógia, hogy a felére lehetne csökkenteni a hivatal működési költségét, mert ezzel megbénítanánk azt és az alárendelt intézményeket.

–  Lehetne a város saját beruházási alapjából is fedezni az uniós önrészeket – látja be –, de akkor más fejlesztéseket el kellene halasztani.

10.35 Az ülésvezető szót ad az UKKSZ elnökének, Nagy Györgynek, a Gondűző étterem és szálloda tulajdonosának. Ha meghozzák az adóemelést, a kiadásoknál is csökkentést várnak el, a közös teherviselés jegyében. Sok sikert kíván hozzá, megdicsérve a részletes bemutatókat.

Berde Zoltán RMDSZ-frakcióvezető következik:  Megértettük a többségi frakció szándékát, de ebben a koronavírusos időszakban nem tudunk egyetérteni vele, mikor egyaránt sújtotta a magán- és jogi személyeket, sokan munka nélkül maradtak, nehéz helyzetbe kerültek .Szerintük a legkönnyebb megoldáshoz nyúltak, az RMDSZ inkább gazdaságélénkítő programokat támogatna, a költségtételek átcsoportosításával sikerülhetne az önrészt biztosítani. Kérik, hogy a POL vonja vissza módosító javaslatát.

– Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a költségvetésből is kiszorítsuk, amit lehet, de az RMDSZ NEM VESZI figyelembe, hogy a jelzett 6-7 millió lej csak 2021-re vonatkozik, ezután is szükség lesz – adja meg magának a válaszadás lehetőségét a POL részéről Péter Balázs.

Az RMDSZ-től Benedek Árpád Csaba is hozzászólna még: – Leginkább a városlakókat érinti, mert ott nem volt csökkentés, ők nagyon fogják érezni. A cégeknél pedig visszatérünk a 2007-2008-as szintre, amikor a jelenlegi polgármester javaslatára csökkentette 1,3-ról 1,1-re az adókulcsot. A cégek valószínűleg tudták, hogy másképp kell tervezniük 2021-re, de nem hiszi, hogy a városlakók ilyen „ajándékra” számítottak karácsonyra.

– Meghívtatok egy olyan egyeztetésre, amin csak ismertettétek az álláspontotokat, majd „technikai okból” a termet hamar el kellett hagynunk – fájlalta, de reméli, hogy a költségvetésnél másképp fognak eljárni. A nagy kérdése az, hogy a 145 milliós fejlesztéséből mennyi pontosan az önrész, de eddig nem kapott egyértelmű választ a hivataltól. Nem akar olyan meglepetéseket, mint az Orbán Balázs iskolánál az 50%-osra nőtt önrész.

Péter Balázs (POL): Határozottan elutasítom az elmondottakat. Az adócsökkentést pont az RMDSZ javasolta, egy évvel ezelőtt 0,9 helyett a 0,7-et. Rosszul emlékszik, vág vissza Benedek. – Nem hiszem, utána lehet nézni – javasolja Péter.

Albert Sándor (POL) reagálna, tájékoztatna és kérne, és egy rögtönzött módosítási javaslata volna.

– Ez a legelső lehetőség, nem a legkönnyebb, egyszerűen kronológiai oka. Nem abból a fából faragtak minket, hogy a legkönnyebbet válasszuk. Külső források bevonása is tervben, kérik az RMDSZ közbenjárását is.

– A magánszemélyekről tudnánk sokat beszélni, de a beruházásoknak pontosan rájuk lesz hatása, élhetőbb városban fognak élni és részt vesznek a folyamatokban, munkahelyek jöhetnek létre. Ne butítsuk le az érveket, lássuk a nagyobb perspektívát javasolja Benedeknek.

Nem várja el a lakóktól, de a tanácsosoktól igen, hogy ismerjék az adók és kedvezmények teljes palettáját. Emlékeztet a hibridautósok kedvezményére, valamint a nehéz körülmények között élőknek nyújtott ingatlanadókedvezményre. Kéri és elvárja a hivataltól, hogy erről tájékoztassák a lakosságot, akár egy magyar nyelvű kampány formájában.

A kiegészítő javaslata: az ingatlantulajdonosok, akiknek a jövedelmük kisebb az országos minimálbérnél, kapjanak 50 helyett 75 százalékos engedményt.

Akkor gondoltam, hogy szólok, mikor láttam, hogy mennyit emelkedne a saját adóm – szólal fel Biró Edith (POL). Mindenkinek rosszkor, rosszul jön, de a közteherviselés egyformán kell érintsen minket. A négyszobás lakásnál 45 lej, ez leosztva 12 hónapra egy kávé, egy sör ára. Ha egy ennyi áldozatot hoznának az udvarhelyiek, jobb útjaik lehetnek, fejlődne a város, mi is felzárkózhatunk.

10.55 Szakács Tibor (RMDSZ): szép szavak hangzottak el, de adóemelésről van szó. Lehet, hogy kis számok, de ezeket a saját bőrükön fogják érezni. Vonják vissza, nem tartjuk időszerűnek az emelést. A működési költségcsökkentés nem ígéret, hanem vállalás. Egy politikus ígérni tud, azt kérjük, hogy a hivatal bizonyítsa be, jó példaként kezdje el a közteherviselést, mert melegebben fognak hozzáállni. Nem tartják korrektnek, hogy az adóemeléssel kezdjék.

Emlékeztet, hogy 2%-al, félmillió lejjel nőhet a jövedelmi adóból származó bevétel, plusz van egy 360 ezer lejest többletbevétel. A jószándékot nem kérdőjelezzük meg, de a számok nem tükrözik a realitást. Kivágnak a takaróból húsz centimétert – mondja textilipari mérnökként.

Péter Balázs arra hívja fel a figyelmet, hogy 2021-ben igenis egyszerre kezdik el a közteherviselést.

András Lehel még annyit szeretne „a realitás érdekében” pontosítani, hogy az elmúlt években a magánszemélyek gazdasági épületeinek is csökkent az adókulcsa, nem csak a cégek tulajdonában lévők.

A másik módosítási javaslat a parkolásra vonatkozik, ami viszont egyezik az RMDSZ-ével: a parkolási bérletek eltörlése a történelmi városközpontban. Kiderült, hogy ezt parkolási szabályzatmódosítás nélkül nem lehetséges, ehhez még néhány hónapra szükség lesz.

A féléves, a kilenc havi és az egész éves parkolási bérletek árát viszont szeretnék módosítani most, hogy elkedvtelenítsék a városlakókat tőle, mielőtt elkezdik az új évet. Megdupláznák az értékeket. Félévre: fizikai személyeknek 680 lejre, jogi személyeknek 1040 lejre, 9 hónapra: 880 lejre, illetve 1400 lejre, egy évre: 100 lejre, illetve 1600 lejre növelnék.

RMDSZ 40 lejes családi strandjegyet akar, a bérleti díját 50%-al csökkentsék a vásárosoknak, javasolják, mert minden támogatás jól jön nekik.

Pál Dénes (POL): Mindenki a válságot emlegeti, kérdi a jelenlévőket, hogy hány embernek esett a fizetése. A mi nyereségességünk megduplázódott például, ne essünk az általánosság átkába. Megvan a maga veszélye az adóemelésnek, de nem akkora, amelyekről Önök beszélnek, szól az RMDSZ-esekhez. (…) „Három csomag cigi áron vitatkozunk? A jövőnk attól függ, hogy milyen döntéseket hozunk idén. Kormányra kerül az Önök pártja, kérjük, hogy csinálják meg az ipari parkot, (…) én tegnap hagytam jóvá egy kétmillió eurós befektetést, ha már munkahelyteremtésről beszélünk. Uraim, tényeket kérünk, köszönöm szépen”.

11.08 Lejártak a beszédek, szavaznak. A POL módosítását a 12 fős frakció átviszi, Benedek tartózkodik, az RMDSZ-frakció többi része és az MPP egyetlen tagja ellenzi. Albert Sándor és András Lehel javaslatait már mindenki támogatja. Az RMDSZ javaslataiból a strandjegyes átmegy egyöntetűen, a parkolást is bevették, a vásárosat elkaszálja a POL-frakció tartózkodása.

A módosításokkal együtt az adók és illetékek tervezetéhez a POL összes szavazatával a tanácstöbbség megvan, a többiek nem szavazzák meg.

11.11 Ahány lakos, annyiszor 30 bani, összesen mintegy 10 ezer lejt hagynak jóvá a hulladékgazdálkodási társulás számára fizetendő tagsági díjra. Egyöntetűen elfogadva.

Véletlenül átugranak egy napirendi pontot, visszatérnek rá. Ivó- és szennyvízhálózatra fejlesztési alapot kellene létrehozni, három helyszín érintett: Fehéres patak, Béke utca, Zöld liget lakópark.

Berde hozzászól: Az utóbbinál a közteherviselés elvén nem működik, hogy vannak zónák, ahol önerőből hozták létre a szennyvízcsatornázást, itt még adófizetés nem is történt. Támogatjuk a projektet, de figyeljünk erre.

– Közberuházás lesz, mert eszközről (szivattyúház) van szó, és fogyasztókról van szó, akik hozzájárulnak a fejlesztési alaphoz – válaszol és javasolja ezzel megszavazásra az ülésvezető. Elfogadják.

11.18 A közmunkavégzés éves terve is átmegy csont nélkül.

A szociális lakásokat elbíráló bizottságot létrehozzák, a POL részéről Józsa Leventét javasolják. Támogatják. Várjuk a szejkepatak blog jóindulatú reakcióját a témában, a kampányban ugyanis azt kifogásolták a névtelen tényfeltárók, hogy Józsa önkormányzati lakásban lakik, és Gálfi fiának barátja. (Józsa Levente a szünetben megjegyzi a kettőnek semmi köze egymáshoz, nettó hülyeség. A POL-os képviselő elmagyarázza, a felesége kapta a lakást, ami nem szociális, hanem önkormányzati munkatársaknak járó önkormányzati lakás, még mielőtt összeházasodtak volna).

Lapozunk egyet, a nyolcas pontnál tartunk. A városi kórház vezetőtanácsát is módosíthatják. Két pozícióra jelölhetnek, nem közgazdászként a POL részéről Ölvedi Zsolt lenne tag, Szabó Zsuzsa póttag, közgazdászként Albert Sándort lelölték, a póttag Péter Balázs. Az RMDSZ is támogatja, „Dávid Endre az ajtóból szavazott egyet” – így a jegyző.

A választások nyomán megüresedett egy hely a Városi Sportklub vezetőtanácsában, Hajdó Csaba helyére Józsa Leventét javasolják.

A Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub részt vesz egy európai tornán, ennek szervezéséhez kérnek támogatást az első kör megrendezésére. 52 ezer lej az összköltség, ebből 20 ezer lejt kérnek a várostól.

A város és a megyei erdészet közötti ügykezelési szerződés módosítaná azzal, hogy a tanács 6,4 hektárral több erdőterületet azonosított be, így összesen mintegy 1500 hektárt foglalna magába. Támogatják.

A 2020-as évre faanyag értékesítéshez, a lakosság tüzifával való ellátásához hagynak jóvá egy tervezetet.

11.28 Két és fél órája vagyunk itt, az ülésvezető előzékenyen szünetet rendel el. Senki sincs ellene.

11.39 Alig ment le a tízórai falat, máris visszahívtak. Gyors névsorolvasás, mielőtt folytatnánk. Péter Balázs hibátlanul ledarálja a négysoros határozattervezet címét. A Cseplesztető dűlő részén egy 7.508 négyzetméteres területet vásárolnának, majd víztározót helyeznének oda, hogy ellássák a Szászok Táborát és a környéket vele, ezt a Harvíz tervezi megépíteni. A hivatal álláspontja szerint a zaj, a szennyezettség zéró lesz a lakónegyedekre nézve, megfelel a normatíváknak.

Amennyiben követik az ülést, megkapták (a választ) – teszi hozzá Péter Balázs.

Kétharmados többségre van szükség, a jegyző számítása szerint 13 szavazatra volna szükség. 16 kéz van fenn, Bindea és Benedek tartózkodnak.

11.47 2020-ban szinte 800 ezer lejes értéket mértek, 25 ezer lejes pluszot jelent a városnak a 3,8%-os infláció a garázsok, telkek, orvosi rendelők bérleti díjából. Utóbbinál a 2020-as szinten tartást javasolják. Elfogadták.

Családorvosi praxis jogainak átengedése egy határozattervezet tárgya, az orvos által koncesszióba vett terület bérlésének jogait is át kellene adni az utódnak. 76,41 négyzetméterről van szó, egy 2005-ben kötött szerződésről, ami 2027-ig érvényes, 1.567 eurót jelent évente. Dr. Nagy Béla rendelőjéről van szó, értesülésünk szerint dr. Deé László veszi át tőle.

Az ingatlan használati joga nem szállhat át egyik orvosról a másikra a jegyző szerint, így nem tartja törvényesnek, nem fogja ellenjegyezni. Péter Balázs megjegyzi, hogy a DSP pozitívan véleményezte a praxisátadást. Saját frakciója 11 szavazattal megszavazza, az RMDSZ és az MPP tanácsosai tartózkodnak.

11.55 Még egyet lapozunk a napirenden. Egy köztulajdonban lévő területet koncesszióba adnának, a pingpong-terem és a birkózóterem szomszédságában van egy terület, ahol focipályát két kisebb lelátóval hoznának létre. 5.000 négyzetméterről van szó, 15 évre 31.415 lejt hozna évente. A POL megteszi javaslatait az elbíráló bizottságba.

A Városi Sportklub ügykezelésébe adnák a sétatéri nagyfocipályát és a hozzátartózó épületeket, felületeket, edzőtereket. 24.930 négyzetméterről van s. 1136 nm beépített felületről, amit 10 évre adnának bérbe. Mester Zoltán igazgató arra emlékeztet, hogy eleve azért hozták létre a sportklubot, hogy átvegye a város sportbázisait. Jobb sport- és költségmenedzsmentet ígérnek, szeretnék fejleszteni a városházával együttműködésben.

12.04 Berde úgy tudja, a sportszálló telekkönyvi kérdése nincs még tisztázva, ezért nem tudja támogatni az RMDSZ. Péter Balázs tisztázottnak tartja, miután a város nyert egy pert ezzel kapcsolatban. Párttársai támogatják, így átmegy a többséggel.

12.07 Elértük a várva várt projektet, ami a címe alapján egymagában elhozhatja a jobb életszínvonalat az udvarhelyieknek. Szabó Sámuel fejlesztési igazgató egyszerre mutatja be két másik projekttel, amelyeknek a Tompa László iskola és a Jungle mögötti pálya felújítása a céljuk. Megnőtt a pályázat értéke, de nem nőtt az önrész, jegyzi meg ezeknél. Elfogadják mindhármat.

Jöhetnek az ügyvédfogadások. Az első a polgármester Szejke-csatornázásos korrupciós feljelentésének ügye. A DNA elutasította a panaszát, ennek felülbírálását kérik a főügyésztől, ezt részben befogadták. Ahhoz, hogy az ügyészség tudja folytatni, a megyei törvényszék előtti eljáráshoz van szükség ügyvédre. A módosító javaslat a megszokott mindhárom pontnál: a tízezer lejes küszöb.

Berde fenntartja az RMDSZ eddigi (ellenző) álláspontját az ügyvédfogadásokkal kapcsolatban, név szerinti szavazást kér. Bindea határozottan nemet mond, az RMDSZ-esek tartózkodnak, de a POL ezúttal sem hagyja cserben polgármesterét, 11 szavazattal átmegy mindhárom. Az utolsó szavazásnál az egyik névnél elakad Venczel. „Benedek hiányzik, jó, mindegy”, sorolja tovább.

12.26 Utolsó(!) napirendi pont: jár le az Urbana Rt. hitelszerződése az egyik bankkal, Németi Zoltán gazdasági igazgató megindokolja a hosszabbítás szükségességét. A cég bevételi forrása szezonális (fűtés) – szólal fel röviden, és kéri, hogy nevezzenek ki egy személyt a szerződés aláírásához.

András Lehel: megvizsgáltuk a céget, intézkedéseket kell foganatosítani, hogy a pénzkifolyást, a pazarlást meggátoljuk. A távfűtésre számító családokra való tekintettel jóváhagyják, de csak hat hónapra, és kötelezik, hogy időben 100%-ban visszaadják. Hadnagy Gábor vezérigazgatót hatalmazzák fel a hitel aláírására.

Törvényességi kifogása van a jegyzőnek. A szimmetria elvét sérti a határozat, a hitelszerződést ugyanis testületi felhatalmazás nélkül kötötték meg, az önkormányzat nem módosíthat olyat, amihez eredetileg nem adta beleegyezését. Nem fogja ezért ellenjegyezni, kifogásait írásban elküldi.

Ha a CEC-bankon átment, ismerve a banki jogászok “szarszálhasogatását”, Péter Balázs szerint ez rendben van. 10 szavazat összejött a POL részéről, hat tartózkodás az ellenzék felől, Albert Sándor nem szavaz az érintettség okán.

12.34 Vége, vagyis majdnem.

A Balázs Ferenc vegyeskar Jónak lenni jó akcióját hirdeti ki Biró Edith tanácsos, a meghirdetett alkotásokra lehet licitálni. Köszöni Pál Dénes és csapatának felajánlását, 13 fogyatékkal élő, beteg gyermek fejenként 500 lejt fog kapni.

Albert Sándor azért kért szót, hogy jelezze (már megint), hogy tizenketten közösségi célra felajánlották honoráriumukat.

A jegyző konstruktívan szeretne hozzászólni, ahogyan szokott – ez immár hagyomány – emlékezteti a tanácsosokat, hogy együttműködési viszony van a hivatal és a tanács között, hogy nem rendelkezhetnek a hivatal személyzetével, nem avatkozhatnak bele a hatóság munkájába. Egyúttal Benedeknek is válaszolna annak a panaszára, hogy nem mindenki kapja meg a kért információkat a hivataltól, de hangsúlyozza, hogy csak a közérdekűeket kaphatják meg, és tíznapos munkanapon belül az írásban leadott kérésére. Lehet, hogy bürökratikusnak hangzik, de a közigazgatás természetétől fogva ilyen, mondja Venczel. Ha betartjuk ezeket az eljárási rendeket, elkerülhetjük, hogy azzal vádoljuk a hivatalt, hogy kettős mércével él.

A POL-tól Szabó Zsuzsa “képviselőasszony” kifejezett egy olyan igényt, hogy a jegyzővel történjen megbeszélés az eljárási rendről, elsősorban azoknak az új tanácsosoknak, akik nem ismerik kellőképpen ezt.

A házszabály elfogadása is fontos volna, amely a tanácsosi illetményre is vonatkozik. A hivatal semmilyen akadályt nem akar a képviselők elé görgetni, a cél közös, az állampolgárok érdekét szolgálni – végzi be szónoklatát.

Boldog, vírusmentes új évet! – köszön el az ülésvezető, Péter Balázs. Viszont kívánjuk, viszlát!