Elkezdődött a kisérettségi

A június 22-én, kedden kezdődő kisérettségire több mint 131.000 nyolcadik osztályos tanuló iratkozott be – közli az Oktatási Minisztérium. Kedden román nyelv és irodalomból, június 24-én, csütörtökön matematikából, míg pénteken anyanyelvből és irodalomból vizsgáznak a diákok.

Az első eredményeket június 29-én, kedden függesztik ki 14 óráig a vizsgaközpontokban, itt lehet fellebbezni is június 29-én 16 és 19 óra között, és június 30-án 8 és 12 óra között. A fellebbezéseket elektronikus úton el lehet küldeni. „Azoknak a pályázóknak, akik elektronikus úton nyújtják be a fellebbezéseket, egy nyilatkozatot is el kell küldeniük – kitöltve, aláírva –, amelyben kijelentik, hogy tudomásul vették, hogy a fellebbezés módosíthatja az osztályzatot” – írják. A dokumentumokat a kiskorú szülei vagy törvényes gyámjuk is alá kell, hogy írja. Az óvások feldolgozása utána a végeredményeket július 4-én, szombaton függesztik ki.

Azok a vizsgázók, akik a vizsgaidőszakban a SARS-CoV-2 járvány miatt karanténban vannak, vagy egyéb egészségügyi okokból nem tudnak részt venni a kisérettségi felmérőkön, és erről orvosi igazolást tudnak felmutatni, a július 5. és 12. között tartandó speciális szakaszban vizsgázhatnak. Nekik június 28– július 2. között kell beiratkozniuk.

Azokat a vizsgákat, amelyeken a rendes szakaszban részt tudtak venni, elismerik, nem kell megismételni.

Járványban sem egyszerűbb

A diákok a járványügyi biztonsági intézkedéseket betartva 8 óra és 8 óra 30 perc között foglalhatják el helyeiket, és 9-kor kapják meg a tételeket. A vizsgázóknak 15 perc áll rendelkezésükre, hogy felírják adataikat, majd innentől kezdve 2 órájuk lesz megoldani a tételeket. A diákoknak személyi igazolvánnyal és írószerrel kell megjelenniük. Ahogy ez lenni szokott, írni csakis kék színű írószerrel lehet, az ábrák és rajzok elkészítéséhez fekete ceruzát is használhatnak.

Az Oktatási Minisztérium kiemeli, hogy a teszteket az osztályokban felszerelt kamerákon keresztül követik, és azt is, hogy a vizsgaterembe tilos bármilyen típusú segédanyagot bevinni, még a hátizsák is kint marad, a tanulók kötelesek az iskola, vagy a vizsgaközpont igazgatósága által e célból kialakított személyes tárolóban hagyni a tárgyaikat.

„A bejáratokat, kijáratokat, valamint a folyosók haladási irányát jelezni és fertőtleníteni kell. Azokban a tantermekben, ahol a tesztek zajlanak, a helyeket úgy alakítják ki, hogy 1 méter távolság legyen az asztalok között. Ha ez nem lehetséges, akkor a lehető legnagyobb távolságot biztosítják. Minden, az iskolába belépő személy maszkot kap érkezéskor, és ha szükséges, távozáskor. A maszkot a vizsgaközpontban folyamatosan viselni kell. A maszkokat az erre kijelölt helyekre lehet eldobni. Az osztály fel kell, hogy legyen szerelve kézfertőtlenítő szerekkel. Tilos személyes tárgyakat egymás közt csereberélni. A vizsgaközpontokban orvosi személyzetnek kell lennie” – írja a szabályokról az Oktatási Minisztérium közleményére hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

Az oktatási minisztérium egy zöldszámot is indít a rendellenességek jelentése céljából, amely június 22-26-án 8 és 16, június 19-én 8 és 14 óra közt áll rendelkezésre. Az eredményeket a személyes adatok tiszteletben tartásával, kódok alapján közlik, amiket a vizsgán ismertetnek a tanulókkal. A kisérettségi eredménye 80 százalékot jelent a középiskolai felvételinél, minden diáknak helyet biztosítanak a középfokú oktatásban.

Kiemelt fotó: viata-libera.ro