Elmagyarosodott a temető, betonoznak tovább

A keresztek betonba vannak öntve, a zászlórudak is előkerültek. A dormánfavi polgármester szerint elmagyarosodott az úzvölgyi temető.
fotó: UDVARI Tamás

A heves tiltakozás ellenére is zajlanak a “felújítási munkálatok” az osztrák-magyar temetőben. Látszólag nem jelent gondot a kezdeményezők számára a magyar közösség ellenkezése.

A román sajtó ingerküszöbét még nem érte el a téma. Ott, ahol tudósítanak az ügyről, mint például a Deșteptarea de Bacău híroldalon, a kommentelők a régi-új lemez refrénjént hangoztatják: kifelé az országból mindenestül.

Végre-valahára megszóltalt az ország miniszterenöke is,

Viorica Dăncilă miniszterelnök ma újságírói kérdésre válaszolva elmondta, részletes tájékoztatást kért a védelmi minisztériumtól. Erre azért van szüksége, hogy válaszolhasson Kelemen Hunornak az úzvölgyi temető törvénytelennek ítélt átalakítása ügyében.

Pénteken többen meglátogatták az elmúlt napokban nagy nyilvánosságot kapott emlékhelyet, hogy saját szemükkel lássák a sajtóban megjelenteket. Szomorúan kellett tudomásul venniük, hogy gőzerővel zajlanak tovább a munkálatok.

Az MTI tudósítója, Gazda Árpád a dormánfalvi alpolgármesterrel, Mihai Buzatuval találkozott pénteken, akinél a “nemzetközi temetőben zajló építkezésről” érdeklődött. A találkozó után felhívta a tudósítót az alpolgármester, hogy a külföldön lévő polgármester nem járul hozzá az általa közölt információk közléséhez.

Az állam a hibás

Érdekes részletekre hívta fel a figyelmet a Bákó megyei Exclusiv Tv által készített kisfilmben, amelyben a dormánfalvi önkormányzati tanácsülésről közvetítenek március 29-én az MTI.

Constantin Toma polgármester előterjesztése nyomán arról döntöttek, hogy a település közvagyonába kerüljön a temető területe. A kétkedő önkormányzati képviselőket azzal nyugtatta az elöljáró, hogy sikerült tisztázni a terület jogviszonyát.

Egy 1924-ben készült összeírás szerint 1350 magyar, osztrák, német, olasz, szerb, orosz és román katona van eltemetve külön-külön parcellába. A román államot hibáztatta azért a polgármester, hogy a nemzetközi temető elmagyarosodott a rendszerváltozás után.

A kulturális minisztérium láttamozta a terveket, a védelmi minisztérium 65 ezer lejjel járult hozzá a költségekhez. A projekt megvalósítása 300 ezer lejbe kerül.

Kevés információval rendelkeznek az itt eltemetett román katonákról, de ha sikerül megtudni a neveiket, akkor felkerülnek a táblára ők is – jegyzi meg Constantin Toma polgármester.

A polgármester hétfőn sajtótájékoztatót tart az ügyben a dormánfalvi önkormányzatnál, aminek idejéről később fognak tájékoztatást adni.