Elfogták a fiatfalvi betörés gyanúsítottját (videóval)

A brassói vonatállomáson kapták el a siménfalvi férfit, aki a gyanú szerint három hete félholtra vert és kirabolt egy idős házaspárt Fiatfalván – értesített hétfő este Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség sajtószóvivője.

A 95 éves Takács Dénest és feleségét, a 86 éves Rózsika nénit január 19-én, szombat délelőtt a menyük és fiuk találta meg összeverve, miután valaki szombat éjszaka betört a házukba. Úgy megverték az idős embereket, hogy a bácsit kómában, a nénit pedig betört orral és sokkos állapotban vitték kórházba.

Akkor még azt sem lehetett tudni a rendőrség szerint, hogy elvitt-e valamit a házból a betörő, vagy zsákmány nélkül távozott. Azóta kiderült, 30 ezer lejt rabolt el az idős emberektől, akikről köztudott volt, nemrég kapták meg a havi nyugdíjukat.

A nyomozásban az okozott nehézséget, hogy az áldozatok – részben állapotuk miatt – nem voltak képesek személyleírást adni, de még a betörés időpontját sem tudták megmondani. Az elkövetőt Maros, Kovászna és Hargita megye bűnüldözőhatóságainak közreműködésével Brassóban találták meg, miután 5 házkutatást hajtottak végre az említett három megye területén.

A minősített rablás vádjával indult nyomozás vádját február 4-én az ügyészség kiterjesztette gyilkossági kísérletre is. Így a 34 éves siménfalvi K. A.-t szombaton, február 9-én reggel 7 órakor elfogták a brassói vonatállomáson, 24 órára őrizetbe vették, majd a Hargita megyei törvényszék döntése értelmében 30 napra előzetes letartóztatásba helyezték.

A rendőrség megjegyzi, hogy a bűnvádi eljárás elindítása csak az igazságügyi kivizsgálás keretét biztosítja, és nem írhatja felül semmilyen körülmények között sem az ártatlanság vélelmét, azaz mindaddig nem tekinthető bűnösnek egy vádlott, amíg a bizonyítékok és egyéb tényezők alapján a döntőbíró nem hoz ítéletet.

Telefonon kerestük ifj. Takács Dénest, az áldozatok fiát, ám azt a választ kaptuk, hogy a családtagok hatósági kérésre nem nyilatkozhatnak az ügyről, illetve a feltételezett elkövetőről.

Azt azonban elmondhatta, hogy szüleit azóta kiengedték a kórházból. A péntek óta otthoni gondozásban levő édesapja most tanul újra járni, de még többnyire ágyban fekvő beteg, az édesanyja némileg jobban van. Mindkettejükre jellemző azonban az emlékezetkiesés, a gyors hangulatváltozás, az életkedvük elvesztése és az étvágytalanság.